آیا مهریه زنی که تغییر جنسیت داده، پرداخت می‌شود؟

۱۵
0
زمان مطالعه: 3 دقیقه
زمانی که پس از ازدواج، زن تغییرجنسیت بدهد و به مرد تبدیل شود، آیا مردفعلی (زن سابق) می‌تواند مهریه‌اش را از شوهر مطالبه کند؟
مهریه زن تغییر جنسیت داده

مهریه زن تغییر جنسیت داده یک موضوع جدید است که اکثر افراد از آن اطلاع ندارند. مطابق ماده‌ ۱۰۸۲ قانون مدنی: «به‌مجرد عقد، زن مالک مهر می‌شود و می‌تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.» بنابراین، مالکیت زوجه بر مهریه، از زمان عقد ایجاد می‌شود. همراه مجله اینترنتی دلتا باشید.

مهریه زن تغییر جنسیت داده

دراین‌رابطه دو حالت وجود دارد.

تغییر جنسیت قبل از رابطه جنسی

اگر بعد از انعقاد عقد ازدواج و قبل از برقراری رابطه‌ جنسی بین زوجین، به علت تغییر جنسیت یکی از آنان، نکاح منحل گردد؛ تکلیف مهریه تعیین شده و پرداخت شده چیست؟ آیا باید تمام مهر پرداخت شده مسترد گردد و یا نصف مهر برمی‌گردد؟

آنچه مسلم است، انحلال ازدواج، خصوصیات طلاق قبل از رابطه جنسی را ندارد تا نصف مهریه به زن تعلق گیرد و مشابه فسخ نکاح نیز محسوب نمی‌گردد تا نصف مهرالمسمی به زن تعلق گیرد.

باتوجه‌به اینکه تعیین و پرداخت مهرالمسمی به‌منظور تشکیل و ادامه‌ خانواده است و در تغییر جنسیت، ازدواج باطل خواهد شد و خانواده منتفی می‌گردد، بنابراین، علت تعیین مهر و پرداخت آن از بین رفته است. همچنین در صورت پرداخت مهر، باید برگردانده شود حتی اگر در حین عمل تغییر جنسیت فرد دچار مصدومیتی شود، این مهریه از طریق مراجعه قضایی قابل پرداخت است. در نتیجه هرگاه زوجین، هم زمان یا در دو زمان، قبل از رابطه جنسی، تغییر جنسیت دهند، مهر ساقط خواهد شد.

تغییر جنسیت قبل از رابطه جنسی

تغییر جنسیت بعد از رابطه جنسی

هرگاه یکی از زوجین بعد از برقراری رابطه جنسی، تغییر جنسیت بدهد، در این صورت نیز ازدواج منحل می‌گردد و رابطه‌ زوجیت ادامه پیدا نخواهد کرد و چون قبل از تغییر جنسیت، ازدواج اعتبار قانونی و شرعی داشته است؛ زوجین در برابر یکدیگر حقوق و تکالیف قانونی و شرعی دارند.

بنابراین، رابطه جنسی بین آن‌ها کاملاً بر اساس مقررات و ضوابط قانونی صورت‌گرفته است و آثار حقوقی بر اقدام مزبور مترتب خواهد بود.

اکنون اگر مردی یا زنی ازدواج کند و بعد از نزدیکی، تغییر جنسیت بدهد؛ تمامی مهرالمسمی بر گردن وی مستقر گردیده و اگر قبلاً آن را به زوجه‌ خود نپرداخته، مکلف به پرداخت آن است. اگر به هنگام ازدواج، مهر تعیین نشده باشد یا به شرایط عدم مهر، عقد نکاح منعقد شده باشد، بعد از نزدیکی، به زوجه مهرالمثل تعلق خواهد گرفت و زوج مکلف به پرداخت آن خواهد بود و بعد از تغییر جنسیت شوهر و تبدیل وی به زن، در تعهد ایجاد شده‌ وی تأثیری ندارد و نمی‌تواند به بهانه‌ اینکه در حال حاضر زن است و شوهر آن زن نیست، از انجام تعهد، یعنی پرداخت مهریه‌ زوجه‌ سابق خود امتناع کند.

همچنین اگر زنی بعد از نزدیکی با شوهر خود، تغییر جنسیت بدهد، در این صورت نیز مهرالمسمی یا مهرالمثل وی بر گردن شوهر سابق نامبرده که قبلاً استقراریافته، به اعتبار و قوت خود باقی است و مهر زوجه‌ سابق به علت تغییر جنسیت و تبدیل به مردشدن ساقط نخواهد شد.

تغییر جنسیت بعد از رابطه جنسی

پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب آیا قولنامه دستی اعتبار دارد؟ را مطالعه کنید.

۱۵ دیدگاه

  1. ناشناس

    ۶ بهمن ۱۴۰۱ در ۷:۰۱ ب٫ظ

    بنظر من مهریه یک نوع رسم نابهنجار برای اجتماع کنونی بوده و منشا بسیاری از اختلافات و طلاق های بین زوجین می باشد و بی اثر کردن و غیر قانونی کردن مطالبه آن می‌تواند جلوی بسیاری از جدایی های زون و شوهر ها را بگیرد.

    پاسخ

    • مونا اصفهانی

      ۸ بهمن ۱۴۰۱ در ۱۱:۲۵ ق٫ظ

      درود بر شما و ممنون از حضورتون🌹

      پاسخ

  2. ناشناس

    ۴ بهمن ۱۴۰۱ در ۵:۵۹ ب٫ظ

  3. عاطفه

    ۴ بهمن ۱۴۰۱ در ۴:۰۱ ب٫ظ

    بیچاره اونیکه هم تغییر جنسیت داده هم باید مهریه بدهد 🤕 این افراد بیمارن وگناه دارن به امید وضع قوانین عادلانه وجدید 🙏🙏🙏

    پاسخ

    • مونا اصفهانی

      ۴ بهمن ۱۴۰۱ در ۴:۵۵ ب٫ظ

      امیدواریم

      پاسخ

  4. ناشناس

    ۴ بهمن ۱۴۰۱ در ۰:۵۱ ق٫ظ

  5. ناشناس

    ۴ بهمن ۱۴۰۱ در ۰:۳۶ ق٫ظ

  6. ناشناس

    ۳ بهمن ۱۴۰۱ در ۸:۱۵ ب٫ظ

  7. ناشناس

    ۳ بهمن ۱۴۰۱ در ۷:۵۶ ب٫ظ

  8. ناشناس

    ۳ بهمن ۱۴۰۱ در ۷:۵۶ ب٫ظ

  9. سعید

    ۳ بهمن ۱۴۰۱ در ۷:۲۸ ب٫ظ

    مهریه خانم مهجور آیا کامل است

    پاسخ

    • مونا اصفهانی

      ۸ بهمن ۱۴۰۱ در ۱۲:۱۱ ب٫ظ

      بله کامله

      پاسخ

  10. ناشناس

    ۳ بهمن ۱۴۰۱ در ۷:۲۰ ب٫ظ

  11. ناشناس

    ۳ بهمن ۱۴۰۱ در ۷:۲۰ ب٫ظ

  12. ناشناس

    ۳ بهمن ۱۴۰۱ در ۳:۵۱ ب٫ظ

    به نظر من که مهریه کلا نباید باشه

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در نکات حقوقی

همچنین بخوانید

چه زمانی داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است؟

یکی از سؤالاتی که از ما پرسیده می‌شود آن است که داشتن وکیل برای طلاق توافقی الزامی است یا …