اعتبار وصیت شفاهی یکی از مسائل بسیار پر چالش است. وصیتکردن توسط متوفی گاهی ممکن است زبانی و شفاهی باشد. قانونگذار فقط در شرایطی وصیتنامه شفاهی را میپذیرد که دارای تشریفات و قواعد خاصی باشد. همراه مجله اینترنتی دلتا باشید.
اعتبار وصیت شفاهی
از نظر شرع مقدس، تفاوتی میان کتبی یا شفاهی بودن وصیتنامه وجود ندارد. حکم شرعی وصیتنامه شفاهی یا لفظی آن است که توسط وصی انجام شود؛ اما نکته مهم آن است که قانونگذار فقط در دو حالت وصیتنامه شفاهی را معتبر میداند.
اولین فرض دررابطهبا این موضوع آن است که یک شرایط خاص و غیرعادی باید وجود داشته باشد. مثل در جنگ بودن موصی (فردی که وصیت میکند) یا در اشتغال ارتش باشد. در این شرایط اگر وصیتکننده در بیمارستان بوده و مجروح باشد، باید وصیت خود را در حضور رئیس بهداری ارتش و مدیر بیمارستان انجام داده باشد و در غیر این شرایط، باید آن را در نزد دو گواه و نزدیک افسر یا هم ردیف او، انجام دهد. اگر به مطالبی پیرامون طلاق علاقه دارید، به مطلب آیا میتوان بدون دیدن همسر خود طلاق گرفت؟ مراجعه کنید.
دومین فرض، مربوط به مواردی غیر از موارد بالا است، یعنی انجام وصیت شفاهی در شرایط عادی و معمولی است که در این صورت نیز، تنها در صورتی وصیتنامه شفاهی معتبر بوده که نزد دو گواه، صورت گیرد.
البته این مورد نیز شرایطی دارد که یکی از آنها، وصیت را با ذکر دقیق تاریخ، مکتوب نموده و موصی و گواهان، ذیل آن را امضا کنند. در خصوص اعتبار وصیت شفاهی ذکر این نکته نیز ضروری است که وصیتکننده باید، این وصیت را در کمال صحت عقل و با اختیار و اراده و درحالیکه دارای اهلیت قانونی بوده، انجام داده باشد.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی مطلب آیا فرزند حاصل ازدواج سفید، از والدین خود ارث میبرد؟ را مطالعه کنید.
عاطفه
۱۴ خرداد ۱۴۰۲ در ۱۱:۲۹ ب٫ظ
ننه جون منم شفاهی وصیت کرده بودکسی باورنکردتمام اموال قانونی دادگاه تقسیم کرد
فرامرز کمیجانی
۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۱۰:۲۵ ب٫ظ
سلام علیکم و رحمت الله . ببخشید اگه کسی از روی اختلاف شدید پدر فرزندی و دلخون بودن و ناراضی بودن زده به بی خیالی و بدون وصیت و نوشته یی بعمیرد و شهرداری بیاید و بعبرد دفن کند تکلیف این همه مال و اموال چه می شه؟ و با بیان دیگر پیر مردی با داشتن الاد نااهل و نابکار که ۲۰ سال تنها بوده و زیر بار غم و غصه و گرفتاری باباش در آمده ایمانش هم ب باد رفته بدون وصیت فوت کند کسی هم خبر نداشته باشه که مرحوم شده جسدش بماند تا شهرداری بیاد ببره، اولاد معتاد و نا خلف چگونه می تونه ارث ببره؟
ریحانه شیشه گر
۲ خرداد ۱۴۰۲ در ۴:۵۱ ب٫ظ
سهمالارث ارتباطی با اعتیاد و اخلاق فرزندان ندارد و آنها پس از انحصار وراثت میتوانند اموال پدر خود را تقسیم کنند.
عاطفه
۱۴ خرداد ۱۴۰۲ در ۱۱:۲۷ ب٫ظ
خب اون پدر که میدونه اولادش ناخلفن چرااموالش نمیفروشه وبده به خیریه وخودش تو خونه سالمندان بمونه 🤔
ناشناس
۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ در ۵:۵۴ ق٫ظ