آهن یکی از مهمترین عوامل سلامتی روحی و جسمی انسان است. نقش آهن بهقدری زیاد است که کمبود آن موجب بیماری میشود.
نقش آهن در بدن
به گزارش مجله دلتا؛ حمل اکسیژن از ریهها به تمام سلولها و برگرداندن دی اکسیدکربن از آنها
تأمین نیاز اکسیژن عضلات
شرکت در فعالیت های ایمنی بدن زیرا هنگام کمبود آهن، گلبولهای سفید تأثیرشان را در حفظ ایمنی بدن از دست میدهند.
میزان جذب آهن
عوامل زیادی در جذب آهن اثر میگذارند و جذب آن را متغیر میکنند. در شرایطی مانند رشد، بارداری، از دست دادن خون و کمخونی، جذب آهن افزایش مییابد. وجود گوشت در وعدۀ غذایی، جذب آهن آن غذا را افزایش میدهد. همچنین ویتامین C و اسید کلریدریک معده از عوامل مؤثر در افزایش جذب آهن هستند.
در شرایطی که نیاز بدن به آهن تأمین شده باشد، جذب آن کاهش مییابد. تانن موجود در چای (اگر چای با غذا خورده شود)، خوردن قهوه با غذا (از چای اثر کمتری دارد)، اسید فیتیک موجود در غلات، اسید اگزالیک موجود در بعضی از سبزیجات مانند اسفناج، مصرف آنتی اسید با غذا، مصرف مکملهای کلسیم، فسفر، منیزیم و روی نیز موجب کاهش جذب آهن میشوند و نقش آهن را در بدن تحت تاثیر قرار دهد.
علل دفع آهن
عرق کردن روزانه، تخریب سلولهای گوارشی، ادرار، یبوست و خونریزی موجب دفع آهن میشود.
منابع تامین آهن
گوشت بدون چربی، مرغ و ماهی به ویژه جگر و صدف سرشار از آهن هستند. همچنین حبوبات، مغزها، غلات کامل، میوههای خشک و سبزی های تیره نیز منابع آهن هستند.
آهن موجود در منابع گیاهی کمتر جذب میشوند ولی مقدار آن زیادتر است. حدود دو تا ده درصد آهن منابع گیاهی میتواند جذب شود. درحالیکه جذب آهن حیوانی سه تا ده درصد است و کارایی جذب یک رژیم مخلوط، پنج تا ۱۵ درصد است.
علت کمبود آهن
وقتی ذخایر بدن تمام میشوند، ابتدا بدن جذب آهن را افزایش میدهد. اگر کمبود آهن جبران نشود، از ذخیره استفاده میکند و اگر کمبود ادامه یابد، موجب کمخونی و فقر آهن میشود.
عوامل مؤثری که انسان را در معرض کم خونی قرار میدهد:
۱- فقر غذایی
۲- اختلال در جذب: اگر در دستگاه گوارش اختلالی ایجاد شود، مثل کمبود اسید معده یا آنزیمهای گوارشی، اسهالهای مختلف، ورم روده یا معده، کولیت اولروز
۳- خونریزی
۴- وجود انگل: به خصوص انگلهایی که از خون تغذیه میکنند.
کمبود آهن موجب سستی، خستگی، بی رمق شدن، رنگ پریدگی، تپش قلب و تنگی نفس هنگام کار میشود. چون سلولها در حالت خفگی قرار میگیرند. سرگیجه، سردرد و تاری دید نیز از عوارض کمبود آهن است. در کمخونی فقر آهن، ابتدا پوست رنگ پریده میشود و بعد رنگ مخاط میپرد. ناخن قاشقی میشود. در افراد مسن که مبتلا به کمبود آهن هستند دردهای جلوی سینه به علت نرسیدن اکسیژن به عضله قلب و در نتیجه کاهش کارایی به وجود میآید.
کمبود آهن، عوارض گوارشی هم دارد. یعنی غذا خوب هضم و جذب نمیشود. خاصیت باکتری کشی کاهش مییابد، پرزهای سطح زبان از بین میرود، و موجب بی اشتهایی میشود. در کمبود آهن بدن در معرض عفونت قرار میگیرد. اختلالات گوارشی و کمبود اسید معده علت و معلول کمخونی است.
منبع: علم را با لذت بیاموزید
فروتن
۵ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۴۱ ب٫ظ
مطلب بسیار مفید و آموزنده ای بود
الهی
۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۶:۱۸ ق٫ظ
جالب
زارع
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۴۸ ق٫ظ
برای بانوان مهم تر هم است این موضوع
شعبانی
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۲۴ ق٫ظ
سپاسگذارم از اطلاع رسانی خوب شما
مهدی مختاری
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۲۴ ق٫ظ
بسیار عالی بود
بیگدلی
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۲۳ ق٫ظ
ممنون از مجله دلتا
رضوی
۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ در ۸:۱۴ ق٫ظ
مطالب مفیدی بود ممنون