با پیشرفت روزافزون تکنولوژی و گسترش استفاده از ابزارهای اینترنتی، به تدریج فضای مجازی و اینترنتی جای خود را در زندگی مردم باز کرده است. رفتارهایی در این فضا رخ میدهد که میتواند منجر به آسیبها و ضررهای غیرقابل جبرانی شود. لذا قانونگذاران، در سالهای اخیر، این اعمال را جرم محسوب کردهاند. در این نوشتار از مجله دلتا به مجازات دروغ در فضای مجازی میپردازیم.
جرم نشر اکاذیب در فضای مجازی و مجازات آن
جرم نشر اکاذیب و انتشار مطالب دروغ، جرمی است که امکان تحقق آن هم در فضای مجازی و هم در فضای حقیقی و از طریق ابزار و وسایل مختلف امکانپذیر است. لذا ارتکاب آن در فضای حقیقی در ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ مورد اشاره قرار گرفته است. انتشار مطالب کذب در رسانه، نشریات و… از طریق این ماده قابل مجازات است.
برای شکل گرفتن جرم نشر اکاذیب سه علت بیان شده است:
- پخش کردن مطلبی به دروغ در فضای مجازی
- در دسترس دیگران قراردادن مطالب دروغ
- نسبت دادن یک چیز یا رخداد دروغ و خلاف حقیقت به دیگری
جرم نشر اکاذیب از جرائم مطلق میباشد. به این معنی که برای واقع شدن آن نیازی به تحقق نتیجهای خاص نیست.
به طور مثال نیازی نیست که انتشار مطالب دروغ، سبب ورود ضرر و زیان اعم از مادی یا معنوی یا بی آبرو شدن شخصی بشود. تنها ارتکاب عمل نشر اکاذیب توسط مرتکب کافی است. بنابراین شاکی خصوصی نیز در ضمن شکایت خود، نیازی به ارائه مدارک لازم برای اثبات ورود ضرر به خود را ندارد.
هنگامی که مطالب دروغ در بستر فضای مجازی پخش شود و یا از ابزار رایانهای برای انتشار این مطالب استفاده شود، این جرم رایانهای محسوب میشود.
طبق مقررات، ماده ۱۸ قانون جرائم رایانهای در مورد آن اعمال میگردد. این مجازات شامل، حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون (۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات خواهد بود.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با دیگر نکات حقوقی، جرائم فضای مجازی، را مطالعه کنید.
ناشناس
۱۶ خرداد ۱۴۰۰ در ۵:۴۱ ب٫ظ
ناشناس
۱۲ خرداد ۱۴۰۰ در ۵:۵۵ ب٫ظ
ناشناس
۱۱ خرداد ۱۴۰۰ در ۱۰:۵۱ ق٫ظ