عدس یکی از حبوباتی است که از قدیمالایام در اکثر نقاط دنیا کشت میشده است . گیاهشناسان اعتقاد دارند که این ماده حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است . این ماده غذایی از نظر مقدر پروتئین بسیار غنی است و در بین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از آن پروتئین دارد. با پیام دلتا همراه باشید تا این خوراکی بینظیر را بهتر بشناسید.
خواص عدس از نظر طب سنتی
عدس از نظر طب قدیم ایران، معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر است؛ یعنی پوست آن گرم و خودش قابض است؛ به عبارت دیگر، پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال است.
کاهش کلسترول و تنظیم قند خون
- عدس حاوی اسیدهای آمینه مختلف، ویتامینهای گوناگون از جمله ویتامین B و مواد معدنی همچون آهن، کلسیم و فسفر است. این ماده، منبع بسیار خوبی از فیبرهای کاهشدهنده کلسترول است که نه تنها کمک به کاهش کلسترول میکند بلکه خاصیت تنظیم قند خون هم دارد؛ زیرا فیبر بالای آن از افزایش قند خون بعد از خوردن یک وعده غذایی جلوگیری میکند.
خواص دیگر
- به علت داشتن آهن برای رفع کمخونی و افزایش شیر مادران شیرده مفید است.
- این ماده لعابدار است و به همین علت مصرف آن برای ناراحتیهای روده توصیه میشود.
- برای درمان زخمهای دهان و گلو و دیفتری، آن را بپزید و آب آن را غرغره کنید .
- برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید .
- مصرف این ماده مغذی در سلامتی قلب نقش به سزایی دارد. این نقش نه تنها به دلیل فیبرهای موجود در عدس بلکه به علت مقادیر قابل ملاحظهای از فولات و منیزم آن است.
- مصرف این ماده مخصوصاً برای خانمهایی که در سنین باروری و دوران بارداری هستند و در معرض کمبود آهن هستند، ایده بسیار مناسبی است. فراموش نکنید که کمبود آهن باعث کمخونی میشود که برای مادر خوب نیست؛ چون نوزاد بعد از به دنیا آمدن از شیر مادر تغذیه میکند.
- آرد عدس بوداده تشنگی را قطع میکند، معده را نیرو میبخشد، صفرا را خاموش و هیجان خون را فرو مینشاند و حرارت را کم میکند.
خواص جوانه عدس
جوانهها دارای انواع ویتامین همچون ویتامین B12 هستند و برای کمخونی حاد مصرف جوانه بسیار موثر است. جوانههای گندم، عدس، ماش و یونجه سرشار از ویتامین و پروتئین بوده ولی کالری کمی دارند. همچنین ویتامین C و E در آنها به وفور یافت میشود.
مصرف جوانهها به دلیل اینکه حاوی ویتامین E است، برای درمان ناباروری و پیشگیری از بیماریهای قلبی، عروقی و سرطان موثر است. همچنین کسانی که پوست آنها در زمستان خشک میشود، میتوانند از نرمکنندههای حاوی ویتامین E که از جوانهها ساخته شده است، استفاده کنند. مصرف جوانهها برای حفظ سلامت پوست به ویژه در دوران سالمندی توصیه میشود.
جوانه عدس انرژی را زیاد میکند
این جوانه حاوی ویتامینهای A، B، C، اسید فولیک و املاح آهن، فسفر و کلسیم است. این جوانه مقوی قلب، تصفیهکننده خون، شستشو دهنده کلیهها و افزاینده انرژی است. همچنین فیبر آن نقش موثری در کاهش کلسترول و پرفشاری خون و تنظیم ترشح انسولین دارد و به دلیل پروتئین زیاد خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد.
طرز تهیه
عدسها میتوانند به راحتی به هر نوع سوپ یا سالادی افزوده شوند . یا مقداری مناسبی از آن را در آب ریخته و به آن سیبزمینی یا حتی کمی برنج اضافه نمایید و اجازه دهید تا کاملاً پخته شوند .شما میتوانید به مدت ۱۲ ماه، عدس را در مکانهای خشک، خنک و تاریک ذخیره کنید و در صورت پخت هم تقریباً به مدت ۳ روز میتوانید آن را در یخچال نگهداری کنید.
