چرا شبها تا دیروقت بیدار هستید؟ اصلا علت بیخوابی شبانه خودتان را میدانید؟
عوارض شببیداری بسیار جدی و قابل تامل است. شببیداری سبب اختلال در متابولیک و سوخت و ساز بدن میشود و در نتیجه چربی شکمی، حمله قلبی و دیابت و بسیاری از بیماریهای خطرناک دیگر را به همراه دارد.
به گزارش مجله پیام دلتا، شببیداری بیشتر از آن چیزی که فکرش را بکنید، سلامتی را تحت تاثیر قرار میدهد. این عارضه یا عادت نادرست علاوه بر اینکه خواب شما را به هم میزند، علتهای زیادی دارد که اگر رفع نشوند، به زودی شما را بیمار خواهند کرد.
علت بی خوابی شبانه
اگر شبها بیخواب هستید، به دنبال دلایل آن بگردید:
ورزش شبانگاهی
یک پیادهروی کوتاه شبانه، قبل از خواب ورزش مناسبی است. اما اگر حدود سه ساعت پیش از خوابیدن، تمرینات سنگین ورزشی انجام دهید و ضربان قلب و تنفس خود را به طور ناگهانی بالا ببرید، هنگام خوابیدن به مشکل بر میخورید.
مصرف الکل پیش از خواب
مصرف مشروبات الکلی پیش از خواب، باعث اختلال در خوابیدن میشود.
دمای اتاق
بسیاری از متخصصان توصیه میکنند که دمای اتاقخواب باید در حدود ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد باشد تا باعث اختلال در خواب شبانه شما نشود. البته این مسئله بستگی به گرمای بدن شما و تغییرات فصلی هم دارد.
نگرانی و استرس
رایجترین علت بیخوابی شبانه نگرانی و استرس است.
در طول روز، فعالیتهای روزانه ذهن شما را درگیر خود میکند اما شبهنگام که به رختخواب میروید، ذهن آزادتر شده و شروع به گشت زدن در جنبههای مختلف زندگی میکند.
مصرف شبانه کافئین
نوشیدن یک فنجان قهوه قبل از خواب، میتواند علت بیخوابی شبانه شما باشد.
درحقیقت، ۳ تا ۵ ساعت پس از مصرف کافئین نیمی از دوز آن اثر میکند و مابقی تا ساعتها بعد در بدن باقی میماند؛ به همین دلیل است که یک فنجان قهوه عصرگاهی، خواب شب را شما مختل میکند.
نور زیاد
وجود نور هنگام خواب، مانند نور چراغ مطالعه همسرتان، تلویزیون، نوری که از پنجره به داخل میتابد و نور چراغ اتاق کناری روی کیفیت خواب شما تاثیر میگذارد.
برای برخی مردم، حتی درخشش کم نور ساعت زنگدار نیز آزاردهنده است و مانع خوابیدن میشود. راه حل آسان است. تمام وسایل الکترونیکی (موبایل، تبلت و لپتاپ) را حداقل یک ساعت پیش از خواب خاموش کنید.
وضعیت تغذیه و رژیم غذایی
رژیم غذایی خود را کنترل کنید!
خوردن مواد غذایی سرشار از چربی و پروتئین پیش از خواب موجب کار اضافی دستگاه گوارش میشود و خوابیدن را مشکل میکند. از طرف دیگر، گرسنگی نیز میتواند علت بیخوابی شبانه باشد. بهتر است پیش از خواب، یک میانوعده سرشار از کربوهیدرات و حاوی اندکی پروتئین میل کنید.
عوارض شب بیداری بر سلامت بدن
همه ما میدانیم که خواب درست و کامل در شب به اندازه نفس کشیدن و غذا خوردن برای بدن ضروری است. خواب در سایر ساعات روز نمیتواند خواب شب را جبران کند.
بدن در ساعات خواب شبانه خود را درمان میکند و انرژی میگیرد. مغز نیز در ساعات خواب، تمام اتفاقات روز را پردازش کرده و آنها را در قالب خاطره ثبت میکند.
حالا سوال این است که شببیداری چه عوارض خطرناکی دارد؟ اصلا علت بیخوابی شبانه چیست؟
سردرد
شببیداری موجب سردرد صبحگاهی و حتی ادامه سردرد در طول روز میشود. میگرنها نیز میتوانند ناشی از شبهای بیخوابی شما باشند.
اختلال در یادگیری
حافظه کوتاهمدت، یکی از اجزای مهم یادگیری است و محرومیت از خواب باعث اختلال در توانایی یادآوری کلمات میشود.
افزایش وزن و چاقی
عدم تعادل هورمون در افرادی که خواب کافی ندارند، باعث افزایش اشتها، گرایش بیشتر به غذاهای کالری بالا، عدم توانایی کاهش کنترل انگیزهها و رفتارهای افراطی و در نهایت چاقی میشود.
اختلال در دید
شببیداری موجب دوبینی و تاری دید میشود. با افزایش بیخوابی اشتباهات دید نیز افزایش مییابد.
بیماری قلبی
در افرادی که به طور کامل و به طور جزئی محروم از خواب بودهاند، فشار خون نرمال نبوده و ضربان قلب بالاتر است. همچنین افزایش غلظت پروتئین، واکنش C در این افراد نشانگر خطر بیماری قلبی است.
