شاید نیتتان خوب باشد اما بعضی حرفها به جای آنکه کمک کننده باشند، باعث تشدید افسردگی میشوند. میخواهیم ببینیم چه حرفهایی را هرگز نباید به افراد افسرده بزنیم و در عوض چطور میتوانیم به آنها کمک کنیم. در این مطلب از مجله اینترنتی دلتا به بیان برخورد درست با افراد افسرده میپردازیم.
برخورد درست با افراد افسرده
حرفها و رفتارهایی که در تعامل با یک فرد افسرده دارید میتوانند اثر بسیار زیادی بر روی او داشته باشند. برخی حرفهایی که از گفتن آنها به فرد مبتلا به افسردگی باید خودداری کرد به شرح زیر است.
نگویید شاد باش
افراد افسرده اگر میتوانستند «شاد باشند» حتما این کار را میکردند و گفتن این حرف به آنها میتواند رنجشان را بیشتر کند. جملات رایجی که از گفتن آنها به افراد افسرده باید خودداری کرد عبارتند از:
- شاد باش
- مثبت فکر کن
- بخند
- افسرده نباش
تکرار مکررات و اشباع کردن مکالمه خود از مثبت گرایی سمی ممکن است حس گناه و شرمساری که فرد افسرده از قبل بهطور دائم با آن دست و پنجه نرم میکند را تشدید کند. به جای آنکه سعی کنید یک شخص افسرده را زیر بار مثبتگرایی ببرید، این کارها را انجام دهید:
- با وضعیت او همدلی کنید
- برایش وقت بگذارید
- از او بپرسید که دوست دارد درباره احساساتش صحبت کند
- بگویید که برایتان اهمیت دارد
احساساتشان را بیارزش نکنید از روشهای برخورد درست با افراد افسرده
اگر شخص افسردهای بیپرده درباره مشکلش با شما صحبت میکند، باید فضایی قابل اعتماد و عاری از قضاوت برای انجام این کار برای او فراهم کنید. اینها برخی چیزهایی هستند که وقتی شخصی با شما درباره افسردگی خود صحبت میکند نباید به او بگویید:
- ولی ناراحت بهنظر نمیرسی
- من که تغییری در طرز فکر یا رفتارت ندیدهام
- همه اینها فقط تصورات تو است
- من با بدتر از اینها درگیر بودم
وقتی افسرده بودن یک شخص را نمیپذیرید، این رفتار ممکن است او را به این نتیجه برساند که دیگر نباید درباره مشکل خود صحبت کند، اغراق میکند یا مقصر احساسی است که دارد. کارشناسان میگویند به جای این کار باید این موارد را به آن شخص افسرده یادآوری کنید:
- افسردگی یک بیماری است و او تقصیری ندارد.
- به خاطر چیزی که تجربه میکند متاسف هستید.
- استفاده از روشهای درمانی میتواند به او کمک کند.
- به او کمک میکنید که از این وضعیت عبور کند و راه درمانی برای خود پیدا کند.
سرزنششان نکنید از روشهای برخورد درست با افراد افسرده
همانطور که پیشتر ذکر شد افسردگی معمولا نتیجه عواملی خارج از کنترل فرد است، مانند ژنتیک، عوامل محیطی مثل مورد بدرفتاری قرار گرفتن یا فقر، اضطراب و فعالیت شیمیایی مغز. با استفاده از جملههایی مانند اگر آن کار را کرده بودی حالا این حس را نداشتی یا تقصیر خودت است که حالا چنین حسی داری، کسی را بیمورد سرزنش میکنید که از قبل با خود در کشمکش است. این کار میتواند باعث تضعیف روحیه آن شخص و ایجاد حس درماندگی در او شود.
سرزنش تلویحی یا واضح کسی به خاطر افسردگیاش میتواند آسیب زننده باشد. به جای این کار، به او یادآوری کنید که افسرده بودنش تقصیر خودش نیست و این امر به معنای ضعیف یا کم ارزش بودن او نیست و اینکه شما هر کمکی که نیاز داشته باشد به او خواهید کرد.
