معماری ساختمان جدید کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران، ترکیبی از معماری قدیم و جدید ایرانی است. احداث این ساختمان در سال ۱۳۷۵ شروع و در اسفند ۱۳۸۳ در ۸ طبقه افتتاح شد. این بنا در تپههای عباسآباد تهران قرار دارد.
طراحی سازهی ساختمان کتابخانه ملی به گونهای است که در مقابل زلزله ۹ ریشتری مقاوم است. این ساختمان در مقابله با حوادث غیرمترقبه از قبیل آتشسوزی و … نیز استانداردهای لازم را دارد.
معماری ساختمان جدید کتابخانه ملی ایران شامل بخشهای مدیریت، واحدهای پشتیبانی، پارکینگ، هشت مـرکـز مهم و تخصصـی کتابداری و مجمـوعـههـای کتابهای مرجع و غیـر مرجع چاپی، نسخـههـای خطـی و کتابهای نادر و منابع غیرکتابی است.
این ساختمان بـه گونهای طراحی و ساخته شده کـه قابلیت آن را دارد که بتواند با تغییراتی که در حوزه فناوری (بهخصوص فناوری اطلاعات) روی میدهد هماهنگ شود.
ساختمان جدید کتابخانه ملی حدود ۹۷ هزار مترمربع بنا دارد و از هشت واحد تشکیل شدهاست. ساختمان کتابخانه ۴ میلیون جلد کتاب در شرایط عادی و ۷ میلیون جلد کتاب و نشریه ادواری درصورت استفاده از قفسهبندی فشرده، را در خود جای میدهد.
ساختمان جدید ایـن امـکان را فراهم میکند که مراکز تخصصی کتابداری بتوانند با هم در تعامل و ارتباط مستقیم باشند.
۸ واحد در برنامه کالبدی طرح و فضاهای لازم برای فعالیت کتابخانه ملی در نظر گرفته شدهاست. این واحدها بر مبنای نوع فعالیت یک گروه به وجود آمده و باید از لحاظ ساختمانی به یکدیگر مرتبط شوند :
واحد یک، ۷۴۱۰ متر مربع زیربنا دارد و برای فعالیتهای همگانی است.
واحد دو، ۱۶۰۰۰ متر مربع زیربنا دارد و برای کتابخانه پژوهشی است.
واحد سه، ۴۵۶۰ متر مربع زیربنا دارد و برای خدمات پشتیبانی اجرایی ساخته شدهاست.
واحد چهار، ۷۹۶۰ متر مربع زیربنا دارد و برای مدیریت خدمات ماشینی اداری و تسهیلات خاص کارمندان است.
واحد پنج، ۷۱۳۰ متر مربع زیربنا دارد و برای خدمات نگهداری است.
واحد شش، ۲۰۰۰۰ متر مربع زیربنا دارد و برای مخزنهای بسته است.
واحد هفت، ۲۰۸۰ متر مربع زیربنا دارد و برای مرکز تحقیقات اسلامشناسی–ایران شناسی، با گنجایش ۱۱۵۰ استفاده کننده، ساخته شدهاست.
واحد هشت، ۷۰۰۰ متر مربع زیربنا دارد و برای تسهیلات پارکینگ ساخته شدهاست.
معماری ساختمان جدید کتابخانه ملی شامل پنج تالار مطالعه تخصصی منابع علوم و فنون، منابع و مراجع، منابع علوم اجتماعی، منابع علوم انسانی و هنر، مطالعه نسخههای خطی و تالاری به گنجایش بالغ بر ۱۵۰۰ نفر است.
براساس معیارهای طراحی و شرایط پیرامون پروژه، طراحی اندام و معماری ساختمان کتابخانه ملی بهصورت گسترده و در بعضی از قسمتها فشرده و با ترکیبی مناسب و منظم در نور و هوای این منطقه شکل میگیرد.
فضاهای مورد مراجعه مردم، در طبقه همتراز میدان و یک طبقه زیر و یک طبقه روی آن قرار گرفتهاند.
کارفرما: سازمان مجری ساختمانها و تاسیسات دولتی و عمومی وزارت مسکن و شهرسازی
برنامه ریزی، طراحی و نظارت بر اجرا: مهندسان مشاور پیرراز
اجراکننده: شرکت آرمه دشت
برای خواندن مطالب بیشتر در مورد معماری ساختمان مسکونی ، معماری ساختمان ویلایی ، نقشه معماری ساختمان جدید ، پلان ساختمان مسکونی یک طبقه ، طراحی سازه ساختمان ، معماری های خاص ، دکوراسیون داخلی و محوطه سازی از مجله دلتا دیدن کنید.