گاهی بین افراد معاملهای انجام میشود که خریدار و فروشنده نیت انجام آن را نداشتهاند و همچنین قصد مشترکی هم وجود نداشته و نیز مالی هم رد و بدل نشده است. به گزارش مجله دلتا در چنین شرایطی که دو طرف ارکان معامله را رعایت نکردهاند، معامله صوری است و دادگاه میتواند با طی شدن شرایطی دستور ابطال آن را صادر کند. برای این منظور فردی که مدعی است معامله به شکل صوری صورت گرفته و این مساله باعث از بین رفتن طلب او شده باید به دادگاه حقوقی محدوده سکونت خود، دادخواستی با عنوان دادخواست ابطال بیع بدهد تا طی مراحلی مال و اموال فرد بدهکار به نفع او توقیف شود.
چگونه میتوان معامله به قصد فرار از دین را اثبات کرد؟
شاید یکی از رایجترین استفادههای این شیوه حقوقی زمانی است که مردی بابت مهریه به همسر خود بدهکار است. مردان در چنین شرایطی اموال را به نام فرد دیگری منتقل میکنند، اما همیشه آنها نمیتوانند از قانون نتیجه بگیرند. اگر انتقال اموال از سوی مرد پیش از مطالبه مهریه از سوی زن صورت گرفته باشد، معمولا قضات نمیپذیرند که معامله صوری بوده است. ممکن است مردی احساس کند همسرش قصد اجرا گذاشتن مهریهاش را دارد، و شاید زن یک ماه بعد این کار را بکند، اما مرد در همین فاصله میتواند اموال خود را انتقال دهد. در چنین حالتی ثابت کردن این مساله که این معامله صوری بوده بسیار سخت است و اگر دادگاه با درخواستی از سوی زن برای ابطال معامله مواجه شود، به دقت این موضوع را بررسی خواهد کرد.
معاملات صوری به قصد فرار از دین
مطابق قانون معاملات صوری به قصد فرار از دین، در مقابل طلبکاران اعتبار ندارد و این مساله نسبت به افرادی که این معامله را منعقد کردهاند اعتبار دارد. نکته قابل ذکر دیگر این است که آیا وقتی مردی خانهای ۱۰۰ میلیونی را میفروشد، دادگاه در این خصوص چه حکمی میدهد؟ آیا این فرد به سادگی میتواند دادخواست اعسار دهد و مهریه مثلا ۵۰۰ سکهای خود را قسطی کند؟
ممکن است در چنین حالتی مرد برای پرداخت مهریه دادخواست اعسار و تقسیط بدهد، اما احتمال دارد تقاضای اعسار رد شود و وی دیگر ناتوان در پرداخت مهریه قلمداد نشود، در این موارد مرد باید به میزان این بدهی، اسناد و مدارکی را به دادگاه ارائه کند تا بدهی او را اثبات کند. او میتواند بگوید هزینههای دیگری را نیز توسط این پول پرداخت کردهام و بابت آنها نیز اسنادی را به دادگاه ارائه کند، اما در نهایت از مبلغی که میماند او باید بدهی خود را بابت مهریه به همسرش بپردازد.
اگر فروشنده به شکلی واقعی خانه یا خودروی خود را به فرد دیگری فروخته باشد، چگونه میتوان معامله صوری را اثبات کرد؟
اقامه دعوی الزام به تنظیم سند رسمی بسیار سخت است، اما اگر صوری فروخته باشد، ابطال معامله آسان است. برخی افراد در چنین مواقعی سندهایی تنظیم میکنند یا کیفیت انتقال را جوری میچینند که افراد دیگر گمان کنند معامله انجام شده است و صوری بودن محقق نمیشود.
مثلا چکی به نام فروشنده صادر و به حساب او پولی واریز میشود و همه چیز درست است، اما برخی نیز این انتقال را ناشیانه انجام میدهند و فکر میکنند به محض انتقال سند، این تعهد از چهارچوب وظایف آنها خارج میشود که در چنین مواقعی صوری بودن معامله قابل اثبات است.
معامله زمانی صوری خواهد بود که فرد با اخطار ابلاغیه دادگاه یا دریافت نامه اجرای احکام از بدهی مالی خود مطلع شود. در چنین شرایطی اگر معاملهای صورت گیرد، معامله بیشتر، شبهه صوری خواهد بود و احتمال این که بتوان این معامله را صوری قلمداد کرد نزدیکتر به واقعیت است، زیرا این معامله در اموال به ضرر طلبکار است.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با فسخ معامله ملکی “فسخ معامله ملکی به علت تاخیر در پرداخت پول” را مطالعه کنید.
نظری
۶ مهر ۱۳۹۸ در ۳:۴۱ ب٫ظ
مفیدبود.
روزبهاني
۶ مهر ۱۳۹۸ در ۳:۴۰ ب٫ظ
معامله باید تحت نطر کارشناس انجام شود تا کسی نتواند تخطی کند
روزبهانی
۶ مهر ۱۳۹۸ در ۱۱:۱۷ ق٫ظ
متشکرم
روزبهانی
۶ مهر ۱۳۹۸ در ۱۱:۱۷ ق٫ظ
مطلب خوب بود
صلابت
۵ مهر ۱۳۹۸ در ۵:۲۳ ب٫ظ
ملکی
۵ مهر ۱۳۹۸ در ۲:۴۷ ب٫ظ
خوب بود