چطور در کویر کمپ بزنیم؟

۴
1
زمان مطالعه: 6 دقیقه
این بخش، مهمترین قسمت سفر شما است. چطور کویر برایمان لذت بخش می‌شود؟ این مطلب را بخوانید.
کویر

خوب به نیمه آبان ماه رسیدیم و فصل طلایی سفر به کویر هم به میان راه رسیده است. اگر تا الان فرصت رفتن به کویرهای ایران را نداشتید امیدوارم که بتوانید در این روزهای باقی مانده به یکی از بی نظیر ترین آنها سر بزنید. اصلاً باید آبان فقط برویم کویر و با یک کوله بار خاطره برگردیم. اما ممکن است شما در انتخاب خود سراغ برخی از آنها بروید که بخواهید شب را در آنجا بمانید. خیلی هم خوب. اما آیا میدانستید کمپ زدن در کویر با کمپینگ در دیگر نقاط طبیعت متفاوت است؟ می‌دانید چطور در کویر کمپ بزنید؟ با صفحه گردشگری مجله دلتا همراه باشید تا شب را راحت تر در کویر بمانید.

کمپینگ در کویر

کویر

در ابتدا خوب است بدانید وقتی نامی از کویر می‌آید، همه به یک سرزمین داغ، بی آب و علف و گرمای سوزان خورشید فکر می‌کنند. اما باور نمی‌کنید زیبایی ها و دیدنی های کویر را تا خودتان آنجا نباشید نمی‌توانید آن را حس کنید. شاید فقط کویر نوردان و کویر گردها هستند که می‌توانند ساعت ها راجع به زیبایی آنجا برایتان بگویند و شما خسته نشوید. حتی آنان که برای یک بار هم به تماشای آن طلوع خورشید زیبایش رفته‌اند و یا ستاره های آسمان شبش را دیده‌اند، برایتان از آنجا خواهند گفت. جاذبه های کویر معتادتان می‌کند که با سمفونی باشکوه سکوت و صدای نوازشگر باد، روی شن های داغ قدم بزنید.

دست دست نکنید؛ راه یک سرزمین کویری را در پیش بگیرید. همه ی لذت های کویر، خاطره‎ای برایتان به یادگار می‌گذارد که تا ابد آن را از یاد نمی‌برید.

خاطره سازی در کویر

 

نکاتی برای آماتورهای کویر

اگر اولین بار است که می‌خواهید در کویر کمپ بزنید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • پیش از تاریکی هوا محل کمپ خود را بیابید و قبل از تاریکی مستقر شوید.
  • به سوی مقاصدی بروید که محل های تعیین شده‎ ای برای کمپ زدن دارد.
  • فعلاً سراغ اقامت طولانی نروید، کمپ دو روزه در کویر برای شما مناسب است.
  • بهتر است با گروه باشید و تنها برای رفتن اقدام نکنید. گروه های سه تا پنج نفره بهترین گزینه هستند.
  • برای زمان سفر خود برنامه ریزی کنید. مثلاً فصل پاییز و آبان ماه عالی است.  تابستان بدترین زمان ممکن است.
  • وسیله نقلیه مناسب انتخاب کنید. سواری آفرود بهترین است.
  • راه های مقابله با کم آبی، گرمازدگی، التیام بخشیدن نیش حشرات و… را بررسی کنید.
  • با آداب و رسوم کویر نشینان آشنا شوید، ممکن است به آنها نیاز پیدا کنید.
  • حیوانات خانگی تان را هرگز همراه خود نبرید. مطمئن باشید آنها راه های زنده ماندن در کویر را بلد نیستند.
  • میزان آب مورد نیازتان را پیش بینی کنید.
  • مهم ترین نکته آنکه: توانایی تحمل گرما و سرمای زیاد را داشته باشید. ابتدا خود را بسنجید بعد کوله بارتان را ببندید. برای درجه حرارت بالا در روز و افت شدید دما در شب.

چادر زدن در کویر

وسایل مورد نیاز در کویر

فهرستی از وسایل مورد نیاز برای کمپ زدن تهیه کنید. بسته به اینکه به کدام کویر می‌روید و چه قدر می‌مانید متفاوت است اما قبل از آنکه کوله بارتان را ببندید نکات زیر را مطالعه کنید

پوشیدنی ها و لوازم کمپ

کوله پشتی سبک. دستکش و کلاه آفتابگیر، کلاه گرم برای استفاده در شب، شلوار بلند سبک وزن، پیراهن آستین بلند برای محافظت در برابر نور خورشید، سربند، لباس زیر نخی که عرق سوز نشوید. بارانی و بادگیر سبک و ضد آب، یک جفت کفش ضد آب، یک جفت کفش سبک برای پیاده روی، تی شرت، شلوار کوتاه، جوراب های ساق بلند و ساق کوتاه، لباس گرم.

چاقو های جیبی و شکار، عینک آفتابی، لوازم الکترونیکی مثل لپ تاپ، گوشی و شارژر، ساعت، چراغ قوه، باتری اضافی، لامپ اضافی، کیسه زباله، سوت برای مواقع مورد نیاز، ورقه آلومینیومی، دوربین، سوییچ اضافی ماشین، نقشه منطقه، فندک، قطب نما و GPS

  • نکته:  برخی دستگاه های الکترونیکی در کویر از کار می‌افتند. جی پی اس و موبایل هم از آنهاست پس حتما قبلاً نزدیکان خود را از محل خود مطلع کنید و نقشه های به روز از مقصد سفر همراه خود ببرید.

پزشکی-بهداشتی

جعبه کمک های اولیه. داروهای شخصی، مسکن، مدافع حشرات، پماد مدافع نیش حشرات، پماد بعد از گزیدگی، لوسیون ضد آفتاب، پماد سوختگی و عرق سوز.

