
مهریه از حقوق مالی زن است که مرد متعهد به پرداخت آن است و ارتباطی به اطرافیان او ندارد. اما سوالات بسیاری در این خصوص پرسیده میشود که آیا در صورت ناتوانی مالی مرد، امکان درخواست مهریه از پدر همسر وجود دارد. در مجله دلتا شرایط مطالبه مهریه از پدر شوهر پاسخ داده شده است.
مطالبه مهریه از پدر شوهر
از نظر قانونی پدر شوهر هر چند هم از تمکن مالی برخوردار باشد، وظیفهای در قبال پرداخت مهریه پسر خود ندارد حتی اگر آن پسر (شوهر) فقیر باشد گرفتن مهریه از پدر شوهر ممکن نیست. اما تحت شرایط خاصی امکان مطالبه مهریه از پدر همسر وجود دارد. در واقع در مواردی که پدر همسر، ضمن عقد ازدواج یا در سند ازدواج و یا حتی در قراردادی ، پرداخت مهریه را تقبل کند یا ضا من پسر خود شود؛ زن می تواند طبق آنچه پدر شوهر تعهد کرده، برای گرفتن مهریه به او مراجعه کند. به عبارت دیگر در صورتی که پدر شوهر هنگام عقد با امضای عقدنامه پرداخت مهریه را متعهد شود، زن میتواند از پدر شوهر که ضامن شوهر او است مهریه خود را درخواست کند.
باید در نظر داشت که ضمانت پدر شوهر، باید به طور رسمی در دفتر عقد امضا و تایید شده و به ثبت رسیده باشد. بنابراین در صورتیکه پدر همسر صرفا به طور لفظی گفته باشد من ضامن پسر خود برای پرداخت مهریه میشوم، از نظر قانونی اعتبار ندارد و نمیتوان از پدر شوهر درخواست مهریه کرد.
مهریه از ارث پدر شوهر
در مواردی که به دلیل فوت پدر یا سایر اشخاصی که شوهر از آنها ارث میبرد، وارث اموال و سرمایهای شود، زن میتواند مهریه خود را از سهم الارث همسر دریافت کند. باید در نظر داشت در صورتیکه که پدر شوهر در زمان عقد ازدواج پرداخت مهریه را تعهد کرده باشد و یا ضامن پرداخت مهریه شود و بعد از مدتی از دنیا برود، اگر اموالی داشته باشد، آن اموال برای وصول مهریه توقیف میشوند.
نحوه توقیف سهمالارث برای مهریه
در این شرایط زن باید دادخواست تامین اموال شوهر را به دادگاه خانواده ارائه کند. دادگاه با توقیف اموال مربوطه و سپری کردن روند قانونی با مزایده این اموال، مهریه زن را وصول میکند. شایان ذکر است در صورتی که زن فوت کرده باشد، ورثه (فرزندان و دیگر وراث) وی از حق مطالبه مهریه برخوردار هستند.
ضمانت اجرای عدم پرداخت مهریه توسط پدر شوهر
مطالبه مهریه از پدر شوهری که پرداخت مهریه را ضمانت کرده اما توانایی مالی ندارد و همچنین در دادگاه ادعای اعسار و ناتوانی مالی خود را ثابت کند ویا در صورت تقسیط مهریه، از پرداخت اقساط آن نیز درمانده باشد، زن میتواند بازداشت پدر شوهر (ضامن) را تا زمان پرداخت مهریه از دادگاه درخواست کند. دادخواست مطالبه مهر از پدر شوهر میتواند همزمان با مطالبه مهریه از بدهکار اصلی که شوهر است، به دادگاه خانواده مطرح شود و لازم نیست حتماً عدم پرداخت مهریه توسط شوهر به اثبات برسد و سپس علیه ضامن شکایت شود.
مطلب پیشنهادی : برای آشنایی بیشتر با نحوه دریافت مهریه مطلب “مراحل قانونی دریافت مهریه چگونه است؟” را مطالعه کنید.