چه خبر شده؟ زلزله آمده است؟ کی و کجا؟ شاید این بار در مغز شما؛ ممکن است شما به بیماری صرع مبتلا شده باشید؛ با آن حمله های تشنجی خطرناکش که البته با تغذیه و دارو قابل کنترل و درمان است؛ نگران چه هستید؟ مثل همیشه مجله دلتا با شما همراه است و برایتان آرزوی سلامتی میکند.
صرع یا تشنج چیست؟
یک بیماری خطرناک که شاید دیدن لرزه های آن برای اطرافیان غیر قابل تحمل باشد؛ چه برسد به خود بیمار! بیماری صرع، به عنوان تشنج های مکرر شناخته شده است. این لرزه های ناگهانی ممکن است کنترل عضلانی، حرکت، گفتار و بینایی فرد را با مشکل مواجه کند.
تشخیص علت صرع یا غش کردن ناگهانی برای پزشکان دشوار است؛ برخی از مشکلات مانند آسیب سر، عفونت و تومور های مغزی میتوانند باعث تشنج شوند. از علائم اصلی بیماری صرع، تشنج های پی در پی است که بدون هیچ هشدار و به طور مکرر اتفاق میافتد.
صرع ؛ یک بیماری مردانه یا زنانه؟
یک بیماری خطرناک که مثل زلزله لرزه هایش اول از همه گریبان کودکان و مردان سالمند را میگیرد. صرع نوعی بیماری عصبی رایج است که در دنیا بیش از ۶۵ میلیون نفر را اسیر خود ساخته است.
احتمال ابتلا به صرع در همه افراد وجود دارد اما این مشکل بیشتر در کودکان ( ۳ تا ۶ سال ) و افراد مسن بالای ۵۵ سال دیده میشود و به طور نامحسوسی در مردان بیشتر از زنان به وقوع میپیوندد. درمان مشخصی برای این بیماری وجود ندارد اما به کمک دارو ( مصرف قرص کاربامازپین) و سایر راهکار ها میتوان آن را کنترل کرد.
علائم بیماری صرع
همانطور که گفتیم یکی از علائم اصلی صرع، تشنج های کوتاه یا طولانیمدت است که بیمار را از حالت هوشیاری مغزی خارج میکند. با علائم دیگر این بیماری آشنا شوید:
- از دست دادن کنترل عضلات
- خیره شدن به فضا
- از دست دادن هوشیاری
- عدم تعادل و افتادن از پستی و بلندی
- حواس ممکن است به خوبی کار نکند.
انواع تشنج
همانطور که گفتیم، صرع بیماری مزمنی است که موجب تشنج های مکرر و غیر قابل تشخیص میشود. تشنج، حمله و بروز ناگهانی فعالیت های الکتریکی در مغز است؛ تشنج ها به دو صورت گسترده و بخشی ظاهر میشوند؛ در تشنج گسترده، تمام قسمت های مغز و در تشنج بخشی، فقط بخشی از مغز تحت تأثیر قرار میگیرد.
