تا به حال نام شیر گیاهی را شنیدهاید؟ شیرهای گیاهی برای افرادی که به شیر گاو حساسیت دارند و همچنین برای افرادی که کلسترول بالایی دارند، بسیار مناسب است.
به گزارش مجله پیام دلتا، برخی افراد مانند گیاهخواران یا افرادی که نسبت به لاکتوز (قند طبیعی شیر) یا کازئین(یکی از پروتئینهای شیر) حساسیت دارند؛ این محصول لبنی را به کل از برنامهی غذایی خود حذف کردهاند. این افراد به جای شیر گاو از شیرهای گیاهی استفاده میکنند که ارزش غذایی متفاوتی دارند.
این نوع از شیرها یا نوشیدنیهای گیاهی از غلاتی مانند جودوسر، برنج، شاه بلوط و همچنین سویا یا مغزهایی مانند بادام و فندق و غیره تهیه میشوند؛ به این صورت که این مواد را با آب خیس کرده و صاف میکنند. نوشیدنی حاصل را شیر مینامند.
خواص شیرهای گیاهی
شیرهای گیاهی به طور کلی حاوی میزان قابل توجهی ویتامینها، فیبرهای غذایی و مواد معدنی هستند. این شیرها فاقد کلسترول و چربیهای حیوانی بوده و دارای چربیهای خوب یعنی چربیهای اشباعنشده هستند که سلامت دستگاه قلب و عروق را بالا میبرند. این نوشیدنیها جایگزینهای مناسب و خوبی برای شیرهای حیوانی بوده و بسیار زود هضم میشوند.
شیر بادام
البته در این میان، ترکیب شیر با پودر بادام جایگاه خاصی دارد و نه تنها برای کودکان بلکه به بزرگترها هم توصیه میشود که در رژیم روزانه خود این نوشیدنی خاص را قرار دهند. شیر بادام جایگزین خوبی برای شیر سفید و ساده است؛ چون خاصیت درمانی مختلفی دارد.
شیر بادام مغذی و ضدعفونیکنندهی رودهها است و سرشار از ویتامینهای A ,B و E و همچنین میزان زیادی کلسیم، آهن و منیزیم و فیبر دارد.
خواص شیر بادام
- قدرتمندی عضلات
- درخشش پوست
- افزایش قدرت بینایی
- مفید برای دیابتیها
- کاهش امراض قلبی
- کاهش وزن
- کمک به سلامت کلیه
شیر سویا
یکی از شناختهشدهترین و پرمصرفترین نوشیدنیهای گیاهی شیر سویا است که از لوبیای سویا گرفته میشود. این نوشیدنی از نظر ارزش غذایی و از نظر سطح پروتیدها (۳.۸ گرم پروتئین در هر لیتر) و لیپیدها شباهت زیادی با شیر گاو دارد.
شیر سویا فاقد لاکتوز، اسیدهای چرب اشباعشده و کلسترول است. باید بدانید که این شیر حاوی ایزوفلاون(هورمونهای گیاهی) نیز هست که روی مسائلی مانند تعادل عملکرد تیروئید یا تعادل هورمونی تاثیر میگذارد.
شیرِ برنج
این نوشیدنی از برنج جوشاندهشده و آرد برنج کامل تهیه میشود و حاوی میزان کمی پروتئین (۱ گرم در هر لیتر) و کلسیم است. این شیر سرشار از قندهای دیرجذب است و فاقد کلسترول و لاکتوز محسوب میشود. شیر برنج انرژی خوبی به بدن میرساند و برای افرادی که از عدم تحمل لاکتوز یا کلسترول بالای خون رنج میبرند، مناسب است.
شیر نارگیل
شیر نارگیل از مایع و گوشت میوهی نارگیل گرفته میشود. این نوشیدنی سرشار از آهن، پتاسیم و فسفر است. علاوه بر این، شیر نارگیل را منبع خوب منگنز، مس، سلنیوم و زینک میدانند.
فواید شیر نارگیل
- کاهش وزن
- کنترل میزان قند خون
- سودمندی در رفع یا کاهش تشنگی
- درمان بیماریهای گوارشی یا ناراحتیهای معده
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش فشار خون (به دلیل داشتن ویتامینهای گروه ب و پتاسیم)
- شفافیت پوست
شیر جوی دوسر
شیر جوی دو سر سرشار از کربوهیدراتهای پیچیده و همچنین حاوی کلسیم و فیبر است و منبع خوب انرژی محسوب میشود. این شیر همچنین حاوی بتا گلوکان است که مانند فیبرها عمل میکند و میتواند قند و چربی خون را کنترل کند. شیر جوی دوسر فاقد لاکتوز و کلسترول است و برای افرادی که از عدم تحمل لاکتوز و کلسترول بالای خون رنج میبرند، یک نوشیدنی مناسب محسوب میشود.
