ویتامین D را بدن انسان زمانی که در معرض نور آفتاب قرار گرفته باشد، میسازد. این ویتامین علاوه بر سلامت استخوان و دندان، میتواند بدن را در برابر انواع سرطان، دیابت نوع یک و ام اس محافظت کند. ویتامین D موجب تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت مغز و سیستم عصبی شده، میزان انسولین خون را تنظیم میکند و موجب کنترل دیابت میشود. همچنین، به عملکرد خوب ریهها و سلامت قلب و عروق کمک میکند و روی ژنهایی که در رشد سرطان نقش دارند، اثر میگذارد. باید در نظر داشته باشید که بدون وجود ویتامین دی کافی در بدن، جذب کلسیم بهراحتی انجام نمیشود. این ویتامین با کمک به جذب کلسیم، از استخوانهای شما محافظت میکند. در این مطلب مجله دلتا، درباره این ویتامین مهم بیشتر بخوانید.
چه افرادی در خطر ابتلا به کمبود ویتامین D هستند؟
برخی از افراد نسبت به دیگران آسیبپذیرتر هستند؛ برای مثال نوزادان، کودکان زیر ۴ سال، خانمهای باردار و شیرده، افراد بالای ۶۵ سال، افرادی که در معرض نور خورشید قرار ندارند، کسانی که بیشتر وقت خود را در خانه یا فضای بسته سپری میکنند و افرادی که پوستهای تیره دارند، بیشتر امکان دارد به کمبود ویتامین دی مبتلا شوند.
انواع ویتامین D
دو نوع مهم از ویتامین D وجود دارد که با نامهای ویتامین دی ۲ و دی ۳ شناخته شدهاند. ویتامین دی ۲ توسط گیاهان و ویتامین دی ۳ زمانیکه پوست در برابر نور خورشید قرار گرفته باشد، در بدن تولید میشوند. مطالعات نشان میدهد که ویتامین D3 بهطورکلی از D2 راحتتر جذب میشود و میتوانید آن را از مکملها دریافت کنید.
منابع ویتامین دی
منبع اصلی ویتامین دی نور خورشید است. در ماههای سرد سال با کمبود نور آفتاب، بسیار مهم است که ویتامین دی مورد نیاز خود را با استفاده از مکملها دریافت کنید.
باوجود اینکه ویتامین D، فقط با مصرف مواد غذایی تامین نمیشود؛ ولی بهتر است مواد غذایی و خوراکیهایی که میزان بالایی از این ویتامین را دارند، بشناسید. این خوراکیها شامل: ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین و شاهماهی میشوند. همچنین مواد غذایی غنیشده با ویتامین دی، مانند لبنیات غنی شده، آبپرتقال، شیر سویا، غلات، پنیر و زرده تخممرغ، منابع خوبی برای تامین این ویتامین به شمار میروند.
علائم کمبود ویتامین D
درست است که تنها راه اندازهگیری میزان دقیق ویتامین دی آزمایش خون است؛ اما داشتن برخی علائم به شما هشدار میدهد که با کمبود این ویتامین مواجه هستید و باید سریعتر به پزشک مراجعه کنید. درد و ضعف ماهیچهها، سردرد، عفونتهای مکرر، تعریق بیش از حد و احساس افسردگی تعدادی از نشانههای کمبود ویتامین دی است.
پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی با عوارض مصرف بیش از حد ویتامین دی، “عوارض مصرف بیرویه ویتامین D” را مطالعه کنید.
مهدی فراهانی
۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۴:۰۹ ق٫ظ
مفید و عالی بود
علی فرجی
۷ خرداد ۱۳۹۸ در ۳:۰۱ ب٫ظ
مطالب جالب و خواندنی در مورد ویتامین D در بر داشت .مردم در کشور ایران بواسطه برخورداری از آفتاب این ویتامین را براحتی جذب میکنند ولی هستند عده ای از مردم که سالانه هزینه های بسیار زیادی را ،برای مسافرت به کشورهایی از قبیل مصر و . . بمنظور جذب آفتاب یا همان ویتامین D متقبل میشوند.
این مقاله اطلاعات خوبی را در بر داشت و استفاده کردم. متشکر
زهرا نوری درخشان
۱۸ خرداد ۱۳۹۸ در ۱۲:۲۰ ب٫ظ
از نظر کامل و جامع شما بسیار سپاسگزارم. ممنونم از حسن نظرتون.