خوب شدن سریع زخم باز نیازمند استفاده از روشها و راهکارهایی خاص است. اگر زخم شما عمیق نباشد میتوان از داخل خانه به کمک چند ماده التیامبخش آن را درمان کرد.
در این مقاله همراه ما باشید تا باهم بیشتر درباره زخم صحبت کنیم و روشهای درمان آن را به شما بگوییم.
زخم چیست؟
زمانی که سطح پوست دچار شکاف و از هم گسیختگی میشود، ما به آن زخم میگوییم. زخم میتواند بر اثر اتفاقات بزرگ و کوچک رخ دهد.
زخم عارضه شایعی است و تمامی انسانها خواه یا ناخواه به آن دچار میشوند. بدن ما میتواند زخمهای خفیف را درمان کند.
خود ما نیز میتوانیم به کمک روشهایی زخمهای با شدت متوسط را از بین ببریم و خونریزی را متوقف کنیم.
البته در نظر داشته باشید که برای درمان زخم باز پیچیده باید با نوبت دهی آنلاین به دکتر متخصص پوست مراجعه کرد. زخم عموما مشکل جدی نیست اما گاهی میتواند مشکلات جدیتر دیگری را پدید بیاورد.
زخم اگر عمیق باشد، ممکن است باعث عفونت شود یا بیماریهای شدید پوستی مثل اگزما و صدفک را بهوجود بیاورد. در ادامه به کمک این مطلب خوب شدن سریع زخم باز و درمانهای خانگی آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
چند نوع زخم داریم؟
زخم را میتوان به انواع مختلفی دستهبندی کرد؛ اما باید بدانید که بهشکل کلی ما دو نوع زخم داریم. زخمهای باز و زخمهای بسته. زخم بستر، زخم جراحی، زخم تروماتیک، زخم هموروئید، زخم دیابت و… انواعی دیگری از زخم هستند که بر اساس علت وقوع دستهبندی شدهاند.
زخم بسته زخمی است که در آن ما دچار جراحت داخلی شدهایم و اثر آن در پوست دیده نمیشود. زخم باز کاملا عکس این مورد است.
برای درمان زخم بسته معمولا باید به دکتر مراجعه کرد اما راههایی برای کم کردن نشانههای آن وجود دارد. زخمهای باز را میتوان در بسیاری از موارد با راهکارهای خانگی درمان کرد.
چه زمانی دچار زخم باز میشویم؟
زخم باز زخمی است که میتواند سطح پوست ما را دچار آسیب کند. این نوع آسیب دیدگی بهراحتی از روی سطح پوست قابل تشخیص است.
زخم باز ممکن است در مقیاس کوچک و بزرگ برای هر شخصی اتفاق بیفتد. زخمهای باز معمولا خفیف هستند و میتوان آنها را در خانه درمان کرد. برخورد با اجسام تیز و برنده، تصادفات جادهای، سقوط از ارتفاع و درگیری از مهمترین دلایل ابتلا به زخم باز هستند.
در تصادفات اگر جراحت عمیق و جدی باشد، باید فوریتهای پزشکی را لحاظ کرد و فرد آسیبدیده را فورا به مراکز درمانی رساند. برای فهمیدن اینکه زخم چقدر عمیق است، میتوانید زمان خونریزی را بررسی کنید. زخمهای جدی بیش از ۲۰ دقیقه خونریزی دارند.
زخمها باز چند نوع هستند؟
بهطور کلی ما ۴ نوع زخم باز داریم. پارگی، جداشدگی، سوراخشدگی و ساییدگی.
- پارگی: شکافی عمیق که منجر به باز شدن سطح پوست میشود. نوع شدید پارگی شامل خونریزی ادامهدار خواهد بود. ابزارهای نوکتیز مثل ابزارهای صنعتی و برخی وسایل آشپزخانه میتوانند این عارضه را ایجاد کنند.
- جداشدگی: در این نوع ما بخشی از پوست و بافت زیرین آن را از دست میدهیم. این نوع زخم بسیار سنگین و دردناک است. تصادف، تیراندازی و انفجار ممکن است این زخم را پدید بیاورد. جداشدگی دارای خونریزی شدید است و برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کرد.