به آنها بیاعتنا نباشید از روشهای برخورد درست با افراد افسرده
شاید ترجیح دهید یک فرد افسرده را به حال خودش بگذارید یا به موقعیت دشواری که پیش آمده بیاعتنا باشید اما این مساله میتواند با پیامدهایی برای فردی که برای شما اهمیت دارد همراه باشد. بیاعتنایی یعنی آن شخص را به حال خود رها کردن، امری که اغلب باعث میشود فرد افسرده بیشتر احساس تنهایی و طرد شدن کند و در مجموع احساس بدتری داشته باشد. بهجای آنکه فرد افسرده را به حال خودش بگذارید توصیه میشود به روشهایی که در ادامه عنوان شده عمل کنید:
- از او بخواهید یک پیاده روی هفتگی باهم داشته باشید
- برایش غذا ببرید و درباره خاطرات بامزه مشترکتان حرف بزنید.
- مجموعهای از آهنگهای مورد علاقهاش را تهیه کنید.
- یک نامه برایش بنویسید و در آن از چیزهایی بگویید که در مورد او دوست دارید.
نگویید دیگران با بدتر از اینها درگیر هستند
گفتن این جمله که باید شاکر داشتههایت باشی یا اینکه دیگران با بدتر از اینها درگیر هستند، نه تنها فایدهای ندارد بلکه باعث میشود فرد افسرده تصور کند اشتباه میکند که چنین حسی دارد. اینکه آدمها چه میزان دردی را تجربه میکنند یک مسابقه نیست. شاید دیگران مشکلاتی بزرگتر از کسی که درگیر افسردگی است داشته باشند اما این موضوع احساسی که یک شخص مبتلا به افسردگی دارد را بیارزش نمیکند. چیزی که ممکن است برای دیگران مشکل کوچکی بهنظر برسد، از دید یک شخص افسرده میتواند غیر قابل غلبه باشد. فقط کسی که افسردگی را تجربه کرده کاملا درک میکند که افراد افسرده چه حسی دارند.
پیشنهاد مطالعه: مطلب افراد باکلاس چگونه هستند؟ را بخوانید.
ناشناس
۴ آذر ۱۴۰۱ در ۷:۱۳ ق٫ظ
ناشناس
۳ آذر ۱۴۰۱ در ۴:۵۹ ب٫ظ
با سلام و سپاس!مطالبتون بسیار آموزنده و عالی بود من خودم افسردگی رو تجربه نکردم ولی با افراد زیادی برخورد داشتم که افسرده بودند. و خیلی دوست داشتم که کمکشون کنم ولی نمیدونستم چطور…؟
الهام الهامی
۱۵ آذر ۱۴۰۱ در ۱۲:۵۳ ب٫ظ
سپاس از همراهی شما دوست عزیز🌹🌹
واقعا خوشحالیم که این مطلب برای شما کاربردی بوده است.
ناشناس
۳ آذر ۱۴۰۱ در ۴:۱۶ ق٫ظ
کاملا موافقم من خودم یک فرد افسرده هستم
فاطمه امیری
۱۵ آذر ۱۴۰۱ در ۱۲:۳۰ ب٫ظ
به امید بهبود شما دوست عزیز.
ناشناس
۳ آذر ۱۴۰۱ در ۰:۲۱ ق٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۴۰۱ در ۱۱:۲۶ ب٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۴۰۱ در ۱۱:۲۶ ب٫ظ
بانوی ایرانی
۲ آذر ۱۴۰۱ در ۳:۴۳ ب٫ظ
باروشنگری وآگاهی ازافسردگی و رفتار باعزیزافسرده.عالی بود.مرسی.باآرزوی موفقیت
الهام الهامی
۱۵ آذر ۱۴۰۱ در ۱۲:۵۹ ب٫ظ
سپاس از همراهی شما دوست عزیز🌹🌹
ناشناس
۲ آذر ۱۴۰۱ در ۸:۴۰ ق٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۴۰۱ در ۸:۴۰ ق٫ظ
ناشناس
۲ آذر ۱۴۰۱ در ۶:۱۶ ق٫ظ
بسیار خوب را نمای می کنید تشکر می کنم
مونا اصفهانی
۱۳ آذر ۱۴۰۱ در ۴:۵۵ ب٫ظ
ممنون بابت حضور ارزشمند شما🌹
ناشناس
۲ آذر ۱۴۰۱ در ۶:۱۵ ق٫ظ
محمدرضا
۱ آذر ۱۴۰۱ در ۱۱:۱۵ ب٫ظ
خیلی عالی بود ممنون
مونا اصفهانی
۱۳ آذر ۱۴۰۱ در ۴:۵۶ ب٫ظ
ممنون بابت حضور ارزشمند شما🌹
ناشناس
۱ آذر ۱۴۰۱ در ۱۱:۱۲ ب٫ظ
ناشناس
۱ آذر ۱۴۰۱ در ۱۱:۰۰ ب٫ظ