گلی است بسیار کمیاب، تنها در دو نقطه از جهان که در رشته کوه البرز از فلات ایران قرار دارند، به صورت طبیعی میروید و پرتراکمترین رویشگاه آن در یک ناحیهی کوچک از جنگلهای داماش و حدود ۲۰۰۰ نمونه است، در منطقهای حفاظت شده. گل سوسن چلچراغ، هدیهای است از فصل زیبای بهار که در آخرین ماه رفتنش، به ایران پیشکش میکند. این گل را با نام سوسن سفید نیز میشناسند.
کجا پیدایش کنیم؟
- داماش – بخش عمارلو – استان گیلان – ایران
باید به جاده قزوین – لوشان بروید و وارد جاده فرعی جیرنده شوید، ناهموار و پیچدرپیچ است اما پس از حدود ۴۲ کیلومتر به جیرنده میرسید و از آنجا تا روستای داماش برانید. بهتر است یک راهنمای محلی با خود همراه کنید یا با پرسش از رهگذران و ماشینهای عبوری محل رویش گلهای سوسن چلچراغ را بیابید.
تنها رویشگاه سوسن چلچراغ
زیستگاه حفاظت شدهی نزدیک روستای داماش، تنها رویشگاه سوسن چلچراغ، در بخش عمارلو از توابع شهرستان رودبار است. منطقهای نیمهمرطوب و معتدل که البته گیاهان دیگری همچون اقطی، گرنه، بنفشه، انواع سرخس، گل قاصد، شبدر وحشی نیز در آن میرویند. اما رویشگاه سوسن چلچراغ، بهطور کامل توسط سازمان حفاظت محیط زیست گیلان نگهداری و حفاظت و با حصاری از سایر قسمتها جدا شده، هرگونه بهرهبرداری از آن تنها با مجوز رسمی از دفتر وزارت و بازرسی سازمان محیط زیست امکانپذیر است؛ چراکه اصطلاحاً تکثیرگریز بوده و علاقهای به تولید مثل ندارد؛ همین امر باعث شده، هر روز بیشتر در معرض انقراض باشد.
وجه تسمیه
سوسن چلچراغ واژگون، گلی به رنگ روشن است که گلبرگهای آن به سمت بیرون برگشته و به همین سبب پرچم های آن کاملاً دیده میشود. روی گلبرگهای این گل، دانههای برجسته به رنگ بنفش وجود دارد که عطر خاصی را در هوا پراکنده میکنند. برگشتگی گلبرگها و بیرونزدگی پرچمها و همچنین متمایل بودن آن به سمت زمین، تصویری همانند چلچراغ در ذهن تداعی میکند؛ احتمالاً دلیل استفاده از نام سوسن چلچراغ نیز همین باشد.
از سوی دیگر، مردم محلی از نورافشانی این گل در شب سخن میگویند و معتقدند که نام گل را به سبب وجود همین نورها، سوسن چلچراغ گذاشتهاند. علت ساطع شدن نور از این گل، پرچم آن است که قابلیت بازتابش نور را دارد.
جشنواره سوسن چلچراغ
در داماش با شروع فصل گلدهی سوسن چلچراغ، مراسمی با عنوان «جشنواره سوسن چلچراغ» برگزار میشود. در این مراسم، رویش این گلهای زیبا را جشن میگیرند و با اجرای موسیقی محلی، رقص محلی و سنتهای بومی از گردشگران استقبال میکنند.
پویان
۱۳ تیر ۱۳۹۸ در ۷:۳۰ ب٫ظ
زیبا و عالی
ثابتی
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۳۶ ق٫ظ
جالب بود
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۴ ق٫ظ
سپاسگزارم 🙂
مهدی فراهانی
۱۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۶:۲۹ ب٫ظ
خیلی جالب بود ممنون.به خاطر اطلاعات جالبتون
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۴ ق٫ظ
سپاسگزارم.
متشکرم به خاطر حسن توجه شما 🙂
سعادتی
۱۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۵۷ ب٫ظ
بینظیررررررره
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۴ ق٫ظ
بلللللللی 🙂
آقازاده
۱۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۵۷ ب٫ظ
عـــالــــــــــــــی ومفید
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۳ ق٫ظ
سپـــــــــــــاسگزارم 🙂
هاتف
۱۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۵۶ ب٫ظ
زیبا و دلربا – از انتخاب شما ممنون
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۲ ق٫ظ
سپاسگزارم
متشکر 🙂
آقازاده
۱۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۵۵ ب٫ظ
WooooooooooooW
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۲ ق٫ظ
yeeeaaaah 🙂
زارع
۱۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۵۴ ب٫ظ
خیلی قشنگه
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۱ ق٫ظ
بلی بلی 🙂
شادمان
۱۶ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۲۴ ب٫ظ
عالی بود
گلزار
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۱ ق٫ظ
سپاسگزارم 🙂