کسی که از بیماری چند شخصیتی رنج میبرد، ممکن است تن به کارهایی بدهد که در حالت عادی انجام نمیدهد؛ کارهایی چون رانندگی با سرعت زیاد یا دزدیدن پول از دوست یا کارفرما و این در حالی است که انگار نیرویی غیر از خودشان آنها را وادار به انجام این کارها میکند. بعضی این احساس را اینطور تعریف میکنند که اگر فرض کنیم بدنشان خودرو است، بهجای آنکه پشت فرمان نشسته باشند، مسافر آن هستند.
اختلال روانی تجزیه هویت:
در هویتهای چندگانه معمولا هر شخصیت دارای ویژگی هایی متضاد با هویت اولیه است، از قبیل خصومت ورز، کنترل کننده یا خود ویران ساز. هویتهای گوناگون شخصی، گاهی حتی از لحاظ ویژگیهایی از قبیل تواناییهای هنری یا ورزشی، دستخط و دانستن زبان خارجی نیز با یکدیگر تفاوت دارند.
در بیشتر موارد، هویت اولیه، هیچ آگاهی و اطلاعی از تجربه های هویت دیگر ندارد. وجود دوره های فراموشی (به صورت فقدان چند ساعتی یا چند روزی حافظه در طول هفته) میتواند نشانه و سرنخی از این اختلال باشد.
کسانی که از نزدیک با این قبیل اشخاص ارتباط داشته اند متوجه شده اند که تغییر شخصیت در آنان همراه با تغییرات ظریفی در اطوار بدنی و صدا است.
هر شخصیت، شیوه ای اختصاصی برای سخن گفتن و راه رفتن و اطوار بدنی دارد، و احتمال میرود در زمینه فرآیندهای فیزیولوژیک، مانند فشار خون و فعالیت مغزی نیز تفاوتهایی داشته باشند.
علائم و نشانههای بیماری چند شخصیتی
بارزترین نشانه بیماری چند شخصیتی نمایان شدن دو یا چند شخصیت یا هویت متفاوت در وجود یک شخص است. شخصیت یا هویتی که بر روی افکار و رفتار او تاثیرگذار و شخص نیز بر آنها تسلط دارد. فراموشیِ اثرگذار و گسترده اطلاعات کلیدی شخصی، نشانه دیگر این اختلال است. بهعلاوه اینها، کسی که به اختلال چند شخصیتی مبتلاست، برای هریک از شخصیتهایی که در او نمایان میشود، خاطراتی منحصربهفرد دارد که متمایز از خاطرات دیگر شخصیتهایش است.
سن، جنسیت یا نژادِ هرکدام از این شخصیتها متفاوت از دیگری است و رفتار، حالت و شیوه صحبت کردن، با نمایان شدن هریک از شخصیتها، متفاوت خواهد بود. این شخصیتها گاهی شکل افراد خیالی و گاهی شکل حیوانات را به خود میگیرند. نمایان شدن هر شخصیت و تسلط آن بر رفتار و افکار، به اصطلاح «تعویض شخصیت» نام گرفته است (به این معنا که شخصیتی جای خود را به شخصیت دیگری بدهد). بعضی افراد چند ثانیه یا چند دقیقه یک بار دچار تعویض شخصیت میشوند و بعضی دیگر، چند روز یک بار.
فرد مبتلا به بیماری چند شخصیتی، ممکن است در کنار نشانههای یاد شده دچار اختلالات روانی دیگری هم باشد. نشانههای رایج این اختلالات عبارتاند از:
- افسردگی
- نوسان خلقی
- تمایلات خودکشی
- اختلالهای مربوط به خواب (بیخوابی، وحشتهای شبانه و راه رفتن در خواب)
- اضطراب و وحشتزدگی (یا حمله هراس) و فوبیا
- سوء مصرف الکل و مواد مخدر
- آداب وسواسی
- نشانههایی شبیه به نشانههای روانپریشی (مثل توهمهای دیداری و شنیداری)
- اختلالات مربوط به تغذیه.
از دیگر نشانههای احتمالی اختلال چند شخصیتی میتوان به سردرد، فراموشی، نداشتن درک از زمان، خلسه و تجربههای خارج از بدن اشاره کرد. بعضی از افراد مبتلا به این اختلال متمایل به رفتارهای خودآزارانه، خودویرانگرانه و حتی خشونتآمیز میشوند (هم خشونت در قِبال خود و هم خشونت در قِبال دیگران).
منبع:بیتوته
مسرور
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۱:۱۳ ق٫ظ
وای خیلی وحشتناکه
ممنون برای مطالب مفید و علمی
راضیه قربانی
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۷:۴۲ ب٫ظ
سپاس از همراهی شما
هاتف
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۴۳ ق٫ظ
از زحمات شما ممنون
شعبانی
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۲۱ ق٫ظ
عالی بود
راضیه قربانی
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۷:۴۳ ب٫ظ
سپاس
بیگدلی
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۲۰ ق٫ظ
سپاسگذارم جالب بود
ماکان
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۱۲ ق٫ظ
ممنون بابت مطالب مفید
راضیه قربانی
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۷:۴۳ ب٫ظ
سپاس
آقازاده
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۱۱ ق٫ظ
مفید بود
چهاردولی
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۱۱ ق٫ظ
عالی بود مطلب دقیقا همونی چیزی هست که من درگیرشم
راضیه قربانی
۲۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۷:۴۳ ب٫ظ
سپاس از حسن توجه شما