لوازم کمپ زنی

مواد آتش زا، آتش زنه، ظروف پخت و پز، مواد اولیه غذا، کنسرو، زیر انداز ضد آب، چادر، طناب پلاستیکی، کیسه خواب، پتو، بالشت، اجاق گاز و سوخت اضافی، بطری های آب، دستگاه تصفیه آب، چراغ قوه و وسایل روشنایی، جعبه نگهداری مواد فاسد شدنی، میز و صندلی تاشو

  • چادرهای مسافرتی رنگ روشن گزینه مناسبی نیستند. آنها با عبور دادن نور خورشید و گرما، فضا چادر را بسیار گرم می‌کنند. رنگ هایی را  انتخاب کنید که در روز حرارت را به درون راه نمی‌دهند.
  • نکته: مقدار زیادی میوه های خشک، آجیل و برخی کربوهیدرات ها همچون نان را به همراه داشته باشید.

میوه خشک

محل مناسب کمپ زدن در کویر

همانطور که گفتیم اگر آماتور هستید و هنوز حرفه ای نشده اید باید محل مناسبی را برای کمپ زدن بیابید. بهتر از جایی باشید که قبلاً کمپ زده شده است. از کویر نشینان هم می‌توانید برای زدن کمپ در جای مناسب راهنمایی بخواهید. اگر در همین ماه به آنجا بروید و آبان ماه را برای سفرتان انتخاب کنید، حتما کویر نوردان دیگری همراه شما خواهند بود که می‌توانید از آنها هم کمک بگیرید. نکات زیر را به دقت بخوانید.

  • جایی بخوابید که قبلاً کمپ زده شده است.
  • جایی بمانید که از طوفان شن در امان بمانید.
  • غیر از گرما، باد هم چالش مهم کویر است. در محل هایی با احتمال وقوع طوفان شن نمانید.
  • سعی کنید فاصله کمی با گردشگران دیگر و کمپ هایشان داشته باشید تا بتوانند صدای سوت شما را در مواقع نیاز بشنوند.
  • در ۶۰ متری چشمه ها و منابع آب طبیعت کمپ خود را برپا کنید. تردد دیگر کویرنوردان به این منابع در فاصله کمتر از این شمارا آزار خواهد داد و فاصله خیلی بیشتر هم ممکن است بیش ازپیش تشنه تان کند.
  • به حریم زندگی  مار و عقرب ها، مارمولک ها و حشرات مختلف در قسمت های مختلف کویر تجاوز نکنید تا هم آنها در امان باشند هم شما از خطر گزیدگی در امان باشید.
آثار انسانی

در طول کمپینگ در کویر

  • به یاد داشته باشید برای برافروختن آتش از گیاهان و چوب های کویر استفاده نکنید. جانداران کویر در آنها پناه می‌گیرند. تخریب آنها اکوسیستم را به خطر می‌اندازد. با سنگ های کویر اجاق درست نکنید و از ظروف فلزی مخصوص آتش استفاده کنید.
  • دقیقاً استراتژی جانداران کویر را پیش بگیرید: صبح زود و یابعد از ظهر ها کویرنوردی تان را انجام دهید، بدن شما نباید به تعریق بیفتد و گرنه دچار کمبود آب می‌شوید. می‌توانید در میانه های روز چرت کوتاهی بزنید، کتاب بخوانید و یا از زیبایی های اطراف لذت ببرید.
  • در میانه روز در چادرتان را باز بگذارید، وگرنه تابش آفتاب  روی آن، چادر را به یک فر خوراک پزی تبدیل می‌کند. حواستان باشد چه چیز هایی را درون آن می‌گذارید. سعی کنید در چادر را باز بگذارید.
  • ممکن است اشتهای شما در کویرنوردی کم شود اما شما برای ماجرا جویی در کویر انرژی می‌خواهید. پس سعی کنید حتماً غذای خود را به موقع بخورید. از وعده های کوچک ولی در عوض از میان وعده ها در طول روز استفاده کنید.
  • شکار و آسیب زدن به حیوانات کویر صدمات جبران ناپذیری برای چرخه حیات  به بار می‌آورد. مراقب آنها باشید
  • برای دفع فضولات خود حتما گودال بکنید. و سعی کنید محل دفع شما از ۶۰ متر به معادن آب نزدیک تر نباشد.

کویرنوردی

قبل از ترک کویر

شاید این بخش، مهمترین قسمت سفر شما باشد. سعی کنید تا آنجا که می‌توانید آثار انسانی حضورتان در کویر را پاک کنید. حتماً زباله ها را با دقت بسیار جمع کنید. به علاوه هیچ گاه زغال و خاکستر را دفن نکنید چون سالها طول می‌کشد آنها تجزیه شوند.

۴ دیدگاه

  1. شایسته

    ۱۵ آبان ۱۳۹۸ در ۵:۳۹ ب٫ظ

    ممنون

    پاسخ

    • گلزار

      ۱۷ آبان ۱۳۹۸ در ۱۱:۴۴ ق٫ظ

      سپاسگزارم 🙂

      پاسخ

  2. دانشی

    ۱۴ آبان ۱۳۹۸ در ۶:۳۳ ب٫ظ

    کویر

    پاسخ

    • گلزار

      ۱۷ آبان ۱۳۹۸ در ۱۱:۴۵ ق٫ظ

      ؟! بلی 🙂

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر ببینید در گردشگری

همچنین بخوانید

مقایسه قیمت خرید ویلا در مازندران و گیلان

دو استان گیلان و مازندران به دلیل موقعیت جغرافیایی و آب و هوای مطبوع خود، همیشه برای افراد…