به محض وقوع عقد نکاح، حقوق و تکالیف زن و شوهر در مقابل یکدیگر برقرار میشود. یکی از این تکالیف، تکلیف تمکین زن در مقابل شوهر بوده و در مقابل، از حق نفقه برخوردار میگردد؛ در نتیجه در صورت عدم تمکین زن، حق نفقه وی ساقط میشود که دراینصورت، حقی بر مطالبه نفقه نخواهد داشت. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع موارد قانونی عدم تمکین زن از مرد میپردازیم.
موارد قانونی عدم تمکین زن از مرد
موانع مشروع برای تمکین
درصورتیکه بودن زن با شوهر در یک منزل خوف و ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن داشته باشد او میتواند منزل را ترک کند و به منزل دیگری برود. ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی میگوید “اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی مالی یا شرافتی برای زن باشد زن میتواند منزل علیحده اختیار کند. در صورت اثبات ضرر مزبور محکمه حکم به بازگشت زن به منزل شوهر را نخواهد داد. مادام که زن در بازگشتن به منزل معذور باشد نفقه به عهده شوهرش خواهد بود.
حق سکونت زن و خودداری از تمکین
درصورتیکه حق سکونت به زن داده شده باشد، زن میتواند از حضور در منزل شوهر خوداری کند. همچنین شوهر را ملزم به حضور در خانهای کند که او تعیین مینماید. اگر مطابق ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی حق تعیین منزل به زوجه داده شده باشد، شوهر در همان منزل با همسر خود زندگی خواهد کرد. زوجه نیز موظف به اطاعت از شوهر خود و ادای سایر وظایف زوجیت در همان منزل است.
نداشتن منزل مستقل و مناسب
درصورتیکه شوهر منزل مناسب با وضعیت زن برای سکونت او پیدا نکند، دراینصورت زن میتواند به خانه شوهر نرود. مانند آنکه شوهر، زن خود را که شایسته داشتن خانه مستقلی هست به اتاقی که در کاروانسرا است یا اتاق کرایه نشینی ببرد یا منزل در ناحیه غیر متناسب با شئون زن انتخاب کند.
ابتلای شوهر به امراض مقاربتی و جنسی
ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی اعلام میدارد “هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی و جنسی گردد، زن حق دارد که از نزدیکی با او خوداری و امتناع نماید، امتناع به علت مذبور مانع از حق نفقه نخواهد بود.” درصورتیکه شوهر به یکی از امراض واگیردار مبتلا گردد، زن میتواند تا حدودی که از سرایت آن مصون بماند از شوهر دوری کند.
بیماری زن و عدم تمکین
درصورتیکه زن بیمار باشد و نزدیکی جنسی با شوهر را پزشک منع نماید یا در عادت زنانگی باشد زن میتواند از نزدیکی خوداری نماید.
انجام تکالیف واجب
هرگاه زن برای انجام تکلیف مذهبی واجب، اجازه بیرون رفتن از منزل، از شوهر بخواهد و شوهر اجازه ندهد زن میتواند خارج شود و این امر موجب نشوز او نمیشود. مانند آنکه زن مستطیع شود و بخواهد به حج برود یا به حمام برای ادای نمازهای واجب برود.
خروج برای درمان زن
هرگاه پزشک خروج زن را از منزل برای مداوا لازم بداند و شوهر اجازه ندهد، زن میتواند خارج گردد و این امر از موارد نشوز نیست. مانند آنکه زن مبتلا به بیماری گردد که برای مداوا باید به بیمارستان یا خارج از کشور برود.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی مطلب هیچ ارثی به این فرزند شما نمیرسد را مطالعه کنید.
ناشناس
۸ مهر ۱۴۰۱ در ۱۱:۳۵ ق٫ظ
ناشناس
۵ مهر ۱۴۰۱ در ۱:۴۵ ق٫ظ
حق گو
۴ مهر ۱۴۰۱ در ۹:۵۶ ق٫ظ
اخی کجا همچین زنی هست اینکه همش به نفعه مرد بریده شده پس زن هم یک عروسکه خیمه شب بازیست همین چیزا باعث شد خیلی از زن ها بروند سی خودشان
ناشناس
۳ مهر ۱۴۰۱ در ۷:۱۰ ب٫ظ