یکی از موضوعات مهم در بحث اجاره، پایان یافتن قرارداد اجاره یا فسخ آن است. به طور کلی این قرارداد از جمله قراردادهای رایج ولی در عین حال پیچیدهای است که هم برای موجر و هم برای مستاجر مشکلاتی را ایجاد میکند. اجاره یک عقد لازم است، یعنی هیچ یک از دو طرف قرارداد، حق برهم زدن آن را ندارند و باید به آن پایبند باشند. بنابراین فسخ قرارداد اجاره قبل از پایان یافتن مدت قرارداد به سختی امکانپذیر است. حال سوال این است که چگونه و در چه شرایطی میتوان این عقد لازم را بر هم زد؟ در این مطلب از مجله دلتا به موضوع فسخ اجاره زودتر از موعد میپردازیم.
عدم تعادل بین عوضین
فرض کنید که شما خانهای را از کسی اجاره کردهاید، بعد از اینکه قرارداد اجاره منعقد شد، متوجه میشوید که خانه به چند برابر قیمت اصلی آن به شما اجاره داده شده است. به این وضعیت در حقوق “غبن” میگویند . غبن یعنی زیان ناشی از عدم تعادل بین عوضین یک معامله. طبق قانون در این حالت به زیاندیده اختیار داده شده تا قراردادش را فسخ کند. بهاینصورت که باید ضمن ارائه دادخواست به دادگاه حقوقی، تقاضای فسخ آن را داشته باشد.
وجود شرط فسخ
علاوه بر آنچه گفته شد گاهی موجر (اجارهدهنده) و مستاجر، در قرارداد اجاره شرط خاصی را میگنجانند که برای مثال اگر مالک تا فلان تاریخ به آن عمل نکرد، مستاجر حق فسخ قرارداد را دارد. مثلا در قرارداد شرط کنند، درصورتیکه مالک تا دو ماه بعد از انعقاد قرارداد، تعمیرات لازم را در خانه انجام نداد، مستاجر میتواند قرارداد را فسخ کند. این دسته از شروط باید بهطور صریح حق فسخ را به مستاجر بدهند زیرا اگر در اینکه آیا مستاجر بابت یک شرط حق فسخ دارد یا نه تردید باشد، اصل بر این است که حق فسخ ندارد.
بر هم زدن توافقی قرارداد
در این مقاله موارد انحلال یافتن قرارداد گفتیم که یکی از مواردی که به واسطه آن میتوان قراردادی را منحل کرد، اقاله یا تفاسخ است. بر این اساس موجر و مستاجر هر دو با هم به توافق میرسند که قرارداد بینشان را برهم بزنند. برهم زدن توافقی قرارداد یکی از مواردی است که به واسطه آن میتوان قرارداد اجاره را قبل از پایان یافتن مدت آن فسخ کرد.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با نکات حقوقی نکات مهم برای معامله ملک با وکالتنامه را مطالعه کنید.
ناشناس
۸ فروردین ۱۴۰۱ در ۱:۲۹ ق٫ظ
ناشناس
۱ فروردین ۱۴۰۱ در ۷:۴۳ ب٫ظ
روزبهانی
۲۸ مرداد ۱۳۹۹ در ۹:۱۲ ق٫ظ
مطلب مفید بود