دریا و نعمتهایش همیشه معجزه میکند! تجربه یک سفر لذتبخش به شمال کشور با آب و هوای متنوعش علاوه بر اینکه میتواند خاطرهای خوش برای ما بسازد، بیماریهای ما را هم به طور ناخودآگاه درمان میکند؛ پس از این به بعد آب دریا را دست کم نگیرید!
دریا درمانی (thalassotherapy) از تالاسا (thalassa) که واژه یونانی است و به معنای دریا است، گرفته شده است . دریا درمانی یا تالاسوتراپی فقط به شنا کردن در آب دریا محدود نمیشود بلکه به چیزهایی که در سطح، زیرسطح و پیرامون دریا نیز وجود دارند، هم مربوط میشود؛ با مجله پیام دلتا برای تجربه یک سفر مهیج همراه باشید.
دریا درمانی
همانطور که اشاره شد آب دریا خواص زیادی برای بدن دارد؛ درواقع این شیوه درمانی، اشکال گوناگونی دارد که شامل دوش گرفتن و پاشیدن آب گرم دریا، گذاشتن رسوبهای دریایی و مرهمهای جلبکی یا استشمام بخار دریایی است که همه اینها برای بهبود یا رفع بیماریها مفید است.
خواص دریا درمانی
شرایط آب و هوایی مناسب
آب و هوای دریایی، به ویژه در ارتفاعات مجاور دریا، در ابتدا محرک قوا و سپس نیروبخش و نیز آرامبخش است.
ماساژ دریایی
مکان های توریستی و درمانی که خزینههای آب گرم دریا دارند، خدمات پوشاندن بدن یا ماساژ با جلبکها و رسوبات دریایی را نیز ارائه میدهند که برای پوست بسیار مفید است.
بهبود عملکرد گردش خون
- داخل شدن در آب دریا، در ابتدا باعث انقباض رگهای خونی در سطح بدن و لرزش به سبب سرما شده و سپس انبساط رگها شروع میشود، این مسئله باعث تحریک دستگاه گوارش و تنفس میگردد و سرانجام فرد احساس بهتری پیدا میکند.
حمام دریایی
حمام گل دریایی برای درمان بیماریهایی مانند بیماری رگهای لنفاوی، نرمی استخوان (راشیتیسم)، فلج ، چاقی و … بسیار مفید است.
سلامت پوست
چنین تصور میشود که ویژگیهای آب دریا اثر سودمندی بر منافذ پوست دارد و عناصر منیزیم، پتاسیم، فسفات کلسیم و سدیم که در آب دریا یا نمک آن وجود دارند، از طریق پوست جذب میشوند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی بیشتر با نحوه بستن منافذ پوست “۳ روش خانگی برای بستن منافذ پوست” را مطالعه کنید.
آفتاب درمانی
- در کنار دریا استفاده از اشعه خورشید (آفتابدرمانی) و هوا درمانی بر روی پوست بدن عملا امکانپذیر است که به زیبایی و طراوت آن کمک میکند.
- نور طبیعی خورشید نیز برای درمان بیماریها و تامین ویتامین D بدن به کار میرود، هر چند که در شرایط نامساعد آب و هوایی، از اشعه ماورای بنفش به عنوان جایگزین آن میتوان استفاده نمود.
- میزان بالای اشعه ماورای بنفش خورشیدی در ساحل دریا، بر روی متابولیسم کلسیم نیز اثر میگذارد. عناصر نایاب دریا همراه با منیزیم، منگنز و کبالت که در دفاع طبیعی و ایمنی بدن مؤثر هستند نیز از طریق شنا کردن در آب گرم دریا جذب میشوند.
هر چند اثربخشی این شیوه درمانی از دیدگاه علمی در حال بررسی دقیقتر است اما دریا درمانی در گروه طب جایگزین و مکمل جای میگیرد و هم اکنون در فرانسه سالانه ۲۰۰ هزار نفر از خدمات دریا درمانی استفاده میکنند.
بنابراین، دریا درمانی برنامه جامع درمانی، پیشگیری و ارتقای سلامتی است که باید تحت مراقبتهای پزشکی و توسط افراد ماهر و متخصص به کار رود.
همچنین این شیوه باید در مکانهایی به کار برده شود که در مجاورت آب و هوای دریایی باشند. البته میتوان آب دریا را در استخرهای شنا هم استفاده کرد که تمام این موارد باید زیر نظر متخصصان و با رعایت اصول بهداشتی و ایمنی انجام شود.
روشهای دریا درمانی
شن درمانی
شن دریا را در مخازنی میریزند و این مخازن طوری میچرخند که به طور متناوب با آب گرم و داغ دریا آغشته میشوند. این شن داغ و مرطوب برای بعضی از اعضای بدن و گاهی برای تمام بدن به کار برده میشود.
