پر کردن بخشهای پوسیده و ترمیم دندان، یکی از روشهای حفظ دندان پوسیده است. البته این را در نظر داشته باشید که پر کردن دندان هم گاهی اوقات عوارضی درپی دارد که در این مطلب مجله دلتا، تعدادی از مهمترین عوارض آن را بررسی کردهایم.
حساس شدن دندان ها
حساس شدن دندان پس از پر کردن آن امری رایج است. دندان پر شده ممکن است به فشار، هوا، خوراکیهای شیرین یا دما حساس شود؛ این حساسیت پس از چند هفته با پرهیز از موارد حساسیتزا، خودبهخود برطرف میشود؛ اما اگر حساسیت دندان پر شدهتان، پس از ۲ تا ۴ هفته برطرف نشد، با دندانپزشک خود تماس بگیرید. در این صورت دندانپزشک به شما توصیه میکند که از خمیر دندانهای رفع حساسیت استفاده کنید و یا ممکن است مادهای روی دندانتان قرار دهد تا از حساسیت آن بکاهد. گاهی اوقات هم پوسیدگی دندان به ریشه میرسد و دندانپزشک مجبور میشود مشکل دندانتان را با ریشهدرمانی حل کند.
دردهای ناشی از پر کردن دندان و علل آن
به چند دلیل زیر، دندانهای پرشده دردناک میشوند:
۱. احساس درد موقع گاز زدن یا قرار دادن دندان ها روی هم
این نوع درد معمولا پس از برطرف شدن بیحسی دندان پر شده و موقع گاز زدن چیزی رخ میدهد و ممکن است مدتی ادامه پیدا کند. گاهی اوقات، موادی که دندانتان را با آن پر کردهاند، موجب این درد میشود؛ بنابراین باید از دندانپزشک خود بخواهید وضعیت ماده پرکننده دندانتان را بررسی کند.
۲. درد بر اثر گرما یا سرما
این نوع درد بسیار تیز است و وقتی دندانتان با چیزی سرد یا گرم تماس پیدا میکند، رخ میدهد. این درد معمولا چند ثانیه پس از رفع گرما یا سرما برطرف میشود؛ اما اگر درد آن بیشتر از چند ثانیه باقی ماند و ادامه هم داشت، نشاندهنده صدمه به عصب دندان است. در این صورت، حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.
۳. درد دائمی شبیه به دندان درد
اگر پوسیدگی دندانتان خیلی عمیق و تا مغز آن رسیده باشد، دچار چنین دردی میشوید. مغز دندان، در واقع رگها و اعصاب دندان است. این نوع درد نشان میدهد که مغز دندان دیگر سالم نیست. در این شرایط باید مشکل را با ریشهدرمانی حل کرد.
حساسیت به آمالگام
بهندرت پیش میآید که فردی به مواد نقرهای رنگ آمالگام (که مخصوص پر کردن دندان است) حساسیت داشته باشد. در این وضعیت نادر، جیوه یا یکی از مواد مورد استفاده در آمالگام، موجب واکنشهای حساسیتی میشود. علائم حساسیت به آمالگام، شبیه حساسیتهای پوستی از جمله جوش و خارش پوست است. بیمارانی که به مواد آمالگام حساسیت دارند، معمولا خود یا یکی از اعضای خانوادهشان سابقه حساسیت به فلزات داشتهاند. وقتی حساسیت به این نوع مواد در فردی تأیید شود، پر کردن دندان او با موادی از جنس دیگر انجام میشود.
دندان های پرکرده قدیمی پوسیده
فشار دائمی ناشی از جویدن و خرد کردن مواد خوراکی با دندان باعث میشود که دندان های پرکرده بهتدریج فرسوده و خرد شوند یا ترک بردارند؛ در این صورت دندانپزشک باید وضعیت بد این مواد را در معاینههای منظم دندانهایتان تشخیص دهد.
یکی از مشکلاتی که ممکن است به وجود آید، از بین رفتن شکاف بین مینای دندان و پرکردگیها، به مرور زمان است؛ در نتیجه ذرات غذا و باکتریهای عامل پوسیدگی دندان میتوانند به زیر مواد پر شده دندان نفوذ کنند و موجب پوسیدگی بیشتر دندان شوند. معمولا این نوع پوسیدگی، که دور از چشم است، بدون درمان باقی میماند و در نهایت، با پیشرفت آسیبی که به دندان وارد میشود، مغز دندان کاملا عفونی میشود. این پوسیدگیها حتی ممکن است دندان را گرفتار آبسه کنند.
کلام آخر
پر کردن دندان به حفظ دندان در برابر پوسیدگی بیشتر و احتمال عفونت کمک میکند؛ هر چند همانطور که گفتیم عوارضی هم در پی دارد. همچنین مواد مورد استفاده برای پرکردن دندانها هم زمانی از بین میروند و لازم است جایگزین شوند؛ البته بیشتر دندان های پر شده سالها دوام میآورند و نیازی به تعویض آنها نیست. برای اینکه خیالتان از بابت بروز مشکلات احتمالی راحت شود، باید بهطور مرتب و هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید و از سلامت دندان هایتان مطمئن شوید. در ضمن، بهداشت دهان و دندان را هم فراموش نکنید.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با علائم پوسیدگی دندان “۷ نشانه پوسیدگی دندان” را مطالعه کنید.