استفاده از عود از زمانهای باستان رایج بوده و حتی در مراسم مذهبی مصریان، بابِلیها و یونانیها حضوری پررنگ داشته است. فقط دلایل مذهبی، علت استفاده از عود نبوده و نیست. عوامل دیگری مانند ازبینبردن بوهای ناخوشایند یا پراکندهکردن ارواح بد و خبیث هم از دلایلی است که افراد را به سوزاندن عود وادار میکرده و میکند. اما عقاید خرافی را که کنار بگذاریم، خواص عود چیست و واقعا چرا آن را میسوزانند؟ در ادامه همراه مجله دلتا باشید.
خواص عود چیست؟ آیا واقعا خواصی هم دارد؟
در سال ۲۰۰۸، تحقیقی روی موشها با کِشت یاختهها انجام شد. بنا به این تحقیقات، در صمغ کندر ترکیبی وجود داشت که مشابه برخی از داروهای ضدافسردگی عمل میکرد. با استشمام بوی عود، بخشهایی از مغز که درگیر افسردگی و اضطراب بودند، پاسخهای مثبت بروز میدادند و گیرندههای دریافت احساس راحتی هم باوجود عودهای کندر فعال میشدند.
سرطان
در عودها ترکیباتی طبیعی و غیرطبیعی وجود دارد که با سوزاندنشان قابلاستنشاق میشوند. در سال ۲۰۰۹، پژوهشهایی انجام شد که نشان میداد عود میتواند سرطانزا باشد: سرطانهایی که به ریه و مجاری تنفسی مربوط هستند.
آسم
علاوه بر وجود نشانههایی مبنی بر سرطانزا بودن برخی ترکیبات موجود در عود، احتمال بروز مشکلات تنفسی مانند آسم هم با استنشاق دود آن ممکن است. تحقیقی روی ۳ هزار دانشآموز انجام شده که نشان میدهد ارتباطی میان ابتلای به آسم و استنشاق دود عود وجود دارد. قرار گرفتن در معرض دود عود میتواند با ابتلا به آسم و شکلگرفتن علائمی مانند علائم آسم مثل خسخس سینه ارتباط داشته باشد.
التهاب
بنا به نتایج یک پژوهش، دود عود هم باعث التهاب ششها میشود و هم کبد. البته این تحقیق فقط روی حیوانات انجام گرفته است؛ بنابراین نیاز به بررسیهای بیشتر دارد. در هر حال، التهاب روی سوختوساز بدن اثرات منفی میگذارد و مشکلاتی مانند استرس اکسیداتیو بهوجود میآورد.
سلامت قلب
در مطالعهای که روی ۶۰ هزار شهروند سنگاپوری انجام گرفت، اثرات منفی و کُشنده استفاده از عود در بلندمدت مشخص شد. این تحقیق نشان داد که قرارداشتن در معرض دود عود در بلندمدت میتواند روی قلب و عروق اثرات منفی بگذارد. مرگهای ناشی از مشکلات قلبی و عروقی در این تحقیق بیارتباط به استنشاق مداوم دود عود نبودند.
مضرات عود چیست؟ دود آن برای سلامتی ضرر هم دارد؟
برخی از مطالعات و تحقیقات نشان از فواید عود دارد اما این ماده جنبههای منفی هم دارد؟ دود عود میتواند مضر باشد؟
دود عود شامل ترکیبات متنوعی است؛ مثلا ذرات ریزی در آن وجود دارد که بعد از سوزاندن تولید میشوند. گازهایی هم با سوزاندن عود بهوجود میآید، مثل کربنمونوکسید.
پژوهشهایی مختلفی بیانگر ضررهای مختلف دود ناشی از عود یا استنشاق آن است:
- در سال ۲۰۰۸، تحقیقی در سنگاپور روی بزرگسالان انجام شد و نشان داد که استفاده بلندمدت از عود میتواند احتمال ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی ریه را افزایش بدهد.
- در سال ۲۰۰۹، تحقیقی در عمان روی کودکان انجام شد و نشان داد که سوزاندن عود میتواند خِس خِس سینه در کودکان مبتلا به آسم را افزایش بدهد. دقت کنید که سوزاندن عود باعث بهوجودآمدن آسم نمیشود اما میتواند وضعیت مبتلایان را بدتر کند.
- در سال ۲۰۱۵، تحقیقی در چین روی بزرگسالان انجام شد و نشان داد که سوزاندن عود میتواند نقش مهمی در افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا داشته باشد.
ناشناس
۱۶ بهمن ۱۳۹۹ در ۷:۱۳ ب٫ظ
ناشناس
۷ بهمن ۱۳۹۹ در ۹:۰۵ ب٫ظ
با سلام مطالب بسیار مفید و آموزنده در این مجله موجود است و عالی است
ناشناس
۱۸ دی ۱۳۹۹ در ۲:۴۱ ب٫ظ
جهان بخش رییسی
۱۲ دی ۱۳۹۹ در ۴:۵۰ ق٫ظ
مفیدبود
ناشناس
۴ دی ۱۳۹۹ در ۹:۰۸ ب٫ظ
ناشناس
۴ دی ۱۳۹۹ در ۲:۱۱ ب٫ظ
ناشناس
۴ دی ۱۳۹۹ در ۹:۱۴ ق٫ظ