سرگیجه یکی از شایعترین دلایل مراجعه بزرگسالان به پزشک است. درمان سرگیجه بستگی به علت سرگیجه دارد. در ادامه این بخش از مجله دلتا درباره علت سرگیجه و دلایل آن صحبت خواهیم کرد.
دلایل سرگیجه چیست؟
عوامل زیادی هستند که باعث احساس سرگیجه و خستگی در شما خواهند شد. گاهی این علل سرگیجه موقتی هستند، گاهی به همان سرعتی که میآیند برطرف خواهند شد. اگر شما غالباً احساس سرگیجه، خستگی و بیحالی دارید، برای تشخیص بهتر موضوع باید به پزشک مراجعه کنید. اگر سرگیجه و بیحالی درمان نشود موجب از حال رفتن فرد خواهد شد.
قند خون پایین
قند خون پایین یکی از علتهای سرگیجه است. بدن برای تامین انرژی خود به قند و یا گلوکز نیاز دارد. زمانی که سطح قند خون بدن پایین بیاید، شما احساس سرگیجه و خستگی خواهید داشت و بدن شما خواهد لرزید.
قند خون پایین غالباً از عوارض انسولین و دیگر داروهایی است که برای درمان دیابت از آنها استفاده میشود. این داروها در اصل سطح قند خون بدن را پایین میآورند ولی اگر دوز مصرفی آنها به درستی رعایت نشود، سطح قند خون میتواند به سرعت پایین رود.
اگر فرد به دیابت مبتلا نباشد، امکان ابتلا به هیپوگلیسمی (hypoglycemia) وجود دارد. این حالت زمانی اتفاق میافتد که فرد برای مدت زمان طولانی غذا نخورده است.
دیگر نشانههای قند خون پایین شامل:
- ضربان قلب بالا
- عرق کردن زیاد
- لرز شدید
- گرسنگی
- بیقراری
- گیجی
مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات بالا به سرعت میتواند سطح قند خون را به مقدار نرمال برگرداند. در موقع افت قند خون توصیه میشود که فرد یک لیوان آب میوه بنوشد یا اینکه یک آبنبات را درون دهان خود مزه مزه کند. بعد از اینکه مقداری حال عمومی فرد مساعد شد، باید از مواد غذایی مغذی تغذیه کند. اگر به صورت مداوم حالت هیپوگلیسمی به فرد دست بدهد، لازم است که داروهای دیابتی فرد یک بار دیگر تنظیم شوند. برای اینکه سطح قند خون در طول روز ثابت بماند بهتر است که در طول روز از وعدههای غذایی متعدد با حجم کم استفاده کرد.
فشار خون پایین
خون زمانی که در سطح کل بدن جریان دارد، فشاری را به دیوارهی رگها وارد میکند که به آن فشار خون گفته میشود. زمانی که فشار خون افت میکند فرد ممکن است احساس سرگیجه، سبکی سر یا بیحالی را تجربه کند. باقی نشانهها عبارتند از:
- حالت تهوع
- تشنگی
- تاری دید
- نفسهای سریع و سطحی
- رنگ پریدگی
- اختلال در تمرکز
راههایی که باعث افزایش فشار خون خواهند شد عبارتند از:
- اضافه کردن نمک بیشتر به رژیم غذایی
- نوشیدن آب بیشتر برای افزایش میزان حجم خون بدن
- پوشیدن جورابهای واریس (support stockings)
اگر برای مدت طولانی درگیر مشکل سرگیجه هستید، لازم است هر چه سریعتر با متخصص مغز و اعصاب ارتباط برقرار کنید.
کم خونی
گلبولهای قرمز خون، اکسیژن مورد نیاز اندامها و بافتهای بدن را منتقل میکنند. زمانی که به کمخونی (anemia) مبتلا هستید، بدن مقدار کافی گلبول قرمز نخواهد داشت، یا اینکه این سلولها کار خود را به درستی انجام نخواهند داد. کمبود اکسیژن هم باعث احساس گیجی و بیحالی خواهد شد.
دیگر نشانههای کمخونی عبارتند از:
- نفس کم آوردن
- ضعف
- ضربان قلب شدید
- سردرد
- دست و پای سرد
- پوست رنگ پریده
خونریزی، کمبود مواد مغذی و ویتامینها و نقص در مغز استخوان از جمله عوامل احتمالی به وجود آورندهی کمخونی هستند.
سخن پایانی:
سرگیجه ممکن است علتهای دیگری به غیر از موارد مطرح شده نیز داشته باشد. اگر به صورت مرتب دچار سرگیجه و بیحالی میشوید، برای یافتن علت موضوع هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. اگر نشانهها و علایم وخیمتری دارید با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس بیمارستانها مراجعه کنید.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی بیشتر با لمینت دندان مطلب “آیا از عوارش لمینت دندان آگاهی دارید” را مطالعه کنید.
ناشناس
۱۷ فروردین ۱۴۰۰ در ۶:۵۰ ق٫ظ
خوب
سارا امیرانی
۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۴:۵۷ ب٫ظ
سپاس از همراهی شما