از هر ۶ مرد، ۱ نفر در طی زندگی به سرطان پروستات مبتلا میشود و از هر ۳۵ مرد، ۱ نفر در اثر این بیماری میمیرد. میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری امروزه کاهش یافته و بیماری بسیار سریعتر تشخیص داده میشود.
به گزارش مجله دلتا؛ بیشتر سرطانهای پروستات، آرام رشد میکنند، اما برخی رشد نسبتاً سریعی دارند. این بیماری ممکن است در آغاز علائمی از خود نشان ندهد؛ اما در مراحل پیشرفتهتر میتواند مشکلاتی به وجود آورد. یک بیماری دیگر به نام هایپرپلازی خوشخیم پروستات نیز میتواند علائم مشابهی را پدید آورد.
عوامل افزایش دهندۀ خطر ابتلا به سرطان پروستات
اگرچه این سرطان در اغلب موارد مرگبار نیست، اما شناخت عوامل خطرساز برای این بیماری برای تشخیص علائم آن و درمان زودرسش اهمیت دارد. سن بالا، نژاد و سابقه خانوادگی بیماری، عوامل مهمی هستند که خط ابتلاء به این بیماری را افزایش میدهند. دیگر عوامل دخیل در این بیماری شامل موارد زیر است:
- رژیم غذایی با سطوح بالای گوشت فراوری شده
- گوشت قرمز یا فراورده لبنی
- رژیمهای غذایی که سبزیهای خاصی را در خود ندارند
- مصرف چربی زیاد (رژیم غذایی پرچربی خطر سرطان پروستات را افزایش میدهد، در مقابل رژیم غذایی کمچربی و مملو از میوه و سبزی خطر را کم میکند.)
- میزان بالای هورمون تستوسترون (افزایش میزان ترشح هورمون جنسی مردانه در خون، اغلب موجب تسریع روند بدخیمى سرطان پروستات مىشود.)
- تغییرات ژنتیکی (عدهای از عوامل ژنتیکی وجود دارند که مردان را به ابتلا به سرطان پروستات مستعد میسازند. این تغییرات ژنتیکی را با آزمایش میتوان تشخیص داد.)
راههای پیشگیری
با توجه به اینکه اندازه پروستات بعد از سن حدود ۴۵ تا ۵۰ سالگی شروع به رشد میکند، به افراد بالای این سن توصیه میشود هر روز یک گوجه فرنگی خام مصرف کنند.
لیکوپن یکی از آنتیاکسیدانهای مهم موجود در گوجه فرنگی است که میتواند از بروز این سرطان پیشگیری کند. این آنتیاکسیدان در سیبزمینی، گریپ فروت و هندوانه نیز به وفور یافت میشود. از طرف دیگر مکملهای حاوی ویتامین A (بتاکاروتن) احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهند. در نتیجه، قبل از شروع مصرف هر نوع ویتامین یا مکمل دیگر، حتما با پزشکتان مشورت کنید.
علائم هشدار دهنده
علائم انسدادی معمولاً زودتر بروز میکند و شامل تکرر ادرار، احتباس ادرار، کاهش قطر و فشار جریان ادرار و قطرهقطره شدن انتهای ادرار است که مشابه علائم هایپرپلازی خوشخیم پروستات است. در صورت دیده شدن علامتهای زیر حتماً به پزشک مراجعه کنید:
- اختلال در آغاز ادرار
- تکرر ادرار، مخصوصاً در شبها
- خارج شدن ادرار به صورت قطرهقطره
- خروج ادرار با فشار کم
- وجود خون یا لخته خون در ادرار
- ناتوانی جنسی
- درد هنگام دفع ادرار
- درد هنگام انزال
- درد در ناحیه لگن و پایین کمر، اگر متناوب باشد
- کاهش وزن یا کاهش اشتها به صورت ناخواسته
میرحسین
۳ خرداد ۱۴۰۱ در ۴:۵۸ ق٫ظ
سعی کنید بیشتر مطلب درمورد پروستات بگذرید ممنون
هیمن
۱۶ مهر ۱۳۹۸ در ۱:۳۳ ق٫ظ
مطالب خیلی عالی و آموزنده بود
نوید.
۶ مهر ۱۳۹۸ در ۸:۱۶ ق٫ظ
ممنون از مطالب جالب باتشکر اگر ممکن است همیشه مطالب علمی بگذارید
نیکی
۱۲ تیر ۱۳۹۸ در ۱۰:۰۲ ق٫ظ
مطالب خوبیه
غفاری
۱۲ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۵۳ ق٫ظ
تا میتونید گوجه مصرف کنید
۰۹۱۲۱۳۳۱۵۷۵
۱۲ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۴۵ ق٫ظ
ممنون از مطلب خوبتون
باید از همین حالا مراقب بود
شادمان
۱۲ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۰۶ ق٫ظ
اطلاعات بسیار مفیدی بود
یوسفی
۱۲ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۳۲ ق٫ظ
خیلی اموزنده بود بیشتر از این مطالب استفاده کنید
سیامک مودت
۱۲ تیر ۱۳۹۸ در ۹:۰۴ ق٫ظ
مطلب جالبی بود باید هوشیار بود