جرم زورگیری یا اخاذی مانند بسیاری از جرائم دیگر قابل پیگیری قضایی میباشد. در این مطلب از مجله دلتا به مجازات جرم زورگیری میپردازیم.
شرایط جرم زورگیری
ایجاد فشار و اعمال خشونت و تهدید بر دیگری برای دادن مال خود
شخص میبایست مال خود را بدون رضایت و با اجبار، به زورگیر بدهد. مثلا شخص زورگیر اسلحهای روی سر کسی بگذارد و بگوید اگر اسکناسهای داخل جیبت را به من ندهی تو را خواهم کشت.
درخواست پول یا مال یا انجامدادن کاری از دیگری
شرط دیگر تحقق جرم زورگیری آن است که شخص زورگیر هدفش از توسل به خشونت و اجبار، گرفتن پول یا مالی یا انجام دادن کاری باشد. برای مثال عمل شخصی که در خیابان به دیگری حمله میکند و از طریق ضرب و جرح پولهای داخل جیبش را از وی میگیرد یک نوع زورگیری است.
مجازات زورگیری چیست؟
برای مجازات زورگیری مادهقانونی مخصوصی نداریم ولی بطور کلی میتوان آن را تحت شمول ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی دانست که مقرر میدارد:
“هرگاه شخصی، دیگری را به هر نحوی تهدید به قتل یا ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی و یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او کند، اعم از این که به این واسطه، تقاضای وجه و یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده و یا ننموده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد گردید.”
چگونه از شخص زورگیر شکایت کنیم؟
اگر قربانی زورگیری شدید و قصد شکایت داشتید، به یکی از دو طریق زیر میتوانید اقدام نمایید:
- مراجعه به دادسرا و تقدیم دادخواست و یا اعلام شفاهی جرم.
- مراجعه به دفتر خدمات قضایی و ثبت شکوائیه بصورت الکترونیکی.
برای تنظیم شکوائیه باید نکات زیر را در آن درج نمایید
- شکایت در برگی تنظیم میشود که «شکوائیه» نام دارد. با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، اعلام شکایت نمایید.
- نیازی نیست شکوائیه در برگههای مخصوصی که توسط قوهقضاییه تنظیم شده است، نوشته شود. بلکه میتوان شکوائیه را در برگههای معمولی نیز تنظیم کرد.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با دیگر نکات حقوقی در این موضوع، مزاحمت تلفنی و مجازات آن در قانون را مطالعه کنید.