شیر شاه بلوط
نوشیدنی شاه بلوط سرشار از مواد معدنی، کلسیم و قندهای دیرجذب است. این شیر زودهضم است و مواد معدنی خوبی به بدن می رساند. شیر شاه بلوط باعث افزایش فلور روده میشود و برای مقابله با حالت اسیدیتهی معده مفید است.
شیر فندق
شیر فندق سرشار از ویتامینها و همچنین آنتی اکسیدان، ضد کرم و تجدیدکنندههای مواد معدنی است. این نوشیدنی بسیار زودهضم است و به بدن ما کلسیم، آهن، منیزیم و اسیدهای چرب غیراشباع میرساند. این شیر برای افرادی که از عدم تحمل لاکتوز و حساسیت به گلوتن رنج میبرند، مناسب است.
موارد مصرفی شیرهای گیاهی
شیرهای گیاهی طعمهای مختلفی دارند و شاید لازم باشد چند شیر را امتحان کنید تا شیر مورد نظر و باب طبعتان را پیدا کنید. معمولاً شیر بادام و شیر جو دو سر خوش طعمتر هستند.
شما میتوانید شیرهای گیاهی شیرین و وانیلی را برای صبحانه انتخاب کنید. برای آشپزی شیر سویا فوقالعاده است. این شیر مانند شیر گاو است. شیر بادام نیز یکی از شیرهای چرب محسوب میشود و برای آشپزی مناسب است. همچنین شما میتوانید از شیر برنج برای تهیه کلوچه استفاده کنید، فقط باید توجه داشته باشید که این شیر خیلی زود میبرد.
طرز تهیه شیر گیاهی
تهیهی شیر گیاهی سه مرحله دارد:
برای تهیهی شیر گیاهی اول باید غلات، دانهها و مغزهای روغنی یا حبوبات را آسیاب شود.
البته میتوانید از آرد یا پودر آنها استفاده کنید. سپس به آن آب اضافه کرده و در نهایت صاف میکنند. برای تهیه بعضی از این شیرها به فر نیز نیاز هست.
برای تهیهی ۲۵۰ میلیلیتر شیر بادام به ۵۰ گرم بادام نیاز دارید. بگذارید بادامها به مدت چند ساعت خیس بخورند، پوست آنها را بکنید و سپس در مخلوطکن ریخته و با دو لیوان آب مخلوط کنید. سپس این شیر را از صافی رد کنید. شیرتان آماده است. کار سختی نیست، امتحان کنید.
برای تهیهی دو لیتر شیر سویا، ۲۵۰ گرم دانهی سویا بخرید. سویاها را یک روز کامل بخیسانید و چند بار آب آن را عوض کنید. اگر دوست داشتید پوست آنها را بگیرید. سویاها را با نیم لیتر آب مخلوط کنید و سپس یک و نیم لیتر دیگر آب به آن اضافه کنید و به مدت ۳۰ دقیقه بپزید. سپس مایع را آبکش کنید و شیر به دست آمده شیر سویا است.
یا اینکه میتوانید سویاهای خیسخورده را کاملاً آسیاب کنید و با ۱ لیتر آب مخلوط کنید. سپس مایع مخلوطشده را آبکش کنید. مایعی که صاف شده است، شیر سویا نام دارد.
حتما این شیرهای گیاهی را به خصوص برای تغذیهی بچهها یا سالمندان استفاده کنید البته قبل از مصرف حساسیت و آلرژیهای معده و سیستم بدنتان را چک کنید.
صلابت
۲۶ شهریور ۱۳۹۸ در ۹:۵۰ ق٫ظ
بهلولی
۳۰ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۳۰ ق٫ظ
خیلی جالب بود. مرسی
آقازاده
۲۹ مرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۲۸ ق٫ظ
خل هم عالی
هوشمند
۲۸ مرداد ۱۳۹۸ در ۶:۱۱ ب٫ظ
جالب و مفید بود تشکر
بیگدلی
۲۸ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۵۴ ب٫ظ
عالی بود ممنونم
مهدی مختاری
۲۸ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۵۴ ب٫ظ
سپاسگذارم
سیامک مودت
۲۸ مرداد ۱۳۹۸ در ۵:۰۸ ب٫ظ
عالی تشکر