شوخ طبعی یکی از راههای دفاعی برای مقابله با اضطراب است که معمولاً افراد رشدیافته، سازگار و با سلامت روان از آن استفاده میکنند. همانطور که میدانید، خنده مسری است و قرار گرفتن در جمعهای شاد و ارتباط با افراد شوخ طبع، استفاده ناخودآگاه از این سازوکار دفاعی را در افراد، برای مقابله با مشکلات به وجود میآورد.
به عقیده روانشناسان اگر چه با افزایش سن افراد کمتر از این سلاح برای مبارزه با مشکلات استفاده میکنند، اما سالمندان بسیاری هستند که روزگار را با خنده و شادی سپری میکنند و زمانی که افراد با آنها در ارتباط هستند ادعا میکنند که خلق و خوی شان بهتر شده و ضرب المثلها و لطیفه هایی که بهکار میبرند، تا حدودی باعث میشود مسائل را آنقدرها هم جدی نگیرند و منعطفتر عمل کنند.
مطالعات نشان داده است، سن و به دنبال آن تغییرات هورمونی، جنسیت و عوامل فرهنگی اجتماعی، در شوخ طبع بودن افراد مؤثر است.
تقویت پیوندهای اجتماعی
در واقع بخشی از شوخ طبعی به فاکتورهای وراثتی مربوط میشود و مبنای زیستی دارد و بخشی دیگر نیز تحت تأثیر یادگیری و محیط است. افراد شوخ طبع معمولاً تحت تأثیر عوامل وراثتی و یادگیری، آموختهاند که با خنده، استفاده از عبارات طنز و خلاقیت نیز، امکان عبور از پیچ و خمهای زندگی وجود دارد و نیاز به این همه خشم و اضطراب نیست.
را ه حل از بین بردن مشکلات
شوخ طبعی آموختنی است. برای برداشتن موانع و از بین بردن مشکلات با سلاح شوخی باید ابتدا استفاده از این مهارت را بهخوبی آموخت. روانشناسان معتقدند، افرادی که تفکر خلاق دارند به مسائل با دیدهای متفاوتی مینگرند. یک واقعیت را در چندین زاویه مورد بررسی قرار داده و به نتیجه متفاوتی میرسند. بهترین نتیجه را انتخاب کرده و به این شیوه مشکلات را حل میکنند. میتوان گفت شوخ طبعی میانبری است که بهترین برداشت را از یک واقعیت نصیب افراد کرده و مثبت ترین نتیجه را در معادله سختیها حاصل میکند.
سالمندان شوخ طبع
اگرچه در استفاده از سازو کار دفاعی شوخ طبعی در دوران سالمندی ممکن است تغییراتی به وجود بیاید و افرادی که در جوانی از این مکانیسم دفاعی برای مبارزه با مشکلات بهره میبردند، کمتر به آن متوسل شوند، اما جدیدترین تحقیقات نشان میدهد، حفظ شوخ طبعی در سالمندان به عوامل محیطی و سلامت شناخت و حافظه مربوط میشود، اما خندیدن و ارتباط با افراد شوخ طبع به سن و سال ربطی ندارد و میتوان با فراهم کردن محیطی شاد برای افراد سالمند این فرآیند را تقویت کرد. پژوهشها نشان میدهد، سالمندان شوخ طبع کمتر دچار دردهای عضلانی و گرفتگیهای ماهیچهای ناشی از استرس میشوند.
آموزش شوخ طبعی
تغییرات اجتماعی و پیشرفت فناوری و دنیای ارتباطات باعث شده است تا کودکان و نوجوانان نسل حاضر، در مقایسه با والدین از سازو کارهای دفاعی نسبتا متفاوتتری برای مقابله با اضطراب استفاده کنند. بسیاری از نوجوانان با به اشتراک گذاشتن لطیفههایی که به مرزهای خصوصی دیگران لطمه میزند، ارزشهای اخلاقی را مورد هدف قرار داده و ناخواسته به تخریب آنها میپردازند.
محققان این مسأله را شکل تحریف یافته شوخ طبعی در نوجوانان معرفی کرده و معتقدند باید به تعارضات و آسیبهای روانی که در پشت به اشتراک گذاشتن پیام هایی که در قالب لطیفه و جوک منتشر میشود توجه کرد و آسیب شناسیِ هرزه گویی و تمسخر کردن دیگران را به دقت بررسی کرد.
منبع : سلامت نیوز
بهلولی
۱۱ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۲۴ ب٫ظ
دقیقا واسه همین شوخ طبعم .. :))
بزرگی
۱۰ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۳۰ ب٫ظ
تو این شرایط سخت کاری و اقتصادی شوخ طبع بودن کارخیلی خیلی سختیه!!!
مهدی فراهانی
۱۰ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۰:۳۸ ق٫ظ
عالی