تفاوتی ندارد که قصد خرید، رهن یا اجاره خانه را داشته باشید، به هر حال پرداخت پول در معاملات مسکن یکی از مسائل مهمی است که باعث نگرانی افراد میشود. در این مطلب از مجله دلتا به موضوع تضمین کردن پول در معاملات میپردازیم.
ثمن معامله ملکی یک قسمت از مبایعهنامه را به خود اختصاص میدهد و بهطور عامیانه به معنی پول ملک است. یعنی وجهی که در مقابل ملک میپردازید.
در این قسمت از قرارداد شرایط پرداخت ثمن بر اساس توافق طرفین بهطور کامل ذکر میشود. در حال حاضر، عرف بدین گونه است که معمولا ثمن در سه قسط پرداخت میشود. یک سوم هنگام تنظیم مبایعهنامه، یک سوم پس از اخذ پایان کار (یا هر زمان توافقی دیگر) و یک سوم هنگام تنظیم سند.
اگر زمان تخلیه و تنظیم سند در یک تاریخ باشد قسط آخر، همان زمان تنظیم سند است اما اگر زمان تخلیه روزی غیر از تاریخ تنظیم سند باشد، خریدار میتواند مبلغی از ثمن را برای روز تخلیه نزد خود نگه دارد و در این حالت ممکن است پرداخت سوم به روز تخلیه موکول شود.
نکات
- با توجه به مشکل بودن جابه جایی پول نقد، معمولا پرداختهای خریدار در قالب چک است. در این حالت تنها چیزی که میتواند فروشنده را آسوده خاطر کند، چک بانکی یا چک رمزدار است. (در مرحله تنظیم مبایعهنامه (قسط اول) بهتر است چک رمزدار نباشد چون اگر معامله صورت نگیرد، خریدار متضرر گردیده است. زمانیکه خریدار اقدام به گرفتن چک رمزدار میکند این چک باید به اسم و حساب شخص یا اشخاص فروشنده صادر شود و اگر قرارداد به هر دلیلی منعقد نشود خریدار دچار مشکل میشود اما در مراحل بعدی پرداخت این مشکل وجود ندارد.)
- تعهد فروشنده به عنوان مالک در این قسمت آن است که پس از انعقاد مبایعهنامه، اقدام به اخذ پایانکار نماید و تمام کارهای مربوط به شهرداری و …، را خود انجام دهد و در تاریخ مقرر تخلیه نماید. تعهد خریدار نیز این است که مطابق قرارداد تمامی مراحل ثمن را به موقع پرداخت کند و تعهد هر دو طرف بعد از تمامی این مراحل این است که در تاریخ مقرر در دفترخانه اسناد رسمی تعیین شده حضور یابند.
نکات بسیار طلایی در هنگام معامله
- فروشنده در این قسمت میتواند حق فسخی برای خود قائل شود. بدین توضیح که چنانچه چک خریدار در هر یک از مراحل پرداخت با گواهی عدم پرداخت مواجه شد، فروشنده حق فسخ خواهد داشت.
- نکته بسیار مهم این است که حتما طرفین برای تنظیم سند، یک دفترخانه مشخص را انتخاب نمایند مثلا ذکر شود در مورخ ۱۴۰۰/۱۲/۱۰ طرفین متعهد گردیدند در دفترخانه ۸۰۳ تهران برای تنظیم سند حضور یابند.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با نکات حقوقی بیشتر مطلب این نکات را هنگام نوشتن قولنامه رعایت کنید را مطالعه کنید.
ناشناس
۶ فروردین ۱۴۰۱ در ۱۱:۱۱ ب٫ظ