شهادت علیه یک متهم، از دلایلی است که قضات میتوانند در صدور حکم خود به آن استناد کنند. بنابراین، شاهدان میتوانند با حضور یا عدم حضور خود در روشن شدن واقعیت بسیارموثر باشند. در این مجله دلتا به بررسی موضوع شهادت دروغ در دادگاه میپردازیم.
مجازات شهادت دروغ
طبق ماده ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی، هرکس در دادگاه نزد مقامات رسمی شهادت دروغ بدهد، به ۳ ماه و ۱روز تا ۲ سال حبس یا پرداخت جزای نقدی محکوم میشود. جرم شهادت دروغ در صورتی مجازات دارد که ادای شهادت در دادگاه و نزد مقامات رسمی صورت گرفته باشد.
دادگاه باید شهادت هر شاهد را بدون حضور شاهدان دیگر بشنود تا شاهد فقط متکی به حافظه خود باشد و اظهارات شاهدان دیگر در بیان او موثر نباشد. قبل از ادای شهادت، مشخصات شاهد سؤال میشود. این موضوع به این دلیل است که اگر موجبات ممنوعیت او از شهادت وجود دارد، شهادت وی اخذ نشود.
با اینکه شهادت یک دلیل محسوب میشود، اما قاضی یا دادرس، مختار است آن را بپذیرد یا رد کند؛ زیرا ممکن است قاضی احراز کند که شهادت واجد شرایط قانونی مورد نظر نیست.
شهادت دروغ در کلانتری
با توجه به اینکه ماده ۶۴۹ قانون مجازات اسلامی فقط به شهادت دروغ در دادگاه اشاره کرده، در نتیجه شهادت کذب در کلانتری را شامل نمیشود، یعنی اگر فردی در کلانتری شهادت کذب داده باشد، شهادت کذب محسوب نمیشود.
نحوه اثبات شهادت دروغ
طبق ماده ۱۷۸ قانون مجازات اسلامی، در شهادت شرعی نباید علم به خلاف مفاد شهادت وجود داشته باشد، پس اینجا علم قاضی باعث میشود که شهادت مورد قبول قرار نگیرد و به طور مثال، شهادت دروغ تشخیص داده شود.
طبق قانون، قاضی تا ۱۰ روز فرصت دارد تا احراز کند که شهادت شرعی است یا نه. بنابراین، برای اینکه شهادت دروغ در دادگاه اثبات شود، باید برای قاضی رسیدگیکننده، محرز شود که شخصی که شهادت داده امری را دروغ بیان کرده یا اتهامی را به کسی نسبت داده و ممکن است خود شاهد از شهادتش برگردد و بگوید که دروغ گفته است. یا اینکه غیر عادل بودن شاهد اثبات شود و افراد دیگری که از شهود عادل محسوب میشوند، نزد قاضی اظهار کنند که شاهد اول دروغ گفته است.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با قوانین و شرایط شهادت در دادگاه “شرایط شهادت و گواهی در دادگاه” را مطالعه کنید.
ابراهیم
۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ در ۲:۰۲ ب٫ظ
لعنت به افرادی که شرفشونو با دروغ گفتن میفروشن و شهادت دروغ میدن لعنت بهشون هزاران لعنت بهشون بی هویت ها
ناشناس
۲ فروردین ۱۳۹۹ در ۸:۰۴ ق٫ظ
بهمن
۱۵ تیر ۱۳۹۸ در ۷:۲۸ ب٫ظ
جالب بود
بیگدلی
۷ تیر ۱۳۹۸ در ۱۰:۵۱ ق٫ظ
سپاسگذارم مفید بود