آیا امکان دارد افرادی که قبلا به ویروس کرونا مبتلا شدهاند مجدد به این بیماری دچار شوند؟ سیستم ایمنی ما تا چه میزان در برابر کرونا مصون است؟ در ادامه این مطلب از مجله دلتا، بهدنبال پاسخی برای این سؤالات خواهیم بود با ما همراه باشید.
مصونیت در برابر کرونا چقدر دوام دارد؟
حافظه دستگاه ایمنی بدن تا حدود زیادی شبیه به حافظه ذهنی خود انسان است: بعضی بیماریهای عفونی را بعدها هم به یاد خواهد آورد و بعضی دیگر را کاملا از یاد میبرد.
مثلا سرخک از آن بیماریهایی است که دستگاه ایمنی، پس از یک بار تقلا برای بیرونکردن عامل بیماریزای آن از بدن، تا پایان عمر بدن را در برابر آن مصون میکند. اما از سوی دیگر بیماریهای متعددی هستند که دستگاه ایمنی کاملا آنها را فراموش میکند و مصونیت در برابر آنها دوام چندانی ندارد. ازجمله این بیماریها میتوان به ویروس سینسیشیال تنفسی (respiratory syncytial virus/ RVS) اشاره کرد که میتواند در یک فصل زمستان، چند بار متوالی به بدن کودکان راه یابد.
هنوز مدتزمان زیادی از شیوع ویروس کرونا جدید نگذشته است و بنابراین، معلوم نیست مصونیت بدن در برابر آن چقدر دوام دارد.
آیا امکان ابتلای دوباره به کرونا وجود دارد؟
متأسفانه با وجود تمامی توضیحاتی که داده شد هنوز نمیتوانیم به این سوال پاسخ قطعی بدهیم. همهچیز بستگی به این دارد که پادتنهای تولیدشده در بدن هنگام ابتلای اولیه به بیماری، بدن ما را در برابر ابتلای دوباره به کرونا مصون خواهند کرد یا خیر. سؤال دیگری که هنوز نمیتوان با قطعیت به آن پاسخ داد این است که پادتنهای تولیدشده در ابتلای اولیه به بیماری چقدر دوام دارند و تا چه زمانی در بدن باقی میمانند. تنها با اتکا به تحقیقهای صورتگرفته درباره ویروسهای دیگر خانواده کرونا میتوان درباره پاسخ این سؤالها حدسهایی زد.
آیا تاکنون مورد ثبتشدهای از ابتلای دوباره به کرونا داشتهایم؟
خیر. در ماههای اولیه شیوع کرونا خبرهایی در این باره منتشر شد که بعدها و با انجام تحقیقات بیشتر، صحت ابتلای دوباره به کرونا در آن بیماران تأیید نشد.
آیا در صورت ابتلای دوباره به کرونا، بدن در برابر آن مصون خواهد بود؟
همانطور که گفته شد، هنوز موردی از ابتلای دوباره به کرونا وجود نداشته است که بتوانیم به این سؤال پاسخ قطعی دهیم. اما محققان برای پیبردن به چند وچون موضوع، روی چند میمون آزمایش انجام دادهاند و پس از ابتلای اولیه میمونها به بیماری، ویروس کرونا را دوباره وارد بدنشان کردند. هدف این بود که مرحله اولیه پاسخ ایمنی در بدن میمونها شکل بگیرد و با ابتلای دوباره، مقاومت بدنشان سنجیده شود. در نتیجه مشخص شد که میمونها در مرحله دوم آزمایش و هنگام ابتلای دوباره به کرونا، علائم و نشانهای از بیماری نداشتند.
چرا مصونیت در برابر بیماری کرونا مهم است؟
شاید یافتن پاسخ قطعی این سؤال که آیا امکان ابتلای دوباره به کرونا وجود دارد یا خیر، نگرانیها بابت سلامتی افراد و جوامع را کمتر کند؛ بهعلاوه، مصونیت در برابر بیماری، میزان کشنده بودن ویروس را کمتر میکند. اگر بدن افراد در برابر ویروس مقاوم شود، هرچند این مقاومت جزئی باشد، در آینده خطر کمتری جوامع را تهدید خواهد کرد.
درک بهتر مصونیت در برابر بیماری میتواند محدودیتهای وضعشده بر زندگی روزمره را کاهش دهد، بهشرطی که بدانیم چه کسانی در معرض ابتلا به ویروس یا سرایت دادن آن نیستند.
این نکته مهم را هم نباید فراموش کرد که اگر ایجاد مصونیت در برابر بیماری در بلندمدت دشوار باشد، تهیه واکسن برای کنترل آن سختتر خواهد بود؛ همچنین مصونیت نقش تعیینکنندهای در چگونگی استفاده از واکسن هنگام تولید و عرضه عمده آن خواهد داشت: اینکه آیا باید واکسن را فقط یک بار در طول عمر بزنیم یا باید طی بازههای زمانی مشخص اقدام به تزریق دوباره واکسن کنیم.
بهلولی
۱۱ مرداد ۱۳۹۹ در ۱۰:۲۹ ق٫ظ
گزارشهایی درباره افراد بهبودیافتهای وجود دارد که آزمایش کرونای آنها برای بار دوم مثبت شده است