
اخبار وام مسکن حاکی از آن است که سهم تسهیلات خرید مسکن در توانمندسازی مالی خانوار، بهخصوص در کلانشهرها، به شدت کاهش یافته است و مردم دیگر با وام مسکن نمیتوانند خانه بخرند.
به گزارش مجله دلتا به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهشهای مجلس، طی گزارشی با عنوان «چالشها و راهکارهای رونق تولید در سال ۱۳۹۸ در بخش مسکن» اعلام کرد:
وضعیت اقتصادی کشور در یک سال گذشته سبب شده است که مسکن نیز مانند بسیاری از بخشهای اقتصادی و تولیدی کشور با مشکل مواجه شود. تحریمها، کاهش فروش نفت، کاهش ارزش پول ملی و سایر مشکلات اقتصادی در یک سال گذشته سبب تشدید مشکل ساخت و عرضه مسکن در کشور شده است.
بر اساس این گزارش با افزایش قیمت مسکن؛ فاصله بیشتری بین توانایی مالی خانوار و قیمت مسکن ایجاد شده، به نحوی که سهم وامهای مسکن در توانمندسازی مالی متقاضیان خرید خانه، بهخصوص در کلانشهرها بهشدت کاهش یافته است.
مطالعات مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نشان میدهد، فعالیتهای بدون محدودیت سودجویان؛ وضعیت پرتلاطم اقتصاد مسکن را وخیمتر کرده که این مسئله در پی نوسانهای شدید ارز و سکه و ایجاد تداخل با این بازارهای موازی در یک سال گذشته، شدت بیشتری پیدا کرده است.
چند راهکار
در این گزارش تصریح شده است: با شناخت این آسیبها در حوزه مسکن، از جمله مهمترین راهکارهایی که مفید خواهند بود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش سقف وام و اولویت پرداخت به خانه اولیها در جهت کاهش شکاف توانایی مالی.
- تأمین سهم بیشتری در توانمندسازی قشر های متوسط برای خانهدار شدن.
- وضع مالیات بر عایدی و معاملات متعدد مسکن برای محدودسازی دلالی و سوداگری و کمک به متقاضیان واقعی.
علت اصلی افزایش قیمت مسکن
کارشناسان معتقدند ریشه اصلی افزایش قیمت مسکن را میتوان در عواملی مانند افزایش نقدینگی، رشد قیمت در بازارهای موازی و دنبالهروی مسکن از سطح عمومی قیمتها، ثبات قیمت مسکن در سالهای پیشین، ساختار بازار مسکن، کاهش عرضه واحدهای کوچک متراژ، افزایش هزینههای تولید، نبود مالیات بر عایدی مسکن، تاثیر شهرسازی نامتقارن بر تمرکز تقاضای مسکن بر برخی مناطق خاص و نقش عوامل روانی و نااطمینانی در آغاز جهش قیمتی پیدا کرد.