از کلیه متخصصان پوست در آکادمی پوست کشور اسپانیا خواسته شد که در طول دو هفته گذشته بیماران مبتلا به عارضههای غیرمعمول پوستی از جمله بیماران مشکوک یا قطعی ابتلا به ویروس کرونا را مورد معاینه قرار دهند.
بیماران ابتدا یک پرسشنامه استاندارد را بدون اشاره به جزئیات کلینیکی امراضشان پر کردند. سپس، به عنوان مقدمه، تعداد ۱۲۰ عکس از نواحی پوست بیمارانی که دچار عارضه شده بودند در اختیار پزشکان قرار گرفت.
پزشکان با مطالعه پرسشنامه و عکسهای بیماران، از پیامد کووید۱۹ بر پوست آنها، در مورد عوارض کرونا بر پوست برخی بیماران به نتیجهای واحد رسیدهاند. اما مولفان این گزارش که در نشریه «جورنال آو درماتالوجی» بریتانیا منتشر شده، از مردم خواستهاند فقط بر اساس عوارض پوستیشان تشخیص مرض ندهند؛ زیرا بدون نظر تخصصی پزشک نمیتوان تحریکات معمول پوستی را از علائم پوستی کرونا تشخیص داد.
اما متخصصان با تحقیقات بیشتر روی دیگر عکسهای بیماران به این نتیجه رسیدند که میتوانند علائم پوستی کرونا را در پنج دسته طبقهبندی کنند.
در ۱۹ درصد موارد، بیمار عوارضی شبیه به سرمازدگی «در انگشتان دست و پا نشان داده که با سرخ شدن اندام، تاول و گاه جوشهای چرکی» همراه بوده است. این عوارض اغلب در دستها و پاها مشاهده میشود. بنابراین گزارش، لکههای قرمز رنگ نامتقارن، ناشی از خونریزی زیر پوستی بوده است.
این عوارض که بهطور متوسط ۱۲ روز و نیم طول میکشد، معمولاً ناشی از موارد ملایمتر ابتلا به ویروس بوده و در بیماران جوانتر دیده میشود.
کارشناسان همچنین متوجه بروز «تاول»های کوچک همراه با خارش در ۹ درصد بیماران شدهاند. این تاولها مملو از خون بوده و اغلب روی شکم و سینه منتشر میشوند. این عارضه عمدتاً در بیماران میانسال دیده شده که شدت عوارض بیماریشان متوسط بوده است. این عارضه به طور متوسط پس از ۴ الی ۱۰ روز برطرف میشود.
دسته سوم، شامل ۱۹ درصد بیماران مبتلا به ویروس کرونا است که روی پوست آنها «زخمهای کهیر مانند» پدیدار میشود که میتوان آنرا با واکنش پوست در تماس با گیاه گزنه و تورم تشبیه کرد. این برجستگیها صورتی یا سفید رنگ بوده و بهطور متوسط ۶ الی ۸ روز طول میکشد تا بهبود یابد.
نوع دیگر عارضه پوستی ناشی از ویروس کرونا، تجمع دانههای کوچک قرمز برجسته و گاه مسطحی است که در ۴۷ درصد بیماران مبتلا به کووید۱۹ عارض شده و معمولاً در اطراف ریشههای مو پدید میآید.
در مقایسه با عارضه معمول موسوم به «پیتریازیس رُوزه آ» یا جوش پولکی، این عارضه بهطور متوسط پس از ۶ الی ۸ روز بهبود مییابد. نکته مهم این است که کارشناسان خاطرنشان کردهاند که دانههای قرمز رنگ پوستی و کهیر، عوارض معمول و مرتبط به بیماریهای متعددی است که ارتباط دادنشان به کووید۱۹ را دشوار میکند.
آبی شدن پوست یا «بافتمردگی»، آخرین ردهبندی عوارض کووید۱۹ در این گزارش است که فقط در ۶ درصد بیماران دیده شده. بافتمردگی به علت عدم جریان خون در رگهای پوستی ایجاد شده و نشانه آن، لکههای آبی یا قرمز روی پوست است.
این عوارض در سالمندان مبتلا به عوارض شدید کووید۱۹ مشاهده شده که به بیماری تصلب شرایین مبتلا بوده و جریان خون در برخی اندامهایشان به خوبی صورت نمیگیرد.
همچنین، این پژوهش حاکیاست که بیماری تصلب شرایین موجب بروز زخمها و تاولهای پوستی در ناحیه شریانهای تنگ شده میشود که نتیجه نرسیدن خون به آن نقطه از پوست است.