- سوراخشدگی: وسایل نوکتیز میتوانند چنین زخمی را در ما ایجاد کنند. این نوع زخم معمولا خونریزی ندارد یا خونریزی کمی در آن شاهد هستیم. البته گلوله اسلحه زخمی از نوع سوراخشدگی با خونریزی شدید ایجاد خواهد کرد. این نوع زخم در صورت عمیق بودن بافتهای داخلی بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. در مقیاس کوچک میتوان این زخم را در خانه درمان کرد. برای جلوگیری از عفونت در سوراخشدگی واکسن کزاز تزریق میشود.
- ساییدگی: پوست میتواند در اثر برخورد با سطح زبردچار ساییدگی و خراش شود. معمولا این زخم در اثر برخورد با آسفالت بروز میکند. ساییدگی خونریزی ندارد اما باید زخم را بهشکل مستمر ضدعفونی نمود.
چگونه زخمهای باز را پانسمان کنیم؟
اگر زخم شما دارای خونریزی شدیدی نیست، آن را پاک کنید و سپس به کمک مواد ضدعفونیکننده مثل بتادین سطح زخم را از آلودگی پاک نمایید.
شما میتوانید با فشاردادن جای زخم خونریزی را مدیریت کنید و آن را بند بیاورید. گاز استریل، وسیلهای لازم برای پانسمان زخم شماست. پیش از پانسمان، زخم شما باید خشک شده و دیگر نیاز به ضدعفونی نداشته باشد.
در صورتی که خواستید پانسمان قدیمی را تعویض کنید، آن را درون یک کیسه پلاستیکی بیندازید، درش را گره بزنید و سپس دور بریزید.
زخمهایی که مقیاس بسیار کوچکی دارند، بدون پانسمان هم خوب میشوند. اگر زخم شما در ناحیهای است که با آن زیاد کار میکنید، مثل انگشتان، از چسب زخم برای راحتی بیشتر استفاده کنید. برای درمان زخمهای باز باید پانسمان آنها را مرتب تعویض کرد.
زخم باید همیشه تمیز بماند تا بهسرعت درمان شود. کسی که زخم شما را پانسمان میکند نیز باید دستان تمیزی داشته باشد تا زخم دچار عفونت نشود. اگر درد زخم شما را آزار میدهد میتوانید از استامینوفن برای تسکین دردهای خود استفاده کنید.
برای درمان خانگی زخم باز چه کنیم؟
زخمهای خفیف را میتوان به کمک موادی خاص درمان نمود. یکی از اجزای ادویه زردچوبه کورکومین است که خاصیتی ضد التهابی دارد. شما میتوانید این ماده را با آب گرم مخلوط کنید و خمیر آن را به عنوان پانسمان بر روی زخم خود بگذارید.
گلیسریل لورات ماده چربی است که ضد میکروبها عمل میکند. این ماده را میتوانید در روغن نارگیل بیابید. استفاده از روغن نارگیل برای بهبود زخم فوقالعاده است. یکی دیگر از موادی که میتوانید برای خوب شدن سریع زخم باز بهکار بگیرید، آلوئهورا است.
این ماده میتواند از طریق ویتامینها و مواد مغذی خود زخم شما را بهبود ببخشد. سیر نیز با آلیسین خود برای زخم شما مفید است. شما میتوانید از این ماده محلول یا خمیر بسازید یا اینکه ژل مخصوص آن را از بیرون تهیه کنید.
برای درمان زخم باز چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر عمق زخم شما زیاد است (بیش از ۲ سانتیمتر)، خونریزی شما متوقف نمیشود، آثاری از لهشدگی و سوختگی شدید در آن است یا اینکه زخم شما آلوده شده است و سریعا برای درمان به سراغ پزشک بروید. همچنین زخمهایی که بر اثر گازگرفتگی ایجاد میشوند، نیازمند مراجعه به پزشک هستند.
برای خوب شدن سریع زخم باز میتوانید راهکارهای خانگی را بهکار بگیرید و به سرعت این زخم را درمان کنید. زخم عارضهای شایع است و هر کسی ممکن است در طول زندگی خود دچار آن شود.
زخمهای عمیق نیازمند مراجعه به پزشک هستند؛ چراکه ممکن است مشکلات جدی به بار بیاورند. عمق زخم و خونریزی آن میتواند مشخص کند که شما نیاز به پزشک و درمان جدی دارید یا نه.
اگر زخم شما سطحی است، آن را به کمک روشهای خانگی درمان کنید و از بین ببرید. ممنونیم که تا انتهای مقاله با ما همراه بودید؛ سلامت بمانید.
ناشناس
۲۸ فروردین ۱۴۰۲ در ۰:۰۰ ق٫ظ