گاهی افراد گمان میکنند که جنینی که هنوز متولد نشده است هیچ ارثی از اموال شخص متوفی نمیبرد، اما میتوان گفت این درست نیست و جنین هم حق ارث بردن دارد و میتواند یکی از وراث باشد. به گزارش مجله دلتا ،جنین نیز دارای نوعی شخصیت است و در صورتی که زنده متولد شود، از حق و حقوقی که در قانون برای او تعیین شده، برخوردار میشود. و میتواند صاحب حق باشد که مهمترین این حقوق عبارتند از حق زنده بودن، حق ارث بردن و سایر حقوقی که در قانون برای جنین در نظر گرفته شده است.
شرایط ارث بردن جنین در قانون
طبق قانون، جنین در صورتی که زنده متولد شود از حقوق قانونی برخوردار است. که از جمله این حقوق میتوان به ارث بردن اشاره کرد. قانون مدنی مقرر میدارد: «شرط ارث بردن وراث، زنده بودن آنها در زمان فوت شخص متوفی است. با توجه به این امر، اگر جنینی وجود داشته باشد، در صورتی ارث میبرد که نطفه او در زمان فوت متوفی منعقد شده باشد و همچنین زنده متولد شود، حتی اگر بلافاصله پس از تولد بمیرد.»
برای اینکه جنین ارث ببرد باید دو شرط وجود داشته باشد:
- نطفه در زمان فوت متوفی منعقد شده باشد؛ این موضوع در مورد تلقیح مصنوعی صدق میکند. یعنی اگر نطفه پدر که در زمان زنده بودن او گرفته شده است تا زمان مرگ وی نگهداری شود و پس از فوت به همسرش تلقیح شود، به دلیل اینکه نطفه جنین پس از فوت پدر منعقد شده، جنین از ارث محروم خواهد بود.
- جنین زنده متولد شود؛ اگر طفل مرده به دنیا بیاید از ارث محروم خواهد بود. حیات جنین پس از تولد، حتی یک لحظه، برای ارث بردن او کافی است، هرچند پس از تولد بلافاصله بمیرد. به عنوان مثال نوزادی که زنده متولد شده ولی ریه ناقص دارد و از نظر پزشکی مرگ او در یک مدت کوتاه حتمی است، در این صورت، سهمالارث این طفل پس از فوت متوفی به وراثی که زمان فوت او وجود داشتهاند میرسد. اما در صورتی که زنده ماندن جنین تا لحظه تولد قطعی باشد ولی در حیات او پس از تولد شک و تردید وجود داشته باشد، طفل مذکور ارث نخواهد برد. همچنین، در صورتی که کودک در زمان تولد بمیرد، ارث نمیبرد؛ مانند اینکه پس از خروج سر و گردن و پیش از خروج شکم و پاها بمیرد،در این حالت هم ارث نمیبرد. زیرا زمانی میتوان گفت جنین زنده متولد شده که پس از خروج تمام بدن، زنده باشد.
راهکارهای موجود برای حفظ سهمالارث جنین
قانونگذار برای اینکه سهمالارث جنین محفوظ بماند راهکارهایی اندیشیده که در قانون مدنی بیان شده و به شرح زیر است :
- نخست این که در صورت وجود جنینی که با زنده متولد شدن خود مانع از ارث بردن تمام یا بعضی از ورثه شود، اموال باقیمانده از متوفی تا زمان تولد او تقسیم نخواهد شد. به عنوان مثال اگر بازماندگان متوفی، خواهر، برادر و پدر و مادر او باشند و همسر متوفی باردار باشد، این جنین که فرزند متوفی محسوب میشود، درصورت زنده متولد شدن، مانع از ارث بردن برادر و خواهر متوفی خواهد شد. بنابراین در چنین شرایطی تقسیم ارث تا زمان تولد جنین، معلق میماند و به تاخیر خواهد افتاد.
- اگر جنین مانع ارث بردن ورثه نباشد و آن ها بخواهند ارث را تقسیم کنند، باید برای جنین، سهمی که مساوی سهم دو پسر که مطابق با طبقه او باشند، کنار بگذارند و اموال باقیمانده را بین خود تقسیم کنند. البته باید توجه داشت که این تقسیم ارث تا زمانی که وضعیت جنین معلوم شود، معتبر است.
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و امکان سونوگرافی ، میتوان جنس و تعداد جنین را دقیقاً مشخص کرد، میتوان گفت اتخاذ تصمیم بر عهده دادگاه و رویه قضایی است و به محض مشخص شدن واقعیت، تقسیم ارث صورت میگیرد. برطبق قانون، اداره سهمالارث جنین بر عهده قیم یا وصی منصوب از جانب پدر و جد پدری خواهد بود. اگر جنین فاقد ولی یا وصی باشد، دادگاه برای مدیریت سهمالارث او، شخصی را تعیین میکند که امین نامیده میشود. باید در نظر داشت که پس از تولد جنین، سمت امین که برای حفظ اموال جنین معین شده است، از بین میرود.
شایسته
۱۵ مهر ۱۳۹۸ در ۷:۴۰ ب٫ظ
ممنون
شمس
۱۵ مهر ۱۳۹۸ در ۱۱:۵۵ ق٫ظ
اطلاعات بسیار خوبی بوده متشکرم
یوسفی
۱۵ مهر ۱۳۹۸ در ۸:۵۳ ق٫ظ
بهرامی
۱۵ مهر ۱۳۹۸ در ۱:۳۲ ق٫ظ
تناقص وجود دارد براین اساس جنین باید قبل ازتولد هم وارث باشد واگر فوت کردسهم الارثش تقسیم شود ولی اشاره شده اگر زنده به دنیا بیاید سهم میبرد
مرجان موسوی
۱۵ مهر ۱۳۹۸ در ۵:۴۲ ب٫ظ
طبق قانون جنین از وراث است منتها یک شرط اساسی وجود دارد و آن زنده متولد شدن جنین است، حتی برای یک لحظه پس از تولد زنده بماند باز هم ارث میبرد. در واقع قانونگذار مبنا را برای ارث بری، زنده متولد شدن جنین قرارداده است. به عبارتی جین بر طبق قانون بطور بالقوه وارث است.
مهرداد کریم زاده
۱۴ مهر ۱۳۹۸ در ۱۰:۱۰ ب٫ظ
ملکی
۱۴ مهر ۱۳۹۸ در ۷:۳۷ ب٫ظ
ای خدا
ممنون