شرکت داروسازی مدرنا (Moderna) دوشنبه اعلام کرد که برپایهی نگاهی اولیه به نتایج حاصل از یک کارآزمایی بزرگ و درحال اجرا، واکسن ویروس کرونای آنها اثربخشی ۹۴/۵ درصدی دارد. بهگفتهی پژوهشگران، نتایج بهتر از حد تصور آنها است؛ اما واکسن تا ماهها و احتمالا تا بهار بهطور گسترده دسترس قرار نخواهد گرفت. دادههای مطالعه بهدست اعضای هیئت مستقل نظارت بر ایمنی واکسن که مؤسسهی ملی بهداشت آمریکا آنها را منصوب کرده، تجزیهوتحلیل شدهاند. در ادامه این مطلب از مجله دلتا درباره واکسن کرونای مدرنا بخوانید.
مدرنا دومین شرکتی است که با گزارش دادههای مقدماتی از موفقیت واکسن کرونا، نویدبخش پایان دنیاگیری ویروس فاجعهباری میشود که تاکنون در سرتاسر جهان بیش از ۵۳ میلیون نفر را آلوده کرده و بیش از ۱/۲ میلیون نفر را به کام مرگ کشانده است. هفتهی گذشته، فایزر درهمکاری با بایونتک، نخستین شرکتهایی بودند که موفقیت بیش از ۹۰ درصدی واکسن کرونا را گزارش دادند.
اثربخشی بالای ۹۰ درصد دو واکسن کرونای مدرنا و فایزر درحالی بهدست آمده که طبق اعلام سازمان غذا و دارو آمریکا، واکسنهای کووید ۱۹ برای دریافت مجوز باید دستکم ۵۰ درصد اثربخش باشند. پژوهشگران با واکسیناسیون برخی از شرکتکنندگان در کارآزمایی و دادن دارونما به برخی دیگر، کارایی واکسن را آزمایش و سپس بر دو گروه نظارت کردند تا دریابند چند نفر بیمار میشوند. در مطالعهی مدرنا، ۹۵ نفر به ویروس کرونا آلوده شدند که از این بین تنها ۵ نفر واکسینه شده و ۹۰ نفر دارونما دریافت کرده بودند. همچنین ۱۱ فردِ بهشدت بیمار از مجموع ۹۵ مورد همگی از دریافتکنندگان دارونما بودند. ازنظر آماری، این تفاوت بین دو گروه بهشدت چشمگیر است.
مدرنا که در شهر کمبریج ایالت ماساچوست قرار دارد، واکسن کرونا را در همکاری با پژوهشگرانی از مرکز تحقیقات واکسن در مؤسسهی ملی آلرژی و بیماریهای عفونی ساخته است. دکتر آنتونی فائوچی، مدیر این مؤسسه در یک گفتوگو، اثربخشی ۹۴/۵ درصدی را بسیار چشمگیر و غافلگیرکننده دانست. استفان بنسل، مدیرعامل مدرنا نیز در بیانیهای گفت نتایج، نخستین تاییدیهی بالینی را ارائه داده است که واکسن کرونای مدرنا میتواند از بیماری کووید ۱۹ از جمله نوع شدید آن پیشگیری کند.
فایزر و مدرنا دریچهای را به سمت مسیری کاملا تازه در ساخت سریع واکسن گشودهاند. هردو شرکت از موادی ژنتیکی بهنام RNA پیامرسان استفاده میکنند که دستورالعمل تولید نسخهی کپی پروتئین اسپایک ویروس کرونا را به بدن انسان میدهد. سپس سیستم ایمنی، دفاع دربرابر این پروتئین را میآموزد. یک نگرانی در رابطه با واکسنهای ژنپایه، شکنندگی بیش از حد و نیاز آنها به نگهداری در دمای فوقسرد است؛ اما مدرنا امروز اعلام کرد که واکسن کرونای آنها میتواند بهمدت حداکثر ۳۰ روز در دمای یخچال (بین ۲ تا ۸ درجهی سانتیگراد) نگهداری شود؛ درحالیکه واکسن فایزر و بایونتک باید در دمای منفی ۷۰ درجهی سانتیگراد بماند. این مزیت، به ذخیرهسازی و توزیع آسانتر واکسن مدرنا کمک خواهد کرد.
مدرنا میگوید تا پایان سال جاری، ۲۰ میلیون دوز و در سال ۲۰۲۱ بین ۵۰۰ میلیون تا ۱ میلیارد دوز از واکسن خود را تولید خواهد کرد. بااینحال، ازآنجا که واکسن این شرکت از نوع دوگانه است، بهمنظور واکسیناسیون کامل هر نفر باید دو دوز دریافت کند.
فتحی
۱ آذر ۱۳۹۹ در ۱۰:۴۵ ق٫ظ
مطالب بسیار عالی و کاربردی
ناشناس
۳۰ آبان ۱۳۹۹ در ۱۰:۵۱ ق٫ظ
ناشناس
۳۰ آبان ۱۳۹۹ در ۹:۵۲ ق٫ظ
ناشناس
۲۹ آبان ۱۳۹۹ در ۴:۵۸ ب٫ظ
ناشناس
۲۹ آبان ۱۳۹۹ در ۴:۵۸ ب٫ظ
ناشناس
۲۷ آبان ۱۳۹۹ در ۱۱:۴۴ ب٫ظ