چرا عدس به لاغری کمک میکند؟
برخی بر این عقیدهاند که مصرف این مادهی مغذی باعث چاقی میشود. اما باید بدانید که راز تناسب اندام در رعایت حد تعادل است. اگر به طور منظم و البته بدون افراط عدس مصرف میکنید، گام مؤثری در رسیدن به تناسب اندام برداشتهاید.
به خاطر اینکه عدس سرشار از زینک (روی) است. این مادهی معدنی به کنترل گرسنگی و مقابله با ریزهخواری بین وعدههای غذایی کمک زیادی میکند. شما میتوانید با یک پیاله عدس به طور کامل سیر شوید.
عدس حاوی میزان قابل توجهی پروتئین است که در چهارچوب رژیم لاغری توصیه میشود؛ چون این ماده برای استحکام عضلانی و پیشگیری از شل شدن آنها لازم و ضروری است. همچنین این مادهی خوراکی حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است که مانع از تجمع آب و مایعات در بافتها شده و از احتباس آب پیشگیری میکند.
مزایای مصرف عدس در دوران بارداری
- فولیک اسید موجود در عدس از نقص در هنگام تولد مانند بیمغزی جلوگیری میکند.
- نصف فنجان عدس حاوی ۱۷۹ میلیگرم فولات است که نوعی ویتامین ب است که به رشد سلولهای جدید کمک میکند. خانمهای باردار روزانه به مصرف ۶۰۰ میلیگرم فولات نیاز دارند.
- فولیک اسید در بارداری تاثیر منفی داروها بر بدن را از بین میبرد. اگر سیگار میکشید یا مشروب میخورید، فولیک اسید موجود در عدس باعث جذب مواد مضر میشود.
- عدس همچنین سرشار از پروتئین است. پروتئین به رشد ماهیچههای جنین کمک میکند.
- فیبر موجود در عدس از بیماریهای مجاری گوارشی جلوگیری میکند. این فیبر چاقی را کنترل میکند و مانع از بالا رفتن کلسترول میشود. نصف فنجان عدس حاوی ۸ میلیگرم فیبر است.
- یبوست یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری است که با مصرف عدس غنی از فیبر برطرف میشود.
- مطالعات نشان میدهد، عدس نقشی مهمی در عملکرد بیولوژیکی مغز دارد.
- اگر در دوران بارداری میگرن دارید، میتوانید با مصرف عدس که غنی از ویتامین ب ۵ است، با استرس و میگرن مقابله کنید.
ماسک عدس
مواد لازم
- یک قاشق غذاخوری ماست
- یک قاشق غذاخوری عدس
- یک قاشق مرباخوری آب لیموترش
طرز تهیه
ماست را با آب لیموترش مخلوط کنید و سپس عدس پخته و لهشده را به آن اضافه کنید. این مخلوط را در مخلوطکن بریزید تا کاملاً یکدست شود. این مخلوط را برای ۲۰ دقیقه روی پوست قرار دهید. این ماسک باعث شفافیت و پاکیزگی پوست میشود.
مضرات عدس
- مصرف زیاد عدس باعث ضعف دید میشود.
- کسانی که اختلالات قاعدگی دارند، عدس نخورند.
- خوردن عدس در شب باعث کابوس و مالیخولیا میشود.
- کسانی که تصلب شرائین دارند، عدس کم بخورند.
- زیادهروی در خوردن عدس باعث جذام میشود.
- افرادی که آنژین صدری دارند، عدس کم بخورند.
- زیادهروی در خوردن عدس ضعف اعصاب میآورد.
- افراد سوداوی عدس کم بخورند.
- خوردن زیاد عدس باعث سخت ادراری میشود.
احمدی
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۳۰ ب٫ظ
پیشنهاد عالی بود
بزرگی
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۲۹ ب٫ظ
عاشقشم
یوسفی
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۵۳ ب٫ظ
مفید بود
اهورا
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۱۸ ب٫ظ
با آبملیمو و گلپر عجب معجونی میشه
ثابتی
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۱۷ ب٫ظ
خوشمزه و دلچسب
رسا
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۸ ق٫ظ
مطلب مفید و آموزنده ای بود
فتحی
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۹:۲۲ ق٫ظ
بسیار مقوی
صلابت
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۸:۲۷ ق٫ظ
دوست دارم عدسی
هوشمند
۲۹ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۱:۳۳ ب٫ظ
خیلی عالی و مفیده تشکر