آیا درمان وسواس فکری – عملی (ocd) امکان پذیر است؟ در پاسخ باید گفت که بله، امروزه بسیاری از راهکارها و روشهای درمانی برای خود یاری و درمان وسواس وجود دارند که افراد با استفاده از این روشهای درمان، میتوانند اختلال وسواس فکری- عملی خود را درمان کنند.
به گزارش مجله دلتا؛ وسواس فکری-عملی (OCD) در صورت عدم درمان به موقع، میتواند پیامدها و مشکلاتی را در زندگی فرد ایجاد کند که از جمله مهمترین آنها میتوان به انزوا و گوشهگیری اشاره کرد.
خودیاری در درمان وسواس
روشها و راهکارهایی وجود دارند تا فرد مبتلا بتواند وسواس خود را کنترل کند. در ادامه این روشها و راهکارهای درمان وسواس توضیح داده شده است.
مقابله با وسواس با روشهای خودیاری
یکی از دلایل ابتلا به وسواس، استرس و اضطراب در زندگی است. بنابراین باید سبک زندگی خود را طوری تغییر دهید که به کنترل استرس و نگرانی شما کمک کند. برای این منظور روشهای زیر برای درمان وسواس مفید خواهد بود.شایان ذکر است که استفاده از روشهای زیر تا حد زیادی به شما برای بهبود وسواس و استرس کمک میکند ولی این روشها به تنهایی نتیجه بخش نخواهند بود.
روش اول:
فعالیتهای منظم بدنی داشته باشید و ورزش کنید. بهتر است تمرینها را در چند نوبت در طول روز مثلا در سه دفعۀ ۱۰ دقیقه ای و با تمرکز انجام دهید.
روش دوم:
ارتباط خود را با اطرافیان حفظ کنید. تنهایی و انزوا علائم وسواس عملی-فکری را تشدید میکند. ارتباط با اطرافیان دوستان و خانواده و بیان نگرانیها میتواند در کاهش این استرسها موثر باشد.
روش سوم:
خواب کافی داشته باشید میزان خواب و استراحت با اضطراب و نگرانی رابطه تنگاتنگی دارد. خواب کافی تأثیر مثبتی در درمان وسواس دارد.
روش چهارم:
مدیتیشن کنید. مراقبه، یوگا، تنفس عمیق و ریلکس کردن تکنیکهای مناسبی برای کاهش فشارهای ذهنی و استرس و اضطراب است.
نکته:
ضربههای روحی میتواند باعث تشدید اختلالات وسواس فکری- عملی شود. پس سعی کنید ابتدا ضربات روحی ناشی از سوانح و اتفاقات بد را پشت سر بگذارید و سپس به درمان وسواس خود بپردازید.
یاد بگیرید در برابر الگوهای مکرر رفتاری مقاومت کنید
یکی از راههای موثر برای درمان اختلال وسواس، مقابله و مقاومت در برابر رفتارهای مکرر و وسواسگونه است در هر یک از موارد زیر میتوانید راهحلهای خود را داشته باشید.
با ترسهایتان روبهرو شوید. بهجای فرار کردن از ترس، خود را در شرایط محرک قرار دهید و سعی کنید الگوی رفتاری خود را در زمان مواجه با این شرایط تغییر دهید. اگر این امکان برای شما وجود ندارد، سعی کنید مدت زمان انجام دادن رفتارهای وسواسی را به تدریج کم کنید.
ذهن خود را با چیزهای دیگری مشغول کنید. زمانی که رفتارها و افکار وسواسگونه در شما بروز پیدا میکند، توجهتان را به چیز دیگری جلب کنید. کارهایی را که به آنها علاقه دارید، انجام دهید. مثلا ورزش کنید، کتاب بخوانید، بازی کامپیوتری انجام بدید، با دوستان خود صحبت کنید، کلیپهای مورد علاقه تان را نگاه کنید و خلاصه هر کاری که در پرت کردن حواستان موثر است را انجام دهید و افکار و رفتار وسواسی را به تأخیر بیندازید.
افکار وسواس گونه را به چالش بکشید
روشهای دیگری نیز برای درمان وسواس مورد استفاده قرار میگیرند که میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
دارو درمانی:
معمولا داروهای ضد افسردگی در حین درمان وسواس و به صورت مکمل استفاده میشود. دارو به تنهایی نمیتواند این اختلال را برطرف کند.
