سرطان تیروئید؛ بهتر است اینطور بگوییم که تیروئید هم سرطان دارد! درباره تیروئید و علائم سرطان تیروئید چه میدانید؟ سرطان یک بیماری شایع است که زنان و مردان زیادی را درگیر میکند؛ البته این بیماری یکی از انواع سرطان های نادر است که میتواند خوشخیم و بدخیم باشد؛ درباره سرطان تیروئید چه میدانید؟ با مجله دلتا همراه باشید.
سرطان تیروئید
یک سرطان نادر که به طور معمول در سلول های تیروئید اتفاق میافتد. تیروئید یک غده پروانه ای شکل است که زیر گلو قرار دارد. این غده مسئولیت تنظیم هورمون ها و ارگان های حیاتی بدن را بر عهده دارد. این غده هورمون هایی تولید میکند که ضربان قلب، فشار خون، درجه حرارت بدن و وزن بدن را تنظیم میکنند؛ امان از روزی که این غده سرطان بگیرد!
انواع سرطان تیروئید
این نوع سرطان هم مانند بیماری های دیگر انواع مختلفی دارد؛ البته سرطان تیروئید مانند دیگر تومور ها و غده های سرطانی به دو دسته کلی خوشخیم و بدخیم تقسیم میشود. از جمله آن ها:
- سرطان پاپیلر تیروئید
- سرطان تیروئید فولیکولار
- سرطان تیروئید مدولار
- لنفوم تیروئید
علائم سرطان تیروئید ( نشانه های ریز و درشت ندول های بدخیم تیروئید)
علائم سرطان تیروئید چیست؟ دنبال کدام نشانه ها هستید؟ این سرطان ابتدای کار بسیار خاموش است و آرام آرام در جان و رگ و ریشه شما رشد میکند. البته یکی از علامت های شایع آن وجود یک توده خاص جلوی گردن است که به آن تومور گردن هم میگویند؛ بیایید با علائم سرطان بیشتر آشنا شویم:
- احساس سفتی در ناحیه گردن و گلو به دلیل وجود غدد لنفاوی گردن
- به راحتی زیر پوست حرکت نمیکند.
- در طول زمان بزرگتر میشود.
- خشونت بیش از حد
- گلو دردی که خوب نمیشود.
- مشکل بلع غذا و حتی آب دهان
- مشکلات تنفسی
- کلفت شدن صدا
- گره و ندول های تیروئیدی
جالب است بدانید که سرطان تیروئید میتواند بر تولید هورمون های تیروئید تأثیر بگذارد و باعث اسهال و استفراغ شود.
علت سرطان تیروئید
سرطان تیروئید زمانی رخ میدهد که تغییر DNA در سلول های تیروئید باعث رشد غیر قابل کنترل شود و یک توده غیر عادی تولید کند البته به طور معمول، مشخص نیست که چه چیزی باعث این بیماری میشود.
تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که بیماری های مرتبط با این نوع سرطان، مثل گواتر، تیروئید کم کار یا پر کار، سابقه خانوادگی یا ژنتیک خطر ابتلا به سرطان تیروئید را بالا میبرند.
تشخیص سرطان تیروئید
شاید اولین و ساده ترین گزینه مراجعه به پزشک و انجام یک آزمایش خون ساده باشد البته روش های انجام آزمایش برای تشخیص این نوع سرطان متفاوت است:
- معاینه بدنی فرد
- آزمایش خون
- برداشتن یک نمونه از بافت تیروئید
- تست های تصویربرداری برای تشخیص تومور ها و گره های سرطان
- بررسی سابقه خانوادگی و ژنتیک
درمان سرطان تیروئید ( عمر بیماران سرطان تیروئید کوتاه است؟)
عمر بیماران سرطان تیروئید کوتاه است؟ بیمار سرطانی عزیز؛ از کجا مطمئن هستید که قرار است خیلی زود بمیرید! بگذارید این گونه بگوییم که اگر سرطان تیروئید دارید، لازم نیست خیلی سریع بدترین گزینه را به ذهن خود بیاورید. شاید آخرین راه درمان، جراحی برای برداشتن تومور های بدخیم سرطانی باشد!
تمام این ها بستگی به وضعیت بدن شما و میزان پیشرفت بیماری دارد. البته اگر ندول های و گره های سرطانی بدخیم باشند؛ جراحی اولین و بهترین گزینه است که آن هم قواعد خاص خودش را دارد:
- جراحی بخشی از تیروئید
- جراحی برای برداشتن کل تیروئید
- جراحی غدد لنفاوی در نزدیکی آن
- درمان ید رادیواکتیو برای سرطان تیروئید
- رادیوتراپی خارجی
- شیمی درمانی
درمان سرطان تیروئید پیشرفته ( متاستاز سرطان تیروئید )
متاستاز سرطان تیروئید در صورتی که پیشرفت کرده باشد و در سونوگرافی یا CAT scan قابل مشاهده باشد، باید جراحی و روی آن تیرئیدکتومی (برداشتن تیروئید) انجام شود؛ در حقیقت، جراحی روش معمول و معقول برای درمان متاستاز سرطان تیروئید و غدد لنفاوی در گردن است که پیشرفت قابل توجهی دارند.
دارو و مکمل های سرطان تیروئید
اگر مشکلات مربوط به گلودرد و بلع داشته باشید یا تیروئید کم کار یا پر کار در اکثر مواقع پزشک متخصص برای شما دارو تجویز میکند؛ مثلا قرص لووتیروکسین! البته در مواقعی هم با اینکه تومور های سرطانی خوشخیم هستند، ممکن است ندول و گره های تیروئیدی به قدری پیشروی کنند که نیاز به جراحی باشد؛ تمام این ها با نمونهبرداری، آزمایش خون و تشخیص پزشک قابل حل است.
نظر شما درباره سرطان تیروئید چیست؟ شما کدام نوع از این بیماری را دارید؟ کم کاری تیروئید یا پر کاری تیروئید؟ اصلا با این بیماری سرطان زا کنار آمدهاید؟ مثل همیشه تغذیه، دارو، طب سنتی و حتی مجله دلتا به کمک شما میآیند؛ شما تنها نیستید!
صلابت
۹ آذر ۱۳۹۸ در ۱۰:۵۸ ق٫ظ
روزبهانی
۸ آذر ۱۳۹۸ در ۹:۰۲ ق٫ظ
ممنون