یک چرخ و فلک کوتاه البته دور سر شما! علت سرگیجه ناگهانی چیست؟ قطعا این بیماری ممکن است به دلیل تداخل دارویی، بیماری های خاص، عفونت یا جراحت در یک فرد ایجاد شود؛ شاید یکی از اقدامات رایج در میان عامه مردم در زمان سرگیجه خوردن آب قند باشد؛ دست نگه دارید! مجله دلتا شما را با راهکار های پزشکی تازهای آشنا میکند؛ با ما همراه باشید.
سرگیجه چیست؟
در یک لحظه و به طور ناگهانی احساس میکنید که دنیا دور سر شما میچرخد. سرگیجه حالت ناخوشایندی است که در زمان بروز آن فرد تعادل خود را از دست میدهد و با سقوط و زمین خوردن ناگهانی همراه است؛ ممکن است با شروع این حالت چشمان شما سیاهی برود یا زیر پا خالی شود؛ البته نگران نباشید، سرگیجه قابل کنترل و درمان است. درواقع سرگیجه اصطلاحی علمی است برای توصیف احساس غش یا سبکی سر یا احساس ضعف ناپایدار بدن!
انواع سرگیجه
این بیماری انواع مختلفی دارد؛ همان طور که گفتیم، شایع ترین حالت سرگیجه چرخش محیطی است که به سرگیجه دورانی معروف است؛ البته در کنار آن سرگیجه عصبی، کاذب، واقعی و … هم وجود دارد که هر کدام حالت های خاص خودشان را دارند.
سرگیجه کاذب یا واقعی
معمولا این بیماری به دو دسته عمده و کلی؛ یعنی سرگیجه واقعی (Vertigo) و سرگیجه غیر واقعی یا کاذب (Pseudo Vertigo) تقسیم میشود. در سرگیجه واقعی بیمار احساس دوران را به صورت مختلف نظیر احساس چرخش در محیط، کشیده شدن به یک سمت یا حرکت اشیاء موجود در محیط به طرف خود تجربه میکند.
سرگیجه واقعی میتواند به علت مشکلات سیستم عصبی مرکزی مانند سکته مغزی یا عفونت داخلی گوش اتفاق بیفتد؛ در سرگیجه کاذب یا غیر واقعی، حالت های منگی، سیاهی رفتن چشم، سبکی سر یا ترس از افتادن به فرد القا میشود.
سرگیجه عصبی
سرگیجه میتواند بیشتر ارگان های حیاتی بدن را درگیر کند؛ یکی از این ارگان ها سیستم عصبی است؛ از عصب بینایی و چشم گرفته تا فشار مضاعف به مغز و مخچه؛ شاید به همین دلایل باشد که سرگیجه با میگرن و سردرد همراه میشود.
درواقع، سرگیجه ناشی از التهاب عصب تعادلی، یک حالت ناگهانی است و زمانی که فرد قصد برخاستن از جای خود را دارد، دچار این نوع سرگیجه میشود که در بیشتر موارد با چرخش ناگهانی همراه است؛ شما باید برای برطرف شدن این سرگیجه یک هفته صبر کنید.
علت سرگیجه ناگهانی
علت سرگیجه ناگهانی چیست؟ چرا همیشه زمین دور سرمان مثل یک چرخ و فلک تاب میخورد؟ سرگیجه با وضعیت حملهای خوشخیم، شایعترین شکل سرگیجه است؛ در این حالت، با حرکت ناگهانی در یک جهت خاص، بیمار دچار سرگیجه شدید میشود که تقریبا چند ثانیه طول میکشد و با بیحرکت ماندن بیمار مشکل در مدت زمان کوتاهی برطرف میشود.
علت این سرگیجه کنده شدن کریستال هایی است که به طور طبیعی در گوش داخلی ما وجود دارد. این کریستال ها ممکن است به دلیل ضربه به سر یا به طور خود به خود کنده شوند و در مایعی که گوش داخلی را پر کرده است، شناور شوند؛ درنتیجه شناور شدن آن ها باعث سرگیجه میشود.
البته این یکی از دلایل شایع سرگیجه است؛ قطعا این بیماری بر اثر علت های متفاوتی ممکن است در فرد ایجاد شود؛ درباره علت های شایع سرگیجه چه میدانید؟
- عفونت
- میگرن
- مشکلات گردش خون
- حساسیت دارویی یا مسمومیت
- کم خونی
- کم آبی
علائم سرگیجه
قطعا شما هم حس شبیه به چرخ و فلک این بیماری را تجربه کردهاید، علائم شایع سرگیجه را میشناسید؟ معمولا این علائم در میان بیشتر افرادی که سرگیجه دارند، مشترک است:
- حس کاذب حرکت یا چرخش (گیجی)
- احساس ضعف یا احساس سبک سری
- از دست دادن تعادل
- احساس شناوری یا بیقراری
- تاری دید یا دوبینی
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- گیجی
- عدم تعادل در هنگام راه رفتن
- استفراغ مداوم
- تشنج
- اختلال ترس
- مصرف الکل
- سکته
- دریازدگی
تشخیص سرگیجه با راهکار های پزشکی
همانطور که گفتیم، سکته میتواند باعث سرگیجه شود؛ اگر شما مشکوک به سکته مغزی باشید، پزشک متخصص برای شما اسکن MRI یا سی تی اسکن تجویز میکند؛ البته در کنار آن ممکن است، معاینات فیزیکی دیگر هم انجام شود:
- آزمایش حرکت جنبش
- تست حرکت سر
- پستوگرافی
- تست صندلی روتاری
درمان سرگیجه فقط با قرص است؟
اگر مدام به این بیماری مبتلا میشوید، دو راه پیش رو دارید: درمان دارویی یا درمان خانگی! مصرف قرص آنتی هیستامین یا آنتی کولنرژیک میتواند سرگیجه شما را درمان کند که البته تجویز این دارو ها باید با تجویز پزشک باشد.