بزرگترین اثر شندرمانی ایجاد تعرق است و این ویژگی مخصوصا برای بهبود مفاصلی که به علت ضربه و تصادف متورم شدهاند، بسیار مفید است.
درمان به وسیله باد
گاهی ضمن دریا درمانی، از نسیم ملایم دریایی نیز استفاده میشود. برای انجام این کار باید افراد بسیار ماهر با توجه به سرعت، جهت و ارتفاع باد آن را برای درمان بیماران مورد استفاده قرار دهند. باد میتواند در ازدیاد گردش خون و تبادل املاح در پوست نقش مهمی ایفا کند.
آفتاب درمانی
آفتابدرمانی یکی از ویژگیهای مهم دریا درمانی است. باید به این نکته توجه داشت که آفتابدرمانی بدون سایه، چتر و باد یا وسایل بهداشتی مضر بوده و حتی گاهی برای پوست مهلک است.
مزایای دریا درمانی نسبت به آب درمانی
- آب دریا چگالتر و دارای دانسیته بیشتری است و بدین وسیله شرایط بیوزنی را آسانتر و بهتر فراهم مینماید؛ لذا اعضایی از بدن افراد که انجام حرکت برای آنها در هوا و آب راکد ممکن نیست، این امکان را در آب دریا به صورت بهتری تجربه خواهند کرد.
- نشستن بیمار در ساحل دریا و استنشاق هوا و مشاهده افق، زیباییهای دریا، شنیدن صدای امواج و لذت بردن از نعمتهای بیشمار خدا بیمار را به وجد میآورد و روح او را آرامتر میکند. همچنین گردش در ساحل دریا و قدم زدن در آب دریا، ماهیچههای بیمار را نیرومند میسازد.
- هنگام شنا کردن در دریا، امواج آب بیمار را به بالا و پایین میبرد و او را میچرخاند که مجموعه این حرکات همراه با حرکت مفاصل، باعث ترشح اندورفین شده و مریض را به وجد میآورد و در او احساس شعف، لذت و انرژی مضاعف ایجاد مینماید که خود انگیزهای برای انجام فعالیتها است.
نکات طلایی
- از آنجا که سردی آب دریا و گاهی وزش شدید باد، بیماری را بدتر میکند و درد را افزایش میدهد، دریا درمانی تنها در دورهی کوتاه و زیر نظر یک متخصص طب سنتی امکانپذیر است.
- آب دریا باید از نظر درجه حرارت برابر درجه حرارت بدن باشد؛ یعنی ۳۷ درجه سانتیگراد و حتی گاهی برای بعضی از بیماران باید ۴۰ تا ۴۲ درجه باشد.
- کشورهای اروپایی برای دریا درمانی در تمام فصول، به وسیله لولههای مخصوص، آب دریا را از عمق دریا که عاری از میکروب و آلودگی است، در استخرهای ویژه جمع میکنند و با ساختن گرمخانههای ویژه برای خشک نمودن بیمار (به وسیله اشعه ماورای بنفش و …) و با توجه به تمام نکات ایمنی و پزشکی، دریا درمانی را انجام میدهند.
- البته دریا درمانی در ایران نه به صورت اصولی و علمی اما با اندک تجهیزات مخصوصا در شمال کشور انجام میشود؛ درواقع همین که شما حمام آفتاب را در کنار ساحل تجربه میکنید یا به شنبازی میپردازید و از قدم زدن در کنار ساحل لذت میبرید، میتواند تجربهای کوچک از یک علم بزرگ و در حال پیشرفت باشد.
ملکی
۲۰ شهریور ۱۳۹۸ در ۱:۰۹ ب٫ظ
مطالب خوب
شمس
۲۰ شهریور ۱۳۹۸ در ۱۱:۳۰ ق٫ظ
اموزنده بوده
شمس
۲۰ شهریور ۱۳۹۸ در ۱۱:۳۰ ق٫ظ
بسیار مفید بوده
بهلولی
۱۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۱۱:۵۱ ق٫ظ
جالب بود
نرگس نظیف
۱۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۱:۴۹ ب٫ظ
سپاس از شما همکار محترم
رسا
۱۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۱۰:۴۵ ب٫ظ
جالب بود
نرگس نظیف
۱۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۸:۵۹ ق٫ظ
سپاس از نظرتون
فرهاد کرمی
۱۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۹:۳۵ ب٫ظ
روزبهاني
۱۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۸:۰۵ ب٫ظ
خوش آب و هوا بودن
نرگس نظیف
۱۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۸:۵۹ ق٫ظ
فقط همین؟
ثامن
۱۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۷:۴۵ ب٫ظ
یوسفی
۱۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۶:۴۷ ب٫ظ
عالی
نرگس نظیف
۱۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۸:۵۹ ق٫ظ
سپاس از نظرتون