برخی افراد بنا به دلایلی برای انجام کارهای شخصی خود مانند امور ملکی، اداری، حقوقی، بانکی و… وکیل و یا نماینده حقوقی تعیین و به ثبت وکالتنامه به همین منظور اقدام میکنند. در میان این افراد ایرانیانی هستند که در خارج از کشور مقیم بوده یا برای مدتی در آنجا سکونت دارند و برای امور اداری و حقوقی خود در ایران نمیتوانند شخصا حاضر شوند. به طور مثال در مورد خرید و فروش املاک موروثی ممکن است یکی از ورثه نتواند در زمان تنظیم قرارداد حاضر شود و به وکیل قانونی خود یا دیگر ورثه وکالت میدهد تا وقفه ای در این مورد صورت نگیرد.
در این مطلب به دلیل اینکه این روزها این موضوع بسیار رایج شده است، قصد داریم راجع به درستی و اصالت این وکالتنامه ها و همچنین نحوه استعلام این وکالتنامه ها از لحاظ قانونی بپردازیم.
وکالت نامههای تنظیم شده در داخل کشور را دفاتر اسناد رسمی ثبت میکنند و به دلیل نیاز مبرم به تشخیص اصالت آنها، تاکنون سامانهای برای استعلام لحظهای آنها راه اندازی نشده است و مردم برای بررسی صحت وکالت نامهها چارهای جز مراجعه حضوری به دفترخانه های اسناد رسمی محل صدور وکالتنامه ندارند و معمولا پاسخی به آنها داده نمیشود زیرا دفاتر اسناد رسمی در اینباره ملزم به پاسخگویی به اشخاص ثالث نیستند.
درباره گواهی امضا و وکالتنامه های اشخاص مقیم خارج ازکشور، موضوع متفاوت است. زیرا مرجع صدور این گواهیها و وکالتنامهها ، سرکنسولگری وسفارت خانه جمهوری اسلامی ایران در کشور خارجی است. به این ترتیب که وزارت امورخارجه کلیه درخواست ها را از طریق سامانه اینترنتی خود جمع کرده و به سفارت خانه های متبوع ارسال می کند.به منظور استعلام صحت و اصالت وکالت نامه های صادر شده درخارج ازکشور ،وزارت امور خارجه با راه اندازی سامانه تاک به این نیاز ضروری مردم و متعاملان پاسخ داده است. این نیاز وقتی شدید تر می شود که هنگام معامله ملک (به ویژه املاک ورثهای) یک یا چند نفراز وراث که درخارج ازکشور هستند به سایرین وکالت نامه میدهند.
به این منظور لازم است ابتدا از منزل به سامانه تاک وارد شده و اسناد خود ( اعم از وکالتنامه، گواهی امضا و …) را در آن قرار دهید. پس از قرار دادن اطلاعات لازم، یک کد رهیگیری در اختیار شما قرار داده می شود. پس از آن می توانید در ساعات کار اداری به سفارت مراجعه و ضمن ارائه کد رهیگیری، پس از چاپ کردن وکالتنامه شما توسط اداره مربوط، آن را امضاء نموده و سپس مورد تایید قرار گیرد. پس از تائید سفارت، وکالتنامه قابل استفاده در مراکز رسمی داخل ایران میباشد.
برای مطالعهی بیشتر به نکات حقوقی ملکی، دانستنی های حقوقی ملکی، مجله دلتا مراجعه کنید.
ناشناس
۳ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۱:۱۳ ب٫ظ
اطلاع از اصالت اسناد رسمی صادره از دفاتر اسناد رسمی در داخل کشور با مراجعه به سایت سازمان ثبت به نشانی http://www.ssaa.ir امکان پذیر است.