بسیاری از افراد فکر میکنند که میتوانند چتهای خصوصی خود با دیگران را در فضای مجازی منتشر کنند اما قانون مجازات اسلامی در ماده ۷۴۵ و در ماده ۱۶ قانون جرایم رایانهای افشای اسرار خصوصی دیگران را جرم دانسته است. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع مجازات پخش چت خصوصی میپردازیم.
مجازات انتشار چت خصوصی
به موجب ماده ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی (ماده ۱۷ قانون جرایم رایانهای) درصورتیکه شخصی تصویر، چت و اسرار دیگری را بدون رضایت فرد در فضای مجازی منتشر کند یا در دسترس دیگری قرار دهد به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
عبارت افشای اسرار دیگری که بهصورت عام در ماده ۱۷ قانون جرایم رایانهای به کار رفته است چه مواردی را شامل میشود؟
بر طبق قسمت اخیر بند ۸ ماده واحده احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی، قانونگذار به توضیح عبارت افشای اسرار پرداخته است. این قانون افشای اسرار را شامل افشا کردن مضمون نامهها، نوشتهها، عکسهای فامیلی و فیلمهای خانوادگی دانسته است.
بنابراین چتهای خصوصی افراد جزو اسرار خصوصی فرد بهحساب میآیند. بنابراین پخش کردن آنها بدون کسب رضایت از صاحب آن، زمانیکه ضرری به حیثیت و آبروی شخص بزند مجازاتی شدید دارد.
مجازات تهدید به انتشار چت خصوصی افراد
اگر شخصی چتهای خصوصی فردی را منتشر نکند و فقط فرد را تهدید به پخش آنها کند، آیا قانونگذار برای فرد تهدیدکننده نیز مجازات وضع کرده است؟
پاسخ به موجب ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی مثبت است. طبق این قانون اگر ثابت شود شخصی، دیگری را تهدید به انتشار چتهای خصوصی وی کند که در اختیارش است، این شخص نیز به مجازات تا ۷۴ ضربه شلاق یا زندان از دو ماه محکوم میشود.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب این سرقت مجازات شدیدی دارد را مطالعه کنید.
ناشناس
۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ در ۲:۳۹ ب٫ظ