دادن وکالت طلاق (حق طلاق) به زن یعنی به زن این اجازه داده میشود که تمام مراحل طلاق از جمله ارائه دادخواست، حضور در دادگاه و حتی ثبت در دفترخانه را بدون حضور او طی کند. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع آشنایی بیشتر با دادن حق طلاق میپردازیم.
حق طلاق
اگر زوج (مرد) به زوجه (زن) وکالتنامه بلاعزل طلاق داده باشد حق طلاق مرد هنوز پابرجاست و شوهر هم میتواند برای طلاق از طرف مرد اقدام کند.
وکالت در طلاق یا همان گرفتن حق طلاق به دو صورت است:
- اول این که بهصورت شرط ضمن عقد در سند نکاحیه نوشته شود.
- دوم این که زوج (مرد) به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه میکند و وکالت در طلاق به همسرش یا دیگری بدهد. اگر زوج خارج از کشور باشد میتواند به سفارت یا کنسولگری ایران مراجعه کند و حق طلاق را به هر کس که تمایل داشته باشد اعطا کند. مورد شایع این است که مرد به همسرش وکالت در طلاق میدهد. ولی همانطور که گفته شد زوج میتواند این وکالت طلاق را به هر کس که بخواهد فرضا پدرش، دوستش یا همسرش واگذار کند. وکالت طلاق بایستی حتما محضری باشد.
داشتن حق طلاق و گرفتن مهریه
آنچه که در حق طلاق برای زن اهمیت دارد حدود اختیارات است. به عنوان مثال مرد میتواند از سردفتر بخواهد که در وکالت قید کند طلاق در قبال بذل (بخشیدن) تمام مهریه باشد یا نه میتواند وکالت در طلاق را با بذل هر مقدار از مهریه یا غیر آن قرار دهد. لذا در خصوص این پرسش که اگر حق طلاق با زن باشد مهریه تعلق میگیرد؟ باید گفت که بستگی به حدود اختیارات وکیل، در وکالت زن در طلاق دارد.
وکالت برای طلاق اگر در ضمن عقد نکاح (سند ازدواج) شرط شده باشد، غیر قابل عزل از جانب مرد است. اگر اعطای وکالت در طلاق در دفترخانه داده شده باشد، میتواند بلاعزل یا قابل عزل یا مدتدار باشد که همه این موارد بستگی به مرد دارد که چه نوع وکالت در طلاقی بخواهد اعطا کند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب زن و شوهر در ازدواج موقت چه تکالیفی دارند؟ را مطالعه کنید.