چای سیاه یکی از نوشیدنیهای پرمصرف و محبوب جهان است که بهخاطر داشتن فلاونوئید به پیشگیری از بسیاری بیماریها مانند سکته مغزی و نارحتیهای قلبی کمک میکند.
خواص چای سیاه
گیاهی به نام Camellia sinensis وجود دارد که چای، چاهی سفید، چای سبز و حتی چای سنتی چینی به نام اولانگ همگی از مشتقات آن هستند. مزایای چای باعث شده که تفاوت چشمگیری با دیگر دمنوشهای گیاهی داشته باشد. در ادامه به معرفی خواص چای خواهیم پرداخت.
مبارزه با التهاب و بیماریهای مختلف
فلاونوئیدها و پلیفنولها از ترکیبات اصلی چای هستند. این ترکیبات باعث ایجاد خواص آنتیاکسیدانی در چای میشوند. خواص آنتیاکسیدانی چای آسیب رادیکالهای آزاد که با تجمع در سلولها باعث نابودی آنها میشوند را به حداقل میرساند. التهاب مزمن که منجر به بیماریهای قلبی، سرطان و مشکلات دیگر میشود از جمله آسیبهای سلولی توسط رادیکالهای آزاد است. تقویت سیستم ایمنی بدن هم توسط آنتیاکسیدانها افزایش مییابد.
بهبود سلامت قلب و عروق
دلیل رنگ سیاه و تیره چای یکی از انواع فلاونوئیدها یعنی تیافلاوینهاست. این مواد میتوانند کلسترول جذب شده توسط دستگاه گوارش را کاهش دهند و سطح کلسترول خون را پایین بیاورند. کورستین نوع دیگری از فلاونوئیدهاست که اگر در رژیم غذایی وجود داشته باشد خطر ابتلا به سکته مغزی را کاهش میدهد.
همچنین منبسط و انعطافپذیر نگهداشتن رگهای خونی که باعث بهبود سلامت قلب و عروق میشود از طریق فلاوانولهای موجود در چای امکانپذیر است. رایجترین منبع فلاوانول چای است و نوشیدن سه فنجان چای در روز به مدت شش ماه به کنترل فشار خون و کاهش خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی یا سکته کمک میکند.
چای منبع بی پایان از انرژی است
یکی از ترکیبات محرک و انرژی زا برای بدن کافئین است. هر فنجان این چای ۴۷ میلیگرم کافئین دارد. کافئین موجود در قهوه دو برابر این میزان است پس چای میتواند گزینه بهتری برای کسب انرژی نسبت به قهوه باشد.
کافئین برای کودکان زیر دوازده سال خطرناک است و بهتر است مصرف نکنند. از طرفی زنان باردار نیز بهتر است روزانه دویست میلی گرم کافئین مصرف کنند.
ضد سرطان است
طبق مطالعات علمی چای سفید و سیاه و حتی چای سبز همگی خاصیت القای آپوپتوز (مرگ سلولی) در سلولهای سرطانی در روده بزرگ انسان را دارند و میتوانند در داروهای جدید ضد سرطان استفاده شوند.
رفع افسردگی با چای
با مصرف روزانه سه فنجان چای، خطر ابتلا به افسردگی به دلیل وجود محرکهای قوی و انرژیزا بودن چای، کاهش مییابد.
با مصرف چای دیرتر پیر میشوید
علائم پیری پوست مانند چین و چروک، خشکی و کم آبی توسط پلی فنولهای موجود در چای کاهش مییابد. جلوگیری از کاهش قدرت بینایی و شل شدن عضلات از دیگر خواص چای است.
ارتقای سلامت روان از دیگر خواص چای
وجود اسید آمینهای به نام L-theanine در چای باعث افزایش هوشیاری و تقویت تمرکز میشود. همچنین علائم اختلالات عصبی مختلف مانند بیماری پارکینسون توسط مصرف روزانه چای کاهش مییابد.
جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه
اتصال فنل موجود در چای به اگزالات کلسیم، مانع تشکیل سنگ کلیه و تجمع آنها میشود. و اینگونه خطر ابتلا به دردهای مزمن سنگ کلیه در فرد کاهش مییابد.
کنترل دیابت
چای با تحریک متابولیسم بدن که منجر به تجزیه سریعتر قند و کاهش سطح آن در خون میشود به کنترل دیابت کمک میکند.
کمک به کاهش کلسترول خون
یک رژیم غذایی کم چرب همراه نوشیدن چای میتواند به شکل چشمگیری سطح کلسترول خون را کاهش دهد.
چای سیاه همان چی معمولی است؟
بله، هردو یکی هستند. چای در واقع یک واژه چینی است و این نوشیدنی محبوب از چین و شمال هند وارد ایران شده است.
مضرات خوردن چای در شب
یکی از مهمترین ترکیبات داخل چای کافئین است که بهعنوان یک محرک روانگردان شناخته میشود. این محرک توانایی بیدار نگه داشتن فرد، افزایش توجه و تمرکز و بالا بردن سطح انرژی کلی بدن را دارد. درست است که کافئین چای از کافئین قهوه کمتر است ولی با توجه به خاصیتی که دارد میتواند باعث شود که فرد دچار بیخوابی شود.
چای سیاه با چی بخوریم؟
محبوبترین افزودنی به چای در ایران قند است اما از آنجایی که خوردن قند همراه چای باعث افزایش قند خون میشود، بهتر است از کشمش، خرما یا توت خشک استفاده کنید.
مضرات چای سیاه برای معده چیست؟
ریفلاکس اسید معده یا سوزش سردل از جمله مضرات مصرف چای است.
بهترین زمان مصرف چای سیاه چه موقع است؟
اگر به کافئین حساس هستید بهتر است چای را در هنگام روز مصرف کنید. همچنین سی دقیقه بعد از صبحانه و ناهار بهترین زمان مصرف چای سیاه است.
فرامرز
۲۲ مرداد ۱۴۰۲ در ۶:۰۲ ب٫ظ
عالی بود،من فقط فکر میکردم ضرر دارد.