
دربارهی بیماریهای مختلف معمولا سوالات متداولی مطرح میشود که اگر پاسخ علمی و صحیح آنها در اختیار همگان نباشد، شایعاتی شکل میگیرد و بهخصوص در مورد بیماری دیابت خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. در این بخش سعی شده به این سوالات پاسخی روشن بدهیم.
خانمها بیشتر در معرض دیابت قرار دارند یا آقایان؟
بعضی گمان میکنند این بیماری میان زنان شایعتر است و برخی میگویند مردها بیشتر مبتلا میشوند. در دنیا تفاوت جنسیتی در تعداد افراد مبتلا به دیابت تقریبا معنایی ندارد. در سال ۲۰۱۳ تعداد مردان مبتلا به دیابت حدود ۱۴ میلیون بیشتر از زنان مبتلا به دیابت است (۱۹۸ میلیون مرد در مقابل ۱۸۴ میلیون زن). با این حال انتظار میرود این تفاوت تا سال ۲۰۳۵ به ۱۵ میلیون نفر (۳۰۳ میلیون مرد در مقابل ۲۸۸ میلیون زن) افزایش یابد. در هر صورت آنچه اهمیت دارد این است که اطلاعات صحیح را دریافت کنید و چه مرد و چه زن، مراقب سلامتی خود باشید.
ابتلا به دیابت سن مشخصی دارد؟
این مساله که دیابت نوع دو با چاقی، سن بالا و مقاومت به انسولین ارتباط دارد موضوع اثباتشدهای است. از سوی دیگر تقریبا نیمی از بزرگسالان مبتلا به دیابت در سنین بین ۴۰ و ۵۹ هستند. نکتهی جالب توجه آن است که این گروه سنی، در سالهای آینده نیز شاهد بیشترین موارد ابتلا به دیابت خواهد بود. انتظار میرود تا سال ۲۰۳۵ تعداد افراد مبتلا به دیابت در این گروه سنی از ۱۸۴ به ۲۶۴ میلیون نفر افزایش یابد.
شایان ذکر است که بر اساس ارزیابیهای صورتگرفته، حدود ۷۹۱۰۰ کودک زیر ۱۵ سال سالانه در سراسر جهان به دیابت نوع ۱ مبتلا میشوند. بروز دیابت نوع یک میان کودکان زیر ۱۵ سال در بسیاری از کشورهای جهان رو به افزایش است. تخمین زده میشود تعداد کودکانی که به دیابت نوع یک دچار میشوند، ۳ درصد افزایش خواهد یافت. شاید شنیدن این نکته برای همه یک تلنگر جدی باشد که رواج سبک زندگی ناسالم و مصرف غذاهای حاوی کالری بالا و ارزش غذایی کم همراه کاهش فعالیت بدنی کودکان، به افزایش آمار کودکان مبتلا به دیابت نوع دو در جهان منجر شده است.
استرس میتواند زمینهساز ابتلا به دیابت باشد یا آن را تشدید کند؟
فشار روانی یا آنچه در عرف به استرس معروف است، باعث میشود بدن شما طوری عمل کند که گویا تهدید شده است. منبع این فشار میتواند جسمی یا روانی باشد. بروز فشار روانی، باعث فعال شدن واکنشی تحت عنوان «واکنش بجنگ یا فرار کن» در بدن میشود. در این واکنش سطح گلوکز و چربی بهشدت افزایش مییابد تا بدن را برای فرار از خطر آماده کند. در پی افزایش این هورمونها، قند خون بالا میرود. با توجه به این مقدمات، توجه به سلامت روان و مدیریت استرس یکی از عوامل بسیار مهم در کنترل قند خون مبتلایان بهشمار میآید.
باید توجه داشت که سبک زندگی ناسالم از مهمترین عوامل زمینهساز ابتلا به دیابت نوع دو است؛ مدیریت نادرست استرسهای روزانه، بر عادات روزانه و سبک زندگی، اثری منفی و مخرب بر جا میگذارد.انتخاب غذای ناسالم و روی آوردن به رفتارهای پرخطری مانند استعمال دخانیات بهنوبهی خود میتواند نقشی مهم در افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع دو داشته باشد.
دیابت چطور درمان میشود؟
با وجود تحقیقات گستردهای که پیرامون درمان دیابت انجام میگیرد، برای کنترل قند همچنان بر کسب آموزشهای لازم تاکید شده است. این آموزشها باعث میشود افراد مبتلا به دیابت در مورد خودمدیریتی توانمند شوند و بتوانند بیماری را کنترل کنند. دلیل دیگری که بر اهمیت دریافت اطلاعات جامع میافزاید، این است که بیماریهای مزمنی مثل دیابت درمان قطعی ندارند و هدف اصلی، کنترل آن است. بنابراین آگاهی است که حرف اول و آخر را میزند. نکتهی قابل توجه دیگر توجه نکردن به شایعات است. برای کسب اطلاعات باید به سراغ مرجعهای مطمئن و علمی بروید و صرفا” از افراد متخصص راهنمایی بخواهید.
در همین باره بیشتر بخوانید: