به محض وقوع عقد ازدواج زن و شوهر دارای حقوق و تکالیف نسبت به هم میشوند که تهیه مسکن متناسب شان زن و اثاث منزل مورد نیاز از مواردی است که باید از جانب شوهر تهیه شود. عدم تهیه مسکن از جانب شوهر یکی از مواردی است که میتواند باعث بروز اختلاف بین زن و شوهر شود. در مجله دلتا به شرایط درخواست طلاق به دلیل عدم تهیه مسکن توسط همسر پرداخته شده است.
دادخواست طلاق به دلیل عدم تهیه مسکن
داشتن مسکن از مسائل ضروری شروع زندگی مشترک است. یکی از اهداف زن و شوهر از ازدواج تشکیل خانواده و زندگی در کنار یکدیگر است. تهیه مسکن از جمله مواردی است که در مبحث نفقه مطرح شده است. طبق قانون، نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، لباس، اثاث منزل، هزینه های درمانی و بهداشتی و خدمتکار در صورت عادت یا به دلیل بیماری که مرد ملزم به تامین آن ها است.
بنابراین در صورتی که مرد نتواند مسکن مناسب را برای همسر خود تهیه کند، زن میتواند با دادن دادخواست به دادگاه تقاضای خود را مبنی بر الزام خوانده (همسر) به تهیه مسکن مستقل ارائه دهد و شوهر موظف است که منزلی در شان زن که تشخیص آن با دادگاه خانواده است تهیه کند. فرقی نمیکند که مسکن خریداری یا رهن و اجاره کند. در واقع الزامی نیست که منزل حتما خریداری شود. به طور مثال مرد میتواند مدارکی به دادگاه ارائه کند که منزل مورد نظر توسط پدر وی در اختیار او برای زندگی مشترک قرار گرفته است. همچنین شایان ذکر است در صورت تقاضای الزام به تمکین زن که توسط شوهر تقدیم دادگاه میشود، شوهر باید مقدمات تمکین مثل تهیه مسکن و اثاث منزل را تهیه کند. در چنین شرایطی دادگاه خانواده در مرحله رسیدگی یا اجرای حکم به وسیله مددکاری، کلانتری و غیره …. دستور بازدید از مسکن تهیه شده توسط مرد را صادر میکند. بنابراین در فرض این که زن دادخواست تهیه مسکن مستقل ارائه کند یا شوهر دادخواست الزام به تمکین وی بدهد در هر دو فرض شوهر مکلف به تهیه مسکن متناسب با شان همسر است.
ضمانت اجرای عدم تهیه مسکن
طبق قانون مدنی زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکونت کند مگر اینکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد. در این خصوص چند نکته حائز اهمیت است:
الف) اختیار تعیین مسکن با شوهر است مگر اینکه خلاف آن در عقدنامه یا در سند دیگری بعد از عقد شرط شده باشد که به آن شرط حق مسکن زوجه گفته میشود.
ب) اگر زن بدون دلیل از سکونت در منزل تهیه شده توسط زوج خودداری کند و به وظیفه تمکین خود حق عمل نکند ناشزه محسوب میشود و مستحق نفقه نخواهد بود.
ج) طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی در تهیه مسکن ملاک شان زن است نه توانایی مالی زوج و تشخیص این امر با دادگاه است.
د) نکته مهم اینکه شوهر باید در شهر محل سکونت خود منزل تهیه کند.
اگر شوهر به رای دادگاه عمل نکند زن میتواند به استناد رای دادگاه و اقدام نکردن شوهر به تهیه مسکن مطالبه نفقه کند اما نکته مهم این است این موضوع از موجبات عسر و حرج زن ( سختی و مشقت) و طلاق نیز هست.
مراحل الزام به تهیه مسکن
برای ثبت دادخواست الزام به تهیه مسکن باید به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و مدارک لازم برای دادخواست تهیه مسکن که عبارت است از عقدنامه یا رونوشت آن، شناسنامه و کارت ملی ارائه شود. هزینه دادرسی معادل دعاوی غیر مالی در دفتر مذکور دریافت و پرونده به دادگاه خانواده ارجاع و از طریق پیامک و ابلاغ الکترونیک زمان و شعبه رسیدگی کننده به شما ابلاغ میشود. البته شایان ذکر است که قبل از ثبت دادخواست باید در سامانه ثنا (ابلاغ الکترونیک قضایی) ثبت نام شود. بعد از این مرحله دادگاه با تعیین وقت و اخطار به شوهر جلسه رسیدگی تشکیل میدهد و به پرونده رسیدگی و در نهایت تصمیم نهایی را خواهد گرفت.
شمس
۲۷ آبان ۱۳۹۸ در ۱۰:۰۹ ق٫ظ
اطلاعات خوبی بود ولی با گرانی مسکن نتجتا اخرش طلاق ۱۱۱۱۱۱۱۱۱۱
یوسفی
۲۷ آبان ۱۳۹۸ در ۹:۳۹ ق٫ظ
جالب بود