تمام واحدهای آپارتمان ارغوان متعلق به اعضای یک خانواده است. در طراحی داخلی همه واحدها از یک پلان فیزیکی استفاده شدهاست.
آپارتمان ارغوان ۴ طبقه دارد که شامل ۳ واحد ۱۷۰ متری مجزا و یک واحد دوبلکس است. در طراحی معماری آپارتمان ارغوان یک سالن برای برگزاری جشن و مهمانی، انبار و امکانات خدماتی در طبقهی زیر همکف (منفی یک) ساختمان در نظر گرفته شدهاست. سالن بدنسازی و استخر نیز در طبقه منفی ۲ قرار دارد.
روف گاردن روی بام برای دورهمی اعضای خانه طراحی شد و به دلیل اینکه پروژه برای اعضای یک خانواده بود روف گاردن فضای عمومی برای استفاده همه اعضا در نظر گرفته شدهاست.
در فرآیند طراحی نمای و معماری آپارتمان ، مواردی چون چشم انداز شهری، فضای سبز، دید و منظر مناسب، توجه به جزئیات اجرایی در خلق ساختاری یکپارچه، بههمراه استفاده از مفاهیم معماری ایرانی در نظر گرفته شدهاست.
تقسیم بندی مناسب برای خلق حریم خصوصی و عمومی با ابعاد مناسب برای هر فضا از خواسته های کارفرما بود که تیم طراحی این نکته را به خوبی در ملاحضات طراحی خود در نظر گرفت.
حفظ سیرکولاسیون (الگوهای حرکتی و دسترسی در یک فضا) و ساختار پلانی واحد یکی از ویژگیهای این پروژه است.
کنترل نور مناسب نیز یکی از مواردی بود که در طراحی نما کنترل شدهاست. امکانات رفاهی ترکیب شده با عناصر سنتی معماری ایرانی و طراحی داخلی مدرن از دیگر خواستههای کارفرما بود که تیم طراحی با هارمونی زیبایی در پروژه لحاظ کردهاست.
حفظ دید مناسب و چشمانداز با تعبیهی یک پوستهی شفاف در طراحی نمای ساختمان امکان پذیر بود. سپس الگوی معماری «فخرو مدین» و الگوهای «آجرچینی» با برخی مفاهمی معماری ایران ترکیب شدند تا نور و سایه بهعنوان عناصر آرامش بخش برای فضای داخل باشند و به صمیمیت فضا بیافزایند.
الگوی معماری «فخرو مدین» در دو فضای خالی این آپارتمان با هندسهای منظم و ساده بهکار رفتهاست. از این رو تیم طراحی این پروژه برای دستیابی به یک مدل جدیددر نمای ساختمان سعی کرده تا ساختار هندسی را حفظ کند و مقیاس عناصر تشکیل دهنده را تغییر دهد. مدل جدید را میتوان در مقیاس کوچک بهعنوان ورقی نیمه شفاف و در مقیاس بزرگتر بهعنوان طرح اصلی در نظر گرفت.
استاد محمدکریم پیرنیا در کتاب «آشنایی با معماری اسلامی ایران» در مورد فخرو مدین چنین عنوان میکند: فخر و مدین به شبکههای درون حصار باغها و اماکن مذهبی گفته میشود که بهصورت مشبکهای تکرار شوند، ساخته میشود، تا از بیرون، درون زیبای آن را بتوان نگریست، چنانکه دیوار باغهای دو سوی، چهار باغ اصفهان و ایوان بازارهای پیرامون نقش جهان چنین بودهاست. اینگونه دیوارها را با قطعات گل پخته به اشکال هندسی و غیر هندسی می ساختهاند و چون در فواصل آنها حفرههایی پدید میآمده میکوشیدند که شکل سوراخها نیز زیبا باشد. معماری آپارتمان ارغوان از این الگو به خوبی استفاده کردهاست.
نمای این آپارتمان به بخشهای پر و خالی تقسیم شدهاست. نور و سایه در پوسته دوم نیز توسط الگوی معماری فخرو مدین برای رفاه ساکنان آپارتمان کنترل شدهاست.
زیر هر الگو در نمای ساختمان یک فلاورباکس تعبیه شدهاست. این فلاورباکسها کالبد مجموعه را زیبا و محله و شهر را زیباتر نمایش میدهند. این فلاورباکسها پیش زمینهای برای امتداد چشم انداز بافت سبز روی بام مجموعه را، فراهم میسازد.
همپوشانی معماری آپارتمان ارغوان با خانههای کناری خود یکی از دلایلی است که باعث استفاده از عناصر و المانهای عمودی در طراحی نما این ساختمان شده و ارتباط بهتری با بافت شهری برقرار میکند.
معمار: گروه معماری علیدوست و همکاران
معماران مسئول: شهاب علیدوست، صونا افتخار اعظم
تیم طراحی: حمید رعوف زاده ، محمود جافرمن ، مهدی بهشتی ، آرش دریایی ، قاسم نائیجی ، پریسا سلطانی ، دانیال خزائلی ، رخساره پناهی نژاد
موقعیت پروژه: تهران، ایران
متراژ پروژه: ۱۴۰۰ متر
سال طراحی پروژه: ۲۰۱۸
عکاس: فرشید نصرآبادی
منبع: archdaily.com
برای خواندن مطالب بیشتر در مورد معماری و دکوراسیون و معماری های خاص از مجله دلتا دیدن کنید.