اختلال در تصمیمگیری و واکنشها
از عوارض شببیداری تاثیر آن بر زمان واکنش شما و تصمیمگیری برای امور است.
عدم تمرکز
محققان، خاطر نشان کردهاند که کارهایی که نیاز به توجه دارند، به کمخوابی یا بیخوابی حساس هستند.
اگر بخواهید هشیار و متوجه باشید، نیاز به خواب کافی یک امر مسلم است و از عوارض شببیداری حالت ناپایداری آن است که در عرض چند ثانیه متغیر است؛ درواقع توانایی شما برای توجه بیشتر در بهترین حالت باز هم متغیر است.
ضعیف شدن بدن
به دلیل محرومیت از خواب، سیستم ایمنی بدن ضعیف شده و میتواند مانع دفاع طبیعی بدن شما در برابر میکروارگانیسمها شود.
تکرر ادرار شبانه
بدن در هنگام خواب تولید عادی ادرار خود را کاهش میدهد اما در صورت بیخوابی این کاهش طبیعی اتفاق نمیافتد و باعث تکرر ادرار شبانه میشود.
اختلال در گفتار
شببیداری باعث میشود هنگام سخن گفتن به مشکل بربخورید و قادر نباشید افکار خود را به درستی بیان و صحبت خود را تمام کنید.
آلزایمر
تنها یک شب نخوابیدن باعث افزایش مواد شیمیایی در مغز و افزایش احتمال بروز بیماری آلزایمر میشود.
حتی یک شب نخوابیدن برای افزایش سطح بتا آمیلوئید (مادهای که میتواند تجمع بیابد و ارتباط سلولهای مغزی با یکدیگر را قطع کند) کافی است.
اگرچه سطح این ماده به سطح طبیعی برمیگردد، اما محققان نگران هستند که شببیداریهای مکرر به تجمع پلاکهای مغزی منجر میشود که نهایتا نورونها را از بین میبرد و حافظه را پاک میکند.
محققان همچنین دریافتند که پس از چند شب اختلال خواب، ماده شیمیایی دیگری موسوم به پروتئین تاو افزایش مییابد، مادهای که باعث تجمع توده در مغز میشود و با بیماری آلزایمر نیز ارتباط دارد.
مشکلات دستگاه گوارش
فقدان خواب منظم، باعث افزایش احتمال ابتلا به IBD و سندرم التهابی روده میشود.
افزایش تصادفات
به دلیل محرومیت از خواب، خطر افزایش سوانح در سطح هوشیاری پایین مشاهده میشود.
پایین آمدن آستانه درد
مطالعات نشان داده است که برای افرادی که بیخوابی یا شببیداری دارند، آستانه درد و میزان سطح تحریکپذیری دردی که آنها قادر به تحمل آن بودهاند، پایینتر است.
دیابت
تلاش برای افزایش مدت خواب، ممکن است خطر ابتلا به بیماری دیابت را کاهش دهد.
سرطان
از عوارض شببیداری ارتباط مستقیم آن با سرطان است.
سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۰۷ اعلام کرد که کار در شیفت شب یکی از عوامل احتمالی سرطان است. همچنین تحقیقات اولیه نشان میدهد که افرادی که خواب کافی ندارند، در معرض خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان قرار دارند، از جمله سرطانهای روده بزرگ و پستان.
ناراحتی و افسردگی
طبق تحقیقات انجامشده رضایت زناشویی در میان زنانی با خواب آرام، بیشتر گزارش شده است.
اگرچه به طور قطعی معلوم نیست که افراد خوشحال بهتر میخوابند یا بهتر خوابیدن باعث خوشحالی مردم میشود یا به احتمال زیاد ترکیبی از این دو!
بیخوابها همچنین با احتمال دو برابر در معرض ابتلا به افسردگی هستند و تحقیقات اولیه نشان میدهد که درمان مشکلات خواب میتواند حالت افسردگی و بیماری روحی افراد را درمان کند.
بنابراین، سعی کنید شبها گوشی موبایل خودتان را کنار بگذارید و راحت بخوابید؛ به همین سادگی!
احمدی
۲۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۶:۲۳ ب٫ظ
شب رو فقط باید خوابید
نرگس نظیف
۲۳ شهریور ۱۳۹۸ در ۹:۰۱ ق٫ظ
بله درسته
بزرگی
۲۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۶:۲۰ ب٫ظ
خوب و مفید بود
روزبهانی
۲۲ شهریور ۱۳۹۸ در ۹:۱۰ ق٫ظ
مطلب آموزنده بود
نرگس نظیف
۲۳ شهریور ۱۳۹۸ در ۹:۰۲ ق٫ظ
سپاس
هوشمند
۲۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۵:۲۳ ب٫ظ
مفید و عالی
نرگس نظیف
۲۳ شهریور ۱۳۹۸ در ۹:۰۲ ق٫ظ
سپاس از شما
میلاد سلمان زاده
۲۱ شهریور ۱۳۹۸ در ۳:۱۰ ب٫ظ
عالی ممنون
نرگس نظیف
۲۳ شهریور ۱۳۹۸ در ۹:۰۲ ق٫ظ
ممنون از نظرتون