فشار خون بالا که به آن پُرفشاری خون نیز میگویند، زمانی روی میدهد که فشار لازم برای پمپاژ خون در تمام بدن، بیش از اندازه بالا باشد. این اتفاق باعث میشود رگهای خونی آسیب ببینند، سفت شوند و جریان خون و اکسیژن به سمت قلب کاهش یابد. در نتیجه منجر به بیماری قلبی شود که در خیلی از کشورها، عامل اصلی مرگ و میر است. در این مطلب از مجله دلتا سعی داریم به باورهای نادرست فشار خون بپردازیم.
باور های نادرست درباره فشار خون
باور اشتباه ۱: علائم پُرفشاری خون بارز هستند
واقعیت این است که فشار خون بالا هیچ علامتی ندارد. اگر فشارخونتان بالا باشد علامتی نخواهید داشت مگر اینکه فشارخونتان به میزان خطرناکی بالا باشد. آسیبی که فشار خون بالا در بلندمدت ایجاد میکند، متوجه عروق و رگهاست، چه شما علامتی داشته باشید و چه نه.
باور اشتباه ۲: به این شرط که نمک زیادی به غذاها نزنم، هر چه بخواهم میتوانم بخورم
این فقط نمک نیست که باید حواستان به آن باشد. حتماً میدانید که نمک سبب فشار خون میشود. اما نمک سر سفره تنها سدیمی نیست که مصرف میکنید. سدیم در مواد غذایی زیر نیز وجود دارد:
. انواع نان
. گوشتهای فرآوری شده
. چیزبرگر و دیگر ساندویچها
. پیتزا
. پاستا
. سوپهای آماده
. پنیر
. اسنکها مانند چیپس و چوب شور و …
اگر مصرف سدیم روزانه خود را به ۲۴۰۰ میلیگرم کاهش دهید برنامه غذایی درستی داشته باشید که شامل انواع میوه و سبزی و لبنیات کمچرب باشد، بسیار مفید و مؤثر خواهد بود و میتوانید فشار خون خود را کاهش دهید.
باور اشتباه ۳: نوشیدن قهوه میتواند فشار خون را بالا ببرد
واقعیت این است که به طور کلی قهوه فشار خون را بالا نمیبرد اما الکل میتواند این کار را بکند. کافئین یک محرک است و به همین دلیل ممکن است تصور کنید فشار خونتان را افزایش میدهد، اما بیشتر مطالعاتی که تاکنون انجام شده چنین چیزی را نشان نداده است. مصرف منظم قهوه، فشار خون را بالا نمیبرد اما الکل چنین اثری دارد؛ مصرف الکل میتواند فشار خون را بالا ببرد.
باور اشتباه ۴: فشار خون بالا در مردان شایعتر است
واقعیت این است که به سن بستگی دارد. پیش از ۵۰ سالگی، پُرفشاری خون در مردان شایعتر از زنان است، اما بعد از یائسگی، احتمال فشار خون در خانمها بالا میرود و حتی بیشتر از این احتمال در مردان میشود.
باور اشتباه ۵: اگر جوان هستم، نیازی نیست نگران بالا بودن فشار خونم باشم!
واقعیت این است که فشار خون بالا هر چند معمولاً افراد در سنین بالاتر را درگیر میکند اما افراد جوان نیز میتوانند دچار پُرفشاری خون شوند.
دلیل شایع بودن فشار خون بالا در میان افراد در سنین بالاتر این است که عروق ما به طور طبیعی با بالا رفتن سن، سفت و سخت میشوند و این اتفاق میتواند مقاومت داخل عروق را افزایش دهد و در نتیجه فشار خون را بالا ببرد؛ اما افراد جوانتر نیز میتوانند به فشار خون دچار شوند و این مسئله میتواند توجیه کننده افزایش سکته مغزی در میان افراد جوانتر باشد.
باور اشتباه ۶: اگر سابقه فشار خون در خانوادهام وجود دارد، پس برای پیشگیری از آن کاری نمیتوانم بکنم
واقعیت این است که تغییراتی در سبک زندگی میتواند این ریسک را کاهش دهد. فشار خون بالا میتواند جنبه ژنتیکی هم داشته باشد. یعنی اگر والدین شما یا بستگان نزدیکتان دچار پُرفشاری خون هستند، پس شما بیشتر در معرض این عارضه هستید؛ اما تغییر عادتهای سبک زندگیتان به شما این اجازه را میدهد که با وجود داشتن مؤلفه ژنتیکی فشار خون، از ابتلا به آن پیشگیری کنید.
علاوه بر در پیش گرفتن یک رژیم غذایی سالم، حفظ وزن سالم و ورزش منظم میتواند تأثیر بزرگی بر کاهش فشار خونتان بگذارد.
ضمناً مهم است که استرستان را کم کرده و شبها خوب و کافی بخوابید. در واقع استرس زیاد و کمبود خواب اگر مزمن شوند هر دو میتوانند به پُرفشاری خون منتهی شوند. کنترل استرس و داشتن خواب کافی میتواند به کاهش فشار خون کمک کند.
پیشنهاد مطالعه: مطلب فشار خون بالا، قاتل خاموش! را در مجله دلتا بخوانید.
ناشناس
۱۶ فروردین ۱۴۰۰ در ۲:۰۰ ب٫ظ
ناشناس
۲۴ اسفند ۱۳۹۹ در ۹:۵۶ ق٫ظ
عرفان
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۲:۳۸ ب٫ظ
عالی
سارا امیرانی
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۵:۰۲ ب٫ظ
سلام و سپاس از همراهی شما
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۲:۰۹ ب٫ظ
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۱:۲۱ ب٫ظ
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۱۲:۰۱ ب٫ظ
عالی
سارا امیرانی
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۵:۰۲ ب٫ظ
سلام و سپاس از همراهی شما
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۱۱:۰۶ ق٫ظ
درود بر شما و آفرین ???????
سارا امیرانی
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۵:۰۲ ب٫ظ
سلام و سپاس از همراهی شما
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۱۱:۰۲ ق٫ظ
عال
سارا امیرانی
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۶:۰۱ ب٫ظ
سلام و سپاس از همراهی شما
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۱۱:۰۲ ق٫ظ
ناشناس
۲۰ اسفند ۱۳۹۹ در ۱۰:۵۴ ق٫ظ
ناشناس
۱۹ اسفند ۱۳۹۹ در ۶:۵۶ ب٫ظ
امینی عبدالخالق
۱۹ اسفند ۱۳۹۹ در ۱:۰۸ ق٫ظ
مطالب بیان شده در رابطه با فشار خون بسیار بامفهوم و موثر بیان شده ممنون از مطالب شما
سارا امیرانی
۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ۶:۲۲ ب٫ظ
سلام و سپاس از همراهی شما
ناشناس
۱۸ اسفند ۱۳۹۹ در ۵:۴۸ ب٫ظ