یافتههای پژوهشی در استرالیا نشان داده که در نگهداری و تماس با ماهیهای آکواریوم و همچنین ماهی قرمز عید باید جانب احتیاط را رعایت کرد. با توجه به نزدیکی ایام نوروز و نگهداری ماهی قرمز عید برای سفره هفت سین، مطالعه این مطلب میتواند در توجه خانوادهها به رعایت بهداشت مفید باشد.
به گزارش دلتا به نقل از عصر ایران، پژوهشگران استرالیایی در تحقیقی که در نشریه Emerging Infectious Diseases منتشر شده به این نکته اشاره کردهاند که برخی موارد عفونتهای باکتریایی مرتبط با ماهیهای زینتی به اندازهای جدی است که کودکان را به سبب تب بالا و اسهال خونی راهی بیمارستان میکند. این عفونتها از یک منبع خطرناک و مقاوم در برابر دارو باکتری سالمونلا به نام سالمونلا پاراتیفی B ناشی شده که آزمایش DNA بیماران نشان داده که با آکواریوم موجود در خانههای بیماران در ارتباط بوده است.
سالمونلا نوعی باکتری است که از طریق غذای آلوده یا تماس با مدفوع یا محل زندگی برخی حیوانات از جمله ماهیها، بین انسان و حیوانات گسترش مییابد. یک آکواریوم یا تنگ ماهی نیز ممکن است منبعی برای سالمونلا باشد. ماهیهای حامل سالمونلا بهطور معمول نشانهای از بیماری نشان نمیدهند. در آکواریومهایی که افزون بر ماهی حاوی خزندگان یا دوزیستان هستند، خطر وجود باکتری سالمونلا نیز بیشتر است.
به گفته دکتر دیان لایتفوت، میکروبیولوژیست و متخصص سالمونلا در دانشگاه ملبورن، طی سالهای اخیر، پیوند سالمونلا با ماهیهای خانگی در آمریکای شمالی، اروپا و همچنین استرالیا مورد بررسی قرار گرفته است اما موارد ابتلا به سالمونلا مرتبط با ماهیهای خانگی و آکواریومی به نسبت کوچک، بسیار پراکنده بوده است. شایان ذکر است که نوزادان، کودکان، زنان باردار، افراد مسن و گروههای دیگری که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند، در معرض خطر بسیار جدی یا حتی مرگبار ابتلا به عفونتهای سالمونلا قرار دارند.
تب تیفوئید یک بیماری حاد است که عامل آن باکتری سالمونلا انتریکا سروتیپ تیفی شکل شناخته شده است . همچنین باکتری سالمونلا پاراتیفی نیز میتواند به بروز این بیماری منجر شود .باکتری نوع دوم معمولاً موجب بیماری با شدت کمتر میشود. از آنجاکه ایرانیها به مناسبت نوروز ماهی قرمز عید را سر سفره هفت سین میگذارند بهتر است در نگهداری آن کمی وسواس به خرج دهند.
به گفته دکتر لایتفوت، از نگهداری ماهیهای زینتی در خانه لازم نیست پرهیز کنید، اما افراد خانواده باید جانب احتیاط را در این مورد همواره رعایت کنند. اگر در خانه از ماهی های تزیینی و آکواریومی نگهداری می کنید لازم است دستهای خود را به طور مکرر با آب و صابون بشویید. همچنین، زمانیکه در حال تمیز کردن آکواریوم هستید کودکان را از آن محیط دور کنید چرا که خطر سرایت باکتری سالمونلا و ابتلا به عفونت کودکان شما را تهدید می کند. همچنین، تنگ ماهی یا وسایل آکواریوم را نباید در سینک آشپزخانه، روشویی حمام یا در وان بشویید.
اگر گزینه دیگری ندارید، پس از شستشوی تنگ یا لوازم آکواریوم، سینک و وسایلی را که برای پاکسازی آکواریوم استفاده کردهاید بهخوبی ضدعفونی کنید. برای این کار ترکیب چهار قاشق مایع سفید کننده در یک لیتر آب ولرم کار ساز است . همچنین تمام سطوح را پیش از استفاده دوباره به خوبی شستشو داده و ضدعفونی کنید.
برای دیدن مطالب بیشتر درباره سلامتی از مجله دلتا دیدن کنید.