طلاق یکی از بزرگترین معضلاتی است که خانواده و اجتماع با آن درگیر است و به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. گاهی زن و شوهر به دلیل نداشتن شناخت مناسب نسبت به یکدیگر پیش از ازدواج، با مشکل رو به رو میشوند و تصمیم به جدایی میگیرند. و گاهی به دلیل نداشتن تفاهم و ناتوانی در گفتگو با یکدیگر است. یا در برخی مواقع دخالت هایی که از طرف خانواده موجب طلاق میشود. شاید بتوان علت این دخالت را به وابستگی فرد به خانواده اش دانست. در هرحال طلاق به هر دلیلی هم که رخ دهد آثار زیان بار آن خانواده و جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. در مجله دلتا به روش های درخواست طلاق و قوانین و مقررات حاکم بر فرآیند آن پرداخته شده است.
درخواست طلاق از چه روش هایی امکان پذیر است؟
• سریع ترین شکل وقوع طلاق زمانی است که زن و شوهر به جدایی و طلاق از یکدیگر توافق داشته و دیگر تمایل به ادامه زندگی مشترک نداشته باشند. به این نوع جدایی در اصطلاح طلاق توافقی گفته میشود.
• نوع دیگر طلاق به خواست و اراده مرد است.
• در شرایطی که زن درخواست طلاق کند و طلاق از طرف زن باشد. این نوع طلاق فقط در شرایط عسر و حرج (سختی و مشقت) زن است و یا یکی از شروط ضمن عقد وجود داشته باشد و زن در دادگاه آن را اثبات کند.
طلاق توافقی
در این نوع از طلاق، مرد و زن پس از اینکه در خصوص جدایی از یکدیگر به تفاهم رسیدند و ادامه زندگی مشترک را به نفع خود تشخیص ندادند، میتوانند در خصوص مهریه و نفقه و اجرت المثل و حضانت فرزند به توافق برسند و برای طلاق توافقی اقدام کنند.
درخواست طلاق از طرف زن
زن در شرایطی که یکی از موارد زیر را داشته باشد میتواند درخواست طلاق و طبق قانون کلیه حق و حقوق قانونی خود را دریافت کند.
• شروط ۱۲ گانه ضمن عقد ازدواج از مواردی است که قانون به زن حق تقاضای طلاق داده است.
• در حالتی که زن به صورت شرط ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر وکالت بلاعزل برای طلاق گرفته باشد.
طلاق از طرف مرد
مرد حق طلاق دارد و میتواند در هر زمانی برای طلاق همسرش اقدام کند ولی این به آن معنا نیست که حق و حقوق زن ضایع شود بلکه مرد زمانی میتواند زن را طلاق دهد که تکلیف حق و حقوق وی را مشخص و پرداخت کند که این حق و حقوق عبارتند از: مهریه، نفقه، اجرات المثل و همچنین شرط تنصیف دارایی. شایان ذکر است زمانی که طلاق از طرف مرد صورت گرفته است اگر درخواست طلاق مربوط به بد رفتاری و عدم تمکین زن نباشد در این صورت مرد نصف اموالی را که بعد از عقد ازدواج به دست آورده باید طبق دستور دادگاه به زن پرداخت کند.
شروط ۱۲ گانه ضمن عقد ازدواج چیست؟
زن در صورت وجود یکی از شرایط ۱۲ گانه در عقد نامه که به طور مفصل قید و اثبات آن برای دادگاه مشخص شده است میتواند درخواست طلاق کند. این موارد عبارتند از :
۱- چنانچه شوهر به مدت ۶ ماه نفقه زن را پرداخت نکند.
۲- مرد دارای سوء رفتار باشد و زن بتواند آن را اثبات کند.
۳- مرد بیماری خطرناکی داشته باشد که قابل درمان نباشد.
۴- شوهر دیوانه باشد.
۵- به کاری اشتغال دارد که مغایر و مخالف با آبروی زن باشد.
۶- مرد به مجازات ۵ سال حبس و یا بیشتر محکوم شده باشد.
۷- شوهر به مواد مخدر یا مشروبات الکلی اعتیاد داشته باشد. طوری که به زندگی خانوادگی آسیب وارد کند.
۸- مرد غیبت و ترک منزل کند و به مدت شش ماه پشت سر هم نباشد.
۹- شوهر به هر جرم و مجازات های تعزیری و حد محکوم شود.
۱۰- مرد پس از گذشت پنج سال همچنان بچه دار نشود.
۱۱- مرد مفقود الاثر شود و پس از شش ماه از مراجعه زن به دادگاه پیدا نشود.
۱۲- مرد بدون اجازه همسر خود ازدواج مجدد کند.
فرهادی
۱۴ آبان ۱۳۹۸ در ۳:۴۶ ب٫ظ
جالب بود
ناشناس
۱۴ آبان ۱۳۹۸ در ۱۲:۱۱ ب٫ظ
با توجه به احراز یکی از شروط ۱۲ گانه تقاضای طلاق دادم. نزدیک به سه سال دوندگی کردم تا تونستم طلاقمو بگیرم. اینهم شد قانون؟!