آشپزخانه مدرن و نقش آن در طراحی داخلی بسیار مهم است. در معماری مدرن داخلی آشپزخانه قلب تپنده خانه است که در گذشته این چنین نبود و از آشپزخانه های بهداشتی امروز درخانهها اثری دیده نمیشد. در زمان قدیم، آشپزی یا در فضاهای باز بیرون از خانه و یا در زیر زمینهای دود گرفته دور از فضاهای دیگر خانه انجام میشد.
دردوره معماری کلاسیک، کمتر شاهد وجود آشپزخانه در طبقهای بالاتر از زیر زمین بودهایم، اما با ظهور معماری مدرن آشپزخانهها وارد فضای داخلی شدند و نه فقط از دیگر فضاها پنهان نشدند بلکه بخشی از زیبایی و جذابیت محیط را به خود اختصاص دادهاند.
دراین مطلب میخواهیم به زبان ساده برای ساخت یک آشپزخانه مدرن و کاربردی شما را راهنمایی و مشخصات داشتن آشپزخانهای مدرن را بررسی کنیم.
کابینت آشپزخانه مدرن
کابینتها بخشی از فرم و ساختار آشپزخانهی مدرن را تشکیل میدهند. یکی از شاخصهای کابینت آشپزخانه مدرن، استفاده از درهای صاف و بدون طرح و ابزار است، مدلی که تا حدودی برای کاربران غریب و متفاوت است، اما باید بدانیم که اگر میخواهیم آشپزخانهای مدرن داشته باشیم باید از این مدل کابینت استفاده کنیم.
این روزها در کشورما استفاده از نوعی کابینت نئوکلاسیک دارای ابزارهای گوناگون با قیمتهای گزاف رایج شده است واز آن به عنوان کابینت وکیوم یاد میشود که به هیچ عنوان نمیتوان در معماری مدرن از آن بهره گرفت، هر چند که این کابینتها از تازهترین امکانات روز بهره مند باشند.
از دیگر ویژگیهای بارز و مهم کابینتهای آشپزخانه مدرن، بهرهگیری ازطراحی بدون قاب نمای کابینت هاست، به نحوی که وقتی به نمای کابینتها نگاه میکنیم، هیچ قابی مابین درها دیده نشود. این که بسیاری از کابینت سازها در ایران برای طراحی و برش صفحات از نرم افزارهای دقیق طراحی استفاده نمیکنند، باعث میشود بسیاری از درهای کابینت همتراز در کنار هم قرار نگیرند. در ضمن دستگیرهها و یراق آلات نیز میبایست کاملا ساده و کمتر به شکل خمیده باشند و استفاده از دستگیرههای خمیده و دارای طرح و ابزار از اشتباهاتی رایج است که در ایران به وفور میبینیم.
استفاده از بافت طبیعی چوب یا سنگ با حفظ سادگی میتواند راهکاری مناسب برای افرادی باشد که دوست ندارند آشپزخانهای یکنواخت و یکدست داشته باشند و این بهرهگیری از بافت طبیعی تا زمانی که در فرم کابینتها تغییری ایجاد نکند مانعی ندارد و میتواند فضایی لوکس و مدرن را ایجاد کند.
ذهن اغلب مردم کشور ما درمورد یک دکور یا ساختمان لوکس بلافاصله، به سمت یک اثر معماری کلاسیک میرود، در حالی که مردم دنیا میدانند که در معماری مدرن نیز دکوراسیون و معماری لوکس وجود دارد و میتوان بدون لوستر و ابزار چوبی و چرم کوبی دیوار در محیط، حس لوکس بودن را القا کرد.
استفاده از خطوط افقی در فضای کابینت میتواند آشپزخانه را که با وجود تعداد زیاد کابینتها و تجهیزات محدود شده، وسیعتر جلوه دهد. تکنیکی که ما اغلب از آن غفلت میکنیم و به قدری به فکر اضافه کردن کابینتها هستیم که از ریزه کاریها و برخی نکات مهم در طراحی غافل میشویم.
نورپردازی
نورپردازی در فضای آشپز خانه مدرن بسیار مهم و در صورت غفلت از آن ممکن است تمام هزینهها و زحمات ما را به هدر دهد. در آشپرخانه مدرن افزون بر هر تصمیم کلی که درباره روشنایی میگیریم باید حتما روی صفحه کابینت را نیز نورپردازی کنیم تا هنگام کار با محدودیت نور رو به رو نشویم و این کار را میتوان با چراغ های خطی موجود در بازار انجام داد.
در کلاسهای معماری داخلی و نورپردازی همیشه گفته میشود: که در معماری مدرن میبایست نورپردازی به صورت چند لایه صورت گیرد و این به معنای آن است که زمانی که تمام سیستمهای نورپردازی را که میتواند شامل نورهای مخفی آباژور، لوسترها، هالوژن ها و … باشد روشن میکنیم، نور لازم و کافی برای محیط فراهم شود. مهمترین دست آورد نورپردازی چند لایه ایجاد آرامش است، هدفی که در طراحی یک فضای مسکونی باید به آن توجه کنیم.
حال پرسش اینجاست که حداقل نور لازم برای آشپزخانه چه مقدار است و چگونه میتوان به آن دست یافت؟ روشنایی هر منبع نوری را با واحد لومن اندازه میگیرند. برابر استانداردها برای یک آشپزخانه ۲۵ متر مربعی در مجموع ۵۰۰۰ لومن روشنایی در نقاط مختلف مورد نیاز است که این مقدار روشنایی را میشود با نور ۸ لامپ ال ای دی ۱۰ وات تامین کرد. در ضمن شرکت های تولید تجهیزات نورپردازی باید مقدار نور تولیدی خود را برابر استانداردهای جهانی براساس واحد لومن، روی بسته بندی های خود ذکرکنند، چرا که محاسبه دقیق وات به لومن، یک جمع و تفریق ساده نیست که همه بتوانند از عهده آن برآیند.
تجهیزات
در طراحی یک آشپزخانه مدرن، شرکتهای تولیدی وسایل آشپزخانه نیز با سلیقهها وتقاضاهای متعدد در بازار رو به رو هستند و این روزها میتوان تجهیزات کار آمد گوناگون و البته بسیار شیک را به محیط اضافه کرد که به خودی خود زیبا و جذابند. این تجهیزات برای بیشتر سبک های معماری متداول در زمان حال مناسب است.
تجهیزاتی مانند انواع اجاق های گازی و برقی، فر و مایکروفر و غذا سازها که خود از لوازم ضروری درطراحی یک آشپزخانه جذاب و مدرنند و کافی است در زمان خرید این تجهیزات بر اساس سبک طراحی و نیازهای خود پیش برویم و با طراح متخصص نیز مشورت کنیم.
اختصاصی مجله دلتا
ترجمه و تالیف : دکتر ابراهیم یوسفی
برای دیدن مطالب بیشتر در مورد معماری های خاص ، دکوراسیون داخلی و محوطه سازی از مجله دلتا دیدن کنید.