خانواده درمانی:
ازآنجاکه این اختلال بر زندگی اجتماعی و خانوادگی فرد تاثیر میگذارد، آموزش اعضای خانواده برای کمک به فرد مبتلا به وسواس لازم است.
نکته:
انتقاد منفی از جانب اطرافیان میتواند علائم OCD را بدتر کند و در عوض دلگرمی و دادن قوت قلب به افراد مبتلا به وسواس پروسه درمان اختلال وسواس را راحتتر میکند.
چند پیشنهاد به اطرافیان فرد مبتلا
انتقاد نکنید زیرا OCD فارغ از شخصیت فرد و یک اختلال ناخواسته است.
آنها را سرزنش نکنید زیرا اوضاع را بد تر میکند و به درمان کمکی نمیکند.
از الگوهای وسواسی فرد حمایت نکنید و در انجام این الگوها با فرد همراه نشوید. قرار است خودش را حمایت کنید نه رفتارش را!
ارتباطات خود را مثبت و شفاف نگهدارید. بین حمایت از او و ایستادگی در برابر اختلال تعادل برقرار کنید و به شخص مبتلا استرس وارد نکنید.
جنبههای خندهدار OCD را پیدا کنید. با هم خندیدن به قسمتهای خندهدار و بیمعنی رفتارهای وسواسی به کاهش استرس فرد و فاصله گرفتن از OCD کمک میکند. مطمئن شوید او احساس احترام میکند و میداند که او را مسخره نمیکنید.
ناشناس
۲۹ شهریور ۱۴۰۱ در ۳:۲۷ ب٫ظ
ممنون. خوب بود
مونا اصفهانی
۲۹ شهریور ۱۴۰۱ در ۳:۲۹ ب٫ظ
🌹🌹🌹
سپهر طاهری
۱۵ مهر ۱۳۹۸ در ۱۰:۴۶ ب٫ظ
سلام
.
من از گوگل اتفاقی اومدم اما جالبه برام ۳۰ دقیقست اینجا دارم
.
با اجازتون اینجا برای دوستم تو واتس اپ فرستادم
.
ممنون
افزایش فروش
قانون جذب چیست؟
ترفند های بازاریابی عصبی
زهرا نوری درخشان
۱۹ خرداد ۱۳۹۹ در ۶:۱۰ ب٫ظ
از اینکه مجله دلتا تونسته رضایت شما رو جلب کنه، بسیار خوشحالیم.
سبحان
۱۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۱:۰۷ ب٫ظ
بسیار مفید بود ممنون
اسکندری
۱۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۱:۵۸ ق٫ظ
perfect
آژن
۱۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۰۱ ق٫ظ
خوب بود
فتحی
۱۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۹:۳۶ ق٫ظ
وسواس بیشتر به خاطره استرسه
مهدی فراهانی
۱۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۵۵ ق٫ظ
نکات خوبی بود ممنون
هوشمند
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۸:۵۴ ب٫ظ
مطلب خوبی بود ممنون
ثابتی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۳۵ ب٫ظ
کاملا صحیح
جالب بود
اهورا
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۳۴ ب٫ظ
جالب بود
ممنون
رفیعی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۳۳ ب٫ظ
مطلب مفید و جالبی بود
یزدانی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۳۱ ب٫ظ
مطلب جامع و خوبی بود
ممنون
مسرور
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۷:۳۰ ب٫ظ
مطالب خوب و کاملی بود
منم وسواس زیاد دارم و وقتی دارم کاری رو انجام میدم و کسیی نظاره گر باشه ا چیزی بگه بدتر وسواسی میشم و بیشتر تلاش میکنم تا جایی که خودم کلافه میشم….
رضوی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۱۸ ب٫ظ
اطلاعات خوبی بود ممنون
روزبهاني
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۱۱ ب٫ظ
اطلاعات خوب بود
خانم طلوعی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۰۸ ب٫ظ
بسیارمفیدوآموزنده بود
بیگدلی
۱۳ مرداد ۱۳۹۸ در ۱:۳۲ ق٫ظ
سپاسگذارم
خانم طلوعی
۱۲ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۰۷ ب٫ظ
بسیارمفیوآموزنده بود