همیشه از اقوام و دوستان قدیمی میشنویم که فلانی بهخاطر خودخوری، “غمباد” گرفته و همه نیز بزرگ شدن گلو را علت این تصورشان عنوان میکردند، در حالی که این باور اشتباه است و هیچ ربطی به خودخوری ندارد.
همه گاهی خودخوری میکنند، اما به نظر میرسد بعضی افراد هرگز نمیتوانند رگبار پیوسته افکار خود را ساکت کنند.
افراد خودخور همواره در حال رنجش، سرزنش و مجازات خود هستند و تصور میکنند اطرافیانشان آنها را قضاوت کرده و مورد ارزشیابی قرار میدهند. تصاویر ذهنی و افکار منفی موجود در روان ناخودآگاه افراد خودخور، آنها را کنترل و مدیریت میکنند.
خودخوری کردن در زنان بیش از مردان است
از آنجا که یکی از ویژگیهای افراد خودخور دارا بودن حساسیتهای افراطی است و زنان نیز شخصیت حساستری دارند، به نظر میرسد خودخوری در زنان بیشتر مشاهده میشود.
خودخوری ممکن است ناشی از ضعف اعتمادبهنفس، ضعف عزت نفس، حسادت، شناخته نشدن ظرفیتهای فردی و متبلور نکردن ظرفیتهای وجودی فرد باشد که یکی دیگر از مشکلات افراد خودخور، منعطف نبودن تفکر و اندیشههای آنهااست.
راههای درمان این مشکل:
پایان دادن به نشخوار افکار قدیمی، پیش داوری و پیش بینی فاجعه برای آینده، به همین راحتی نیست، اما با تمرین مستمر میتوان الگوهای افکار منفی را محدود کرد. روشهای زیر در این زمینه کمک موثری خواهد کرد:
- افکارتان را به چالش بکشید: همراه شدن با افکار منفی کاری ساده است، پس پیش از اینکه به این نتیجه برسید که به خاطر بیمارشدن اخراج میشوید یا اگر فراموش کنید به موقع کرایه خانه را پرداخت کنید، بیخانمان میشوید، بدانید افکارتان به احتمال زیاد به طرز مبالغه آمیزی منفی هستند.
- یاد بگیرید پیش از اینکه این افکار شما را دیوانه کنند، آنها را شناسایی کرده و اشتباهات فکریتان را با چیز دیگری جایگزین کنید.
- حواستان باشد چه زمانی زیاد فکر میکنید: هوشیاری نخستین گام پایان دادن به خودخوری است. به طرز فکرتان توجه کنید. وقتی متوجه میشوید دارید وقایع گذشته را بارها و بارها در ذهنتان بازپخش میکنید یا غصه چیزی را میخورید که از کنترل شما خارج است، بدانید که افکارتان کارایی ندارند.
- برای تامل و اندیشیدن، برنامه ریزی زمانی داشته باشید: بیست دقیقه در روز برای اندیشیدن وقت بگذارید و در طول این مدت، به خودتان اجازه غصه خوردن، خودخوری و سبک و سنگین کردن هرچه را که میخواهید، بدهید، اما زمانی که وقتتان تمام شد، به سراغ یک کار موثر بروید.
- روی حل مشکلات تمرکز کنید: فکر کردن به مشکل، کمکی به شما نمیکند و در واقع باید دنبال راه حل باشید. به جای اینکه بپرسید: «چرا این اتفاق افتاد؟» بپرسید: «برای حل آن چه کاری می توانیم انجام دهیم؟»
- هوشیاری و توجه کردن را تمرین کنید: اگر در زمان حال زندگی کنید، غیرممکن است به فکر گذشته باشید یا غصه آینده را بخورید. به خودتان قول بدهید بیشتر حواستان به اینجا و اکنون باشد. درست مانند هر مهارت دیگری، هوشیاری و توجه نیز نیازمند تمرین کردن است؛ اما به مرور زمان میتواند خودخوری را کاهش دهد.
منبع: بیتوته
عادل
۹ مرداد ۱۳۹۸ در ۹:۴۶ ق٫ظ
مطلب بسیار مفیدی بود
هاتف
۱ تیر ۱۳۹۸ در ۳:۰۸ ب٫ظ
جالب بود ممنون
صلابت
۳۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۶:۴۶ ب٫ظ
عالی
صلابت
۳۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۶:۴۳ ب٫ظ
ممنون
ماکان
۳۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۰۰ ب٫ظ
بسیار مفید و عالی بود .
بیگدلی
۳۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۳:۳۷ ب٫ظ
سپاسگذارم
چهردولی
۳۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۳:۰۷ ب٫ظ
قابل تامل هستش
آقازاده
۳۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۳:۰۷ ب٫ظ
بسیارمفید