تشنج بخشی
تشنج بخشی ساده با بیهوشی همراه نیست و علائم زیر در آن مشاهده میشود:
علائم تشنج بخشی
- تغییر در حواس پنجگانه؛
- سرگیجه؛
- انقباض و در اصطلاح مورمور شدن ماهیچه ها
محرک های تشنج صرعی
برخی افراد میتوانند موارد و موقعیت هایی را که موجب تحریک تشنج میشود، شناسایی کنند. بعضی از عوامل رایج که موجب تحریک این نوع تشنج میشود؛ عبارتند از:
- کمخوابی
- بیماری و تب
- استرس
- نور های درخشان، لامپ های شکلدار و چشمکزن
- کافئین و الکل
- مصرف برخی از دارو ها و مواد مخدر
- پرخوری یا بی اشتهایی عصبی
دلایل بیماری صرع
همانطور که گفتیم، علت مشخصی برای وقوع این بیماری وجود ندارد اما دلایل متعددی میتوانند موجب بروز تشنج شوند؛ از جمله:
- آسیب مغزی ( داخلجمجمهای )
- ایجاد زخم پس از ضربه به مغز (صرع پس از ضربه)
- بیماری های شدید و تب بالا
- سکته که از عوامل اصلی صرع در افراد بالای ۳۵ سال است
- بیماری های عروقی
- کمبود اکسیژنرسانی به مغز
- تومور مغزی یا کیست
- زوال عقل یا آلزایمر
- بیماری های عفونی مانند ایدز
- بیماری های عصبی، اختلالات رشد (اختلالات روانی مختلف) و ژنتیکی
آیا درمان قطعی برای بیماری صرع وجود دارد؟
بگذارید از همین ابتدای کار، خیالتان را راحت کنیم، خیر! درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد اما درمان زود هنگام آن بسیار اهمیت دارد؛ زیرا مانع از بروز آسیب های حاد مغزی ناشی از تشنج های طولانیمدت و کنترلنشده و مرگ بیدلیل و ناگهانی در بیمار میشود؛ پس کاری که شما باید انجام دهید این است؛ صرع را به خوبی مدیریت کنید.
نحوه تشخیص و درمان صرع
برای تشخیص قطعی بیماری صرع باید عوامل دیگری را که موجب تشنج میشوند، به خوبی بررسی کرد؛ بنابراین، پزشکان قبل از تشخیص صرع، آزمایش هایی برای بررسی دقیق خون مانند شمارش کامل خون (هوموگرام) انجام میدهند تا از این طریق، نشانه های بیماری های عفونی، عملکرد کلیه و کبد و سطح گلوکز خون را تشخیص دهند.
درمان صرع با رژیم یا خوردن قرص کاربامازپین؟
این جا انتخاب دیگر با شما نیست؛ چون پزشک با تشخیص میزان حمله های مغزی تعیین میکند که خوردن دارو های شیمیایی یا جراحی برای بهبود و سلامتی شما بیشتر مؤثر است یا این بیماری آنقدر در بدن شما ضعیف است که با تغذیه و داشتن یک رژیم غذایی صحیح قابل کنترل است؛ در بیشتر مواقع برای بیماران صرعی این راهکار ها امتحان میشود:
- دارو های ضد صرع (ضد تشنج و انعقاد)
- VNS یا محرک امواج عصبی
- رژیم کتوژنیک
- جراحی مغز
ارتباط صرع کودکان با سایر بیماری ها
کودکان مبتلا به صرع بیش از دیگران مشکلات رفتاری و یادگیری دارند؛ با اینحال، نمیتوان ارتباط کاملا مشخصی میان صرع با رفتار و یادگیری عنوان کرد. ۱۵ تا ۳۵ درصد از کودکانی که مشکلات ذهنی دارند، بیماری صرع را نیز تجربه میکنند. شاید ریشه این مشکلات یکسان باشد. قطعا بیماری های زیادی با صرع و حمله های تشنجی مرتبط هستند؛ از جمله آن ها:
- پرخاشگری عصبی و تهاجم رفتاری
- بیشفعالی
- کجخلقی
- از دست دادن تمرکز و کند ذهنی
شما چه فکر میکنید؟ دلتان میخواهد این غول بزرگ و خطرناک را شکست دهید؟ همین حالا شروع کنید؛ پزشک، دارو، تغذیه، رژیم غذایی و ورزش، همه چیز در اختیار شما است؛ پس شما در اختیار این بیماری و حمله های آن نباشید.
جعفری
۲۶ آبان ۱۳۹۸ در ۱۲:۵۳ ب٫ظ
سپاس از مطالب مفید سایت
صلابت
۱۸ آبان ۱۳۹۸ در ۱۰:۰۹ ق٫ظ
ملکی
۱۶ آبان ۱۳۹۸ در ۲:۳۸ ب٫ظ
ممنون