برای سرگیجه چه بخوریم؟ در کنار درمان دارویی، خوردن شیر بادام، مخلوط زنجبیل با آب و عسل، لیمو با نمک و فلفل، دارچین، هل یا روغن کنجد و حتی شیر و برگ ریحان و بسیاری از مواد مغذی دیگر میتواند سرگیجه شما را کنترل و درمان کند.
نظر شما درباره این چرخ و فلک پزشکی چیست؟ تا به حال تجربه بیماری سرگیجه را داشتهاید؟ چگونه با این چرخ و فلک طبیعی بدن کنار آمدهاید؟ تجربه های خود را با ما در میان بگذارید.
فرزانه
۳۱ مرداد ۱۴۰۰ در ۸:۲۴ ب٫ظ
سلام بیست روزه سرگیجه کلافه ام کرده شروعش در نیمه شب موقعی که به سمت راست چرخیدم انگار توی چرخ و فلک با سرعت تند گذاشتنم . سرم رو میچرخونم بخصوص طرف راست سرگیجه دارم . بعضی مواقع هنگام راه رفتن اذیت میشم . اصلا جرات نمیکنم طرف راست بخوابم دنیا دور سرم میچرخه . بیست روزه کلافه شدم هنگام بلند شدن از روی تخت یا مبل باید به آرامی بلند بشم . لطفا راهنماییم کنید
ملیکا وحیدی فر
۱ شهریور ۱۴۰۰ در ۸:۴۷ ق٫ظ
سلام وقت بخیر، سرگیجه میتونه علل بسیار متنوع و مختلفی داشته باشه. گاهی این سرگیجه خطرناک نیست ولی گاهی هم میتونه خیلی خطرناک باشه. لطفا در اولین فرصت به پزشک مراجعه فرمایید.
حمید
۲۰ بهمن ۱۳۹۹ در ۱۱:۴۰ ب٫ظ
من بیماری پنیک دارم حمله پنیک وافتادگی دریچه میترال ۴۷سال دارم دکتر اعصاب بهم پروپرانوا۱۰ داده و آلپروزولا نصف صبح نصف بعداژهر سه روزه سرگیجه دارم راهنمایی کنید
سارا امیرانی
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۹:۵۹ ق٫ظ
کاربر گرامی و فرهیخته مجله دلتا، از اینکه با ما همراهید سپاس گزاریم و برایتان یک دنیا شادی و سلامتی را از خدای مهربان آرزو می کنیم.
اولین کمک به شما عدم داشتن استرس و اضطابه، حتما زیر نظر پزشک معالج دارو استفاده کنید و با یک روانشناس هم برای اخذ آرامش صحبت کنید.
مسعود
۸ اسفند ۱۳۹۸ در ۱:۰۸ ب٫ظ
مرسی
مسعود
۱۷ دی ۱۳۹۸ در ۹:۳۸ ق٫ظ
ممنون بسیار مفید بود
مسعود
۱۱ دی ۱۳۹۸ در ۹:۴۸ ب٫ظ
بسیار آموزنده بود ممنونم
مسعود
۴ دی ۱۳۹۸ در ۶:۰۷ ب٫ظ
بسیار آموزنده بود ممنون
مسعود
۲ دی ۱۳۹۸ در ۱۰:۴۵ ب٫ظ
ممنون
مسعود
۳۰ آذر ۱۳۹۸ در ۵:۲۵ ب٫ظ
آموزنده و مفید بود ممنون
سارا
۳۰ آذر ۱۳۹۸ در ۳:۲۰ ب٫ظ
سلام و وقت بخیر. برای من بهترین درمان چای زنجبیل بود. به محض نوشیدن، کل علایم ناپدید شدن. واقعا که عالی بود. ممنون من سرگیجه واقعی داشتم در ضمن Vertigo
ناشناس
۲۰ بهمن ۱۳۹۹ در ۱۱:۳۹ ب٫ظ
سلام روزی چندبار و بفرمایید مشکلداعصاب ندارین؟
سارا امیرانی
۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۹:۵۷ ق٫ظ
کاربر گرامی و فرهیخته مجله دلتا، از اینکه با ما همراهید سپاس گزاریم و برایتان یک دنیا شادی و سلامتی را از خدای مهربان آرزو می کنیم.
۰۹۲۱۲۱۷۷۴۶۰
۳۰ آذر ۱۳۹۸ در ۳:۱۴ ب٫ظ
بسیار عالی
فتحی
۷ آذر ۱۳۹۸ در ۱۱:۱۱ ق٫ظ
احتمال داره برای تداخل دارویی باشد
ثامن
۷ آذر ۱۳۹۸ در ۱۱:۰۹ ق٫ظ
شمس
۷ آذر ۱۳۹۸ در ۹:۵۹ ق٫ظ
سرگیجه حتما پیگیری شود بیشتر از گوش میانی است . درمان خانگی بایست تجرببه کرد متشکرم
یوسفی
۷ آذر ۱۳۹۸ در ۹:۱۰ ق٫ظ
مطلب مفیدی بود