پانسمان زخم راهی برای جلوگیری از ورود هر گونه میکروب به داخل بدن است. بنابراین آسیب سد دفاعی بدن یعنی پوست و بروز هر گونه زخمی را باید جدی گرفت و هر چه زودتر آن را پانسمان کرد تا دچار عفونت نشود. در ادامه این مطلب از مجله دلتا درباره بهترین روش پانسمان زخم صحبت خواهیم کرد.
انواع زخم
۱- خراشیده شدن پوست
در پانسمان زخم در این حالت، چنانچه جسم خارجی به طور سطحی در پوست فرورفته است، آن را به آرامی با آب و صابون بشویید و زخم را با بتادین، ضدعفونی و پانسمان کنید.
۲- بریدگی
زخمی است که پوست بریده میشود و لبههای صاف دارد و شبیه بریدگی جراحی یا بریدگی با لبه کاغذ است. این زخم، سوزش زیادی داشته و شدت خونریزی در این نوع زخم، بسته به عمق بریدگی، محل و اندازه زخم متفاوت است.
۳- پارهشدن پوست
در این حالت، لبههای زخم را به هم نزدیک کنید. عضو را بیحرکت و کمی بالاتر از سطح قلب قرار داده تا از درد و خونریزی آن کاسته شود. چنانچه جسم خارجی در زخم باقی مانده آن را خارج نکنید. زخم را ضدعفونی و پانسمان کنید و مصدوم را به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید.
۴- جدا شدن یا کنده شدن پوست
اگر قسمتی از پوست یا عضله آویزان شده آن را در محل اولیه خود قرار دهید و روی آن را ببندید و بلافاصله مصدوم را به مرکز درمانی برسانید.
۵- سوراخشدگی
در پانسمان زخم در این حالت، باید اجازه دهید چند لحظهای خونریزی جریان یابد تا میکروبهای داخل زخم به همراه خون خارج شوند. محل زخم را ضدعفونی کنید و در صورتی که جسم خارجی در آن فرورفته است، آن را خارج نکنید، چرا که با خروج جسم بر شدت خونریزی افزوده میشود. بنابراین جسم را با پانسمان ثابت کنید و مصدوم را به بیمارستان منتقل کنید.
نکات پانسمان زخم
- قبل از انجام پانسمان دست ها را با آب و صابون به دقت بشویید.
- در زمان پانسمان زخم از دستکش استفاده کنید.
- لبههای زخم را به هم نزدیک کرده و با یک گاز استریل یا دستمال تمیز، خونریزی را به وسیله فشار دادن کنترل کنید.
- وقتی خونریزی کنترل شد، اطراف زخم را با پنبه آغشته به محلول ضدعفونیکننده از داخل به خارج تمیز کنید. عکس این کار و حرکت رفت و برگشت پنبه روی زخم موجب میشود که آلودگی اطراف زخم به داخل آن نفوذ و زخم را عفونی کند.
- پس از استریل کامل زخم، یک قطعه گاز استریل روی زخم بگذارید، به طوری که روی زخم و اطراف آن را کاملا بپوشاند. پانسمان را دقیقا روی زخم قرار دهید و هرگز آن را جابهجا نکنید. در صورت جابهجا شدن پانسمان آن را عوض کنید. حرکت پانسمان میتواند میکروبهای سطح پوست را به سمت زخم هدایت کند.
- در صورتی که خون به پانسمان نفوذ کرد، هرگز پوشش روی زخم را برندارید. برای بند آوردن خونریزی، گاز یا دستمال بیشتری روی پوشش قبلی زخم قرار دهید.
- گاز استریل را در ۴ طرف با چسب روی پوست ثابت و سپس بانداژ کنید.
پیشنهاد مطالعه: مطلب باور های نادرست درباره فشار خون را در مجله دلتا بخوانید.
زهرا حسنی
۲۱ فروردین ۱۴۰۰ در ۱:۲۰ ق٫ظ
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۴:۲۵ ب٫ظ
??