عمارت سرای روشن در خیابان ناصرخسرو تهران را دیدهاید؟ اگر به تهرانگردی و معماری ایرانی علاقه دارید، عمارت سرای روشن، پیشنهاد مجله دلتا برای شمااست.
سرا در بازار به چه معنااست؟
“سرای” یا “سرا”، مکانی در بازار بوده است که معاملات کلی در آن انجام میشده است. این مکان، در فضایی بسیار بزرگ و در دو طبقه ساخته میشد. در طبقه بالا دفترهای تجارت قرار داشت و در طبقه پایین انبارها و کارگاههای تولیدی. سرا از زبان پهلوی گرفته شده و به معنی خانه و مکان است.
عمارت سرای روشن در تهران در خیابان ناصرخسرو و نزدیک به کوچه مروی واقع شده است. تاریخ ساخت آن به سال ۱۳۱۱ خورشیدی، دوره پهلوی اول برمیگردد.
در بخش های بالایی آن نماد اهورامزدا چشمنوازی میکند که یادآور دوران هخامنشی در ایران زمین است.
معماری ایرانی با طراحی مناسب، محاسبات دقیق، فرم درست پوشش، رعایت مسائل فنی و علمی در ساختمان، ایوانهای رفیع، ستونهای بلند و تزئینات گوناگون، یکی از با ارزش ترین معماری های جهان به شمار میرود.
نشان پیکر بالدار در دیدگاه متداول باستانشناسان و ایرانشناسان ، با عنوان نگارهٔ اهورامزدا شناخته میشود. همچنین، گاه به آن نام فروهر هم اتلاق میشود.
نماد خورشید بالدار نیز در فرهنگ خاورمیانه و در تمدن مصر، سوریه و آشور، تاریخی طولانی دارد و نماد فروهر اقتباسی از آن است.
فرشتههای نیمه عریان نیز که نشان معماری اروپایی است، در کنار اهورامزدا قرار گرفتهاند که با هم متناقض هستند. تزئینها، ستونها و مجسمههای سرای روشن، وامگرفته از معماری باروک است. معماری باروک، نوعی از معماری کلاسیک منحط بیساختار و دارای تزئینات نمایشی زیاد و عجیب و غریب است.
این شاهکار معماری ایرانی و اروپایی، بسیار دیدنی است و هماکنون کاربری تجاری دارد.
از شما دعوت میشود تا برای خواندن مطالب بیشتر با موضوع معماری و دکوراسیون و معماری های خاص ، از مجله دلتا دیدن کنید.
علیرضا شیخ صراف
۵ تیر ۱۳۹۹ در ۰:۵۷ ق٫ظ
پهلوی اول از ۱۳۱۳ شروع میشه!!! بنا متعلق